Draften

Draften 2021: Recap Av Första Rundan

Efter mycket spekulation blev det Trey Lance som gick till 49ers. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images)

Draften är äntligen här! Det är nu slutspekulerat och vi får se vart var och en av spelarna som utvärderats faktiskt hamnar. Alla de timmar som spenderats på att studera spelare kommer nu till användning och vi får en chans att tycka till om lagens val, och det är precis vad vi har gjort! Nedan är en sammanfattning av första rundan i draften 2021 och en kort utvärdering av valen.

 

1. Jacksonville Jaguars: Trevor Lawrence, QB, Clemson

Inte ens Jacksonville Jaguars kan schabbla bort förstavalet. Det blir, inte helt oväntat, Trevor Lawrence från Clemson och Urban Meyer har fått sin franchise QB. Detta val har varit skrivet i sten länge nu. Lawrence är den bästa och mest kompletta quarterbacken att komma ut från college sedan Andrew Luck gjorde det 2021. Lawrence kommer att, från dag ett, vara Jaguars nya ansikte och förhoppningen är givetvis att han ger dem lite efterlängtad framgång. Ett väldigt bra och riskfritt val, Lawrence kommer att bli en riktigt bra spelare på nästa nivå.

 

2. New York Jets: Zach Wilson, QB, BYU

Även detta val var hyfsat väntat. För ett år sedan hade ingen nämnt Zach Wilson i första rundan, men nu blir han vald som nummer två här. En populär liknelse för Wilson är Patrick Mahomes, och det låter ju självklart bra. Jag skulle dock vara försiktig med att dra för stora växlar där. Wilson har armen, atletiska förmågan och kreativiteten som krävs för att lyckas, men jag tror att vi ska passa oss för att ha för stora förväntningar på honom i början. 

 

3. San Francisco 49ers: Trey Lance, QB, North Dakota State

Äntligen är valet gjort. Valet som har gett mig magsår den senaste månaden. Det blev tillslut Trey Lance. En av de yngsta spelarna i denna draft. Lance har bara en säsong i bagaget, men under den säsongen förlorade han inte en enda match och kastade NOLL interceptions. Han har en elektrisk fysisk profil, med en extremt stark arm tillsammans med en härlig förmåga att springa bollen. Lance har spelat i en “pro-style” offensiv, men har som sagt bara en säsong plus en opt-out i bagaget. Det kommer krävas lite tid för Lance att acklimatisera sig till NFL.

 

4. Atlanta Falcons: Kyle Pitts, TE, Florida

Det hade varit roligt om Falcons tog Justin Fields här, en liten homecoming till Georiga, men så blir det inte. Det blir Kyle Pitts opch det går inte att klandra dem för det valet. Bortsett från, eller kanske till och med inklusive, Trevor Lawrence så är Pitts draftens bästa prospect. Han är en riktig X-faktor som kan ställa upp både på insidan och utsidan. Pitts har förmågan att bli en av ligans bästa tight ends väldigt tidigt i karriären.

 

5. Cincinnati Bengals: Ja’Marr Chase, WR, LSU

Ett roligt val men kanske inte det smartaste valet. Jag tycker nog att Bengals borde lägga resurser på att skydda Burrow i form av en tackle. Istället tar de här Joe Burrows gamla lagkamrat från college i Ja’Marr Chase. Chase och Burrow skördade stora framgångar 2019 och Bengals vill självklart bygga vidare på det. Chase är i mångas ögon draftens bästa wide receiver och han kommer att få en stor roll i Bengals offensiv tidigt i karriären. Vi får bara hoppas att Burrow får tid på sig att hinna passa bollen från fickan.

 

6. Miami Dolphins: Jaylen Waddle, WR, Alabama

Två val i rad där vi parar ihop en QB med en av deras receivers från college. Nu får Tua chansen att passa till sin gamla lagkamrat Waddle igen. Waddle är en elektrisk talang med otrolig speed. Innan han drog på sig skadan tidigare i säsongen så var han Alabamas #1 receiver och det går absolut att argumentera för att han var bättre än DeVonta Smith, som vann Heisman trofén. Även Dolphins skulle behöva lite mer hjälp på den offensiva linjen, men det är svårt att tacka nej till en så bra playmaker som Waddle. 

