College

504629680Collegefotbollen spelas på universitet över hela USA och är omåttligt populär. De flesta svenskar blir förvånade när de får höra att den så kallade amatörfotbollen är USA:s näst största sport efter NFL. Collegefotboll är med råge större än till exempel NHL. Reglerna skiljer sig något från proffsligan men på det stora hela är det väldigt likt. Det är hur sporten är organiserad som kan vara svårt att få grepp om.

All collegeidrott ligger under organisation NCAA, så även fotbollen. Det finns fyra divisioner och den högsta, där alla bra skolor håller till, kallas Football Bowl Subdivision (FBS). De andra är Football Championship Subdivision (FCS), Division II och Division III.

FBS innehåller 128 skolor uppdelade på 11 konferenser. Fyra skolor kör sitt eget race och tillhör inte någon konferens, dessa är Notre Dame, Brigham