 

7. Detroit Lions: Penei Sewell, OT, Oregon

Detroit Lions verkar alltså satsa på Jared Goff som deras QB. Jag är inte lika övertygad. Jag skulle nog pushat för Justin Fields här om jag var i Lions war room, men det är jag inte, och det blir Penei Sewell som går till Detroit. Goff får lite välbehövligt skydd på sin blind side och Detroit Lions får en spelare som säkert kommer att kunna bita av lite knäskålar. Sewell är draftens bästa tackle och jag tror att han kommer att bli ett fantastiskt proffs. Det känns väldigt tryggt och riskfritt att plocka honom.

 

8. Carolina Panthers: Jaycee Horn, CB, South Carolina

Det verkar alltså som att Panthers kommer att satsa på Sam Darnold. De väljer draftens första defensiva spelare här istället för en  QB. Det blir Jaycee Horn som går till Panthers. En väldigt fysisk corner med fin atletisk förmåga och bra ball skills. Horn kommer att behöva träna på att inte hålla i receivers så pass länge vid line of scrimmage, för då kommer han dra flaggor i NFL. Ett intressant val för ett lag som lagt väldigt mycket resurser på defensiven sedan Matt Rhule tog över.   

 

9. Denver Broncos: Patrick Surtain II, CB, Alabama

Även Broncos struntar i QB och väljer en corner i Patrick Surtain II. Draftens mest polerade corner. Surtain är en tuff spelare som läser spelet otroligt bra. Han har två fina säsonger i Alabama där han ständigt mött collegefotbollens bästa receivers, så erfarenheten är det inget fel på. Han kommer att kunna kliva in i Denvers försvar och göra dem bättre från dag ett.    

 

10. Philadelphia Eagles (Via Cowboys): DeVonta Smith, WR, Alabama

Kvällens första trade! Det är ett NFC East-lag som byter med ett annat NFC East-lag för att ta sig förbi ett tredje NFC East-lag! Eagles går förbi Giants för att välja den receiver som de förmodligen ville ha. Heisman-vinnaren DeVonta Smith går till Eagles. En fantastisk route runner som kan straffa försvar med både snabbhet och precision. Smiths största farhåga under draftprocessen har varit hans storlek, och det kan visa sig bli ett problem i NFL. Med det sagt så har han motbevisat sina kritiker hittills och Eagles hoppas att han kan fortsätta göra det i NFL.

 

11. Chicago Bears (Via Giants): Justin Fields, QB, Ohio State 

En till trade! Denna gång för en QB i Justin Fields. Bears är nog extremt glada att Fields föll så här långt. Fields kommer göra Bears offensiv långt mycket sexigare än vad Andy Dalton hade gjort. Fields har en häftig fysisk profil. En stark och träffsäker arm kombinerat med en extrem speed gör Fields till en väldigt spännande spelare. Jag tror att Fields kommer att starta för Bears vecka 1. Ett riktigt bra val!

 

12. Dallas Cowboys (Via Eagles): Micah Parsons, LB, Penn State

Cowboys väljer Micah Parsons och har därmed ligans bästa linebacker-rum. Parsons är en väldigt mångsidig linebacker som är väldigt bra i springförsvar, blitzande och passförsvar. Parsons är en riktig vinnarskalle som spelar stenhårt. Cowboys är högst antagligen väldigt exalterade över detta val. Den enda farhåga med Parsons är hans röda flaggor utanför planen, men med rätt folk runt omkring honom så ska det nog inte vara några problem.

 

13. Los Angeles Chargers: Rashawn Slater, OT, Nothwestern

Det här är ett riktigt bra val och Chargers borde hoppa av glädje för att Slater föll till dem. Många hade Slater som sin högst rankade offensiva linjeman. En väldigt atletisk tackle som fyller Chargers största behov. Deras unga quarterback Justin Herbert får lite välbehövligt skydd. Slaters karriär kommer bedömas på hur väl han lyckas skydda Chargers guldpojke Justin Herbert.

 

14. New York Jets (Via Vikings): Alijah Vera-Tucker, IOL, USC

Ännu en trade! Det händer grejer i år. Jag gillar det här valet väldigt mycket. New York Jets går all in på att skydda sin nya QB och det gör det i form av draftens bästa guard i Vera-Tucker. Jets såg nog vad som hände med Burrow förra året och de vill inte gå samma öde till mötes. Vera-Tucker kan spela på flera olika positioner på den offensiva linjen och han, tillsammans med Mekhi Becton, kommer att ge Zach Wilson välbehövligt skydd.

 

15. New England Patriots: Mac Jones, QB, Alabama

Patriots får sin quarterback trots att de inte trejdade upp! Mac Jones föll rakt ner i knät på dem och de var såklart tvungna att ta honom. Jones atletiska profil är väldigt lik Tom Brady när han kom ut ur college, så det är väl inte mer än rätt att han hamnar i Patriots. Belichick är nog den coach som verkligen kan maximera Mac Jones potential och jag tror att detta på sikt kommer visa sig vara ett väldigt bra val.

 

16. Arizona Cardinals: Zaven Collins, LB, Tulsa

Ännu en positionslös försvarare till Cardinals. Collins är en jäkligt spännande spelare som lätt kan droppa bak i coverage eller rusha passaren. Collins har tidigare spelat QB vilket gör hans spelförståelse än bättre. Det blir spännande att se hur Cardinals lyckas implementera honom i sitt försvar. De har ju inte lyckats få in Isaiah Simmons, sitt val i första rundan förra året, särskilt bra i sitt försvar hittills. 

 

17. Oakland Raiders: Alex Leatherwood, OT, Alabama

Detta var lite tidigt. Många hade inte ens Leatherwood i första rundan. Men, med det sagt, Raiders har helt omorganiserat sin offensiva linje denna offseason och de får nu in en ung tackle som kan fylla hålet som Trent Brown lämnat efter sig. Som sagt, lite högt i mångas ögon, men Raiders får en spelare som de tror kan försvara Raiders QBs i många år framöver. 

 

18. Miami Dolphins: Jaelan Phillips, EDGE, Miami

Draftens första edge går till Miami från Miami! Jaelan Phillips är en spännande spelare med alla egenskaper som krävs för att lyckas som edge i NFL. Skador har varit ett problem för Phillips i karriären och det är en rödflagg, men lyckas han hålla sig frisk så har han alla fysiska egenskaper som krävs för att lyckas. Miami får välbehövligt tillskott på den defensiva linjen. 

 

19. Washington Football Team: Jamin Davis, LB, Kentucky

Davis går i top 20 men är bara vår åttonde rankade linebacker. Davis är en bra linebacker i coverage och har fina ballskills. Han är en riktig sideline-to-sideline spelare. Med det sagt så finns det spelare som vi rankar högre, inte minst Owuso-Koromoah som finns kvar på brädet och spelar på samma position.

 

20. New York Giants (Via Bears): Kadarius Toney, WR, Florida

Giants blev utan en av de top 3 passmottagarna i draften och bytte då ner till #20, få lite extra val, och ändå ta en playmaker i offensiven. Toney är en spännande spelare som verkligen kan få saker att hända offensivt. Toney kommer förmodligen spela främst ur slot, men kan även ställa upp på utsidan. Ett riktigt offensivt vapen som kanske gick lite väl tidigt i mitt tycke.

 

21. Indianapolis Colts: Kwity Paye, EDGE, Michigan 

Vår högst rankade edge går till Colts som börjar få ihop en skrämmande defensiv. Paye tillsammans med bland annat Buckner på den defensiva linjen i Colts kan bli väldigt läskigt att möta. Paye är en snabb och explosiv spelare med en bra motor. Jag gillar verkligen det här valet och Colts försvars kan som sagt bli riktigt bra nästa år.

 

22. Tennessee Titans: Caleb Farley, CB, Virginia Tech 

Rent spelmässigt och talangmässigt är Farley en av daftens absolut högst rankade spelare. Han har alla de fysiska egenskaper som krävs för en #1 corner i NFL. Tyvärr är skadeproblemen för Farley stora och han kommer nyligen från en ryggoperationer som åtminstone gör mig ganska nervös. Ryggproblem är aldrig kul och det medför en stor risk. Med det sagt, om han kan hålla sig frisk har han potential att bli en riktig stjärna.

 

23. Minnesota Vikings (Via New York Jets): Christian Darrisaw, OT, Virgina Tech

Två spelare från Virgina Tech i rad här nu! Darrisaw tillät inte en enda sack förra säsongen och han är en stor stark tackle som ger Kirk Cousins lite extra välbehövligt skydd. Darrisaw bör även kunna hjälpa Vikings och Dalvin Cook i springspelet. Bra värde med detta val, särskilt med tanke på de extra val de samlade på sig genom att byta ner i draften. 

 

24. Pittsburgh Steelers: Najee Harris, RB, Alabama

Hoppsan, det blev en running back i första rundan. Najee Harris är vår högst rankade runningback och Steelers behöver utan tvekan hjälp i sitt springspel. Najee Harris är en riktigt stor och stark back som springer aggressivt. Han är även ett riktigt bra komplement i passpelet. Jag tycker att Harris passar i Steelers, men jag är alltid emot att välja en runningback högt. Med det sagt, Harris kommer bli riktigt bra i Steelers, det är jag övertygad om. 

 

25. Jacksonville Jaguars: Travis Etienne, RB, Clemson

Etienne är en riktigt bra back. En dominant runningback i college som är grym i både pass och spring. Etienne kommer bli ett bra proffs, det är jag säker på, och det är ju kul att han och lagkamraten från college Trevor Lawrence får gå till samma lag. Jag tycker dock att Jaguras, som har så många hål, borde ha fokuserat på en annan position här, offensiva linjen till exempel. De har redan en bra runningback i James Robinson. 

 

26. Cleveland Browns: Greg Newsome II, CB, Northwestern

Hemmalaget för draften, Cleveland Browns, gör nu sitt första val i år och med det valet väljer de att täppa till ett stort behov. Browns har länge varit tunna på cornerpositionen, särskilt när Denzel Ward varit skadad. Nu väljer de Greg Newsome här, en tuff corner som kommer passa fint in i Browns kultur och skapa ett fint partnerskap med Denzel Ward. 

 

27. Baltimore Ravens: Rashod Bateman, WR, Minnesota

I Rashod Bateman får Ravens en stor och akrobatisk wide receiver. Han ger Lamar Jackson en stor måltavla att kasta emot. Han kommer att komplettera Hollywood Brown väldigt bra i passpelet. Förhoppningsvis får han chansen att visa upp sig i en offensiv som är väldigt fokuserad på springspelet.

 

28. New Orleans Saints: Payton Turner, EDGE, Houston

Denna såg jag inte alls komma. Väldigt högt för Payton Turner här tycker jag. Turner är en stor, stark och atletisk edge med ett högt tak. Dock tycker jag att de finns större behov i Saints och om de nu ville ha edge så finns det ett helt gäng som jag tycker är bättre än Turner. 

 

29. Green Bay Paqckers: Eric Stokes, CB, Georgia

Jag är osäker på om detta är ett val som gör Aaron Rodgers gladare. Med det sagt så gillar jag valet. Packers secondary blev verkligen blottat i slutspelet och jag gillar att de lägger resurser på att försöka fixa till det. Stokes är en lite mindre corner som verkligen är vindsnabb. Han klockade in på 4.25 på sin 40-yard dash. Så den atletiska förmågan finns där, det gäller bara att få ut det på planen också. 

 

30. Buffalo Bills: Gregory Rousseau, EDGE, Miami

Jag gillar den här chansningen. Rousseau har verkligen alla fysiska attribut för att bli en dominant edge. Erfarenheten och tekniken finns inte riktigt där än, men produktion fanns utan tvekan. Det är som sagt en chansning men han har en extremt högt uppsida och Bills kan bli rikligt belönad om detta går deras väg. 

 

31. Baltimore Ravens: Jayson Oweh, EDGE, Penn State

En tvättäkta speed rusher, Oweh är en spelare som enbart kommer att rusha från utsidan. Han är helt sjutk snabb för en edgespelare och sprang 4.36 på sin pro day. Produktionen finns inte riktigt där, men med rätt coachning så tror jag att vi ska få se lite produktion från Oweh också. Oweh är främst en atlet för tillfället, men han kan bli en riktigt bra spelare.

 

32. Tampa Bay Buccaneers: Joe Tryon, EDGE, Washington

Ännu ett lag som satsar på en edge med hög uppsida här i slutet på första rundan. Tryon är en edge med ideal storlek och fysisk profil för att spela edge. Han spelade inte förra året och han kommer förmodligen inte gå in och starta i Bucs direkt heller. Med bra coaching och rätt förutsättningar så har Tryon chansen att bli en bra edge, men jag är inte helt övertygad. 

 

Andra och tredje rundan startar 01:00 svensk tid, natten mellan fredag och lördag.

 

Draften 2021: Recap Av Första Rundan

Nyheter

To Top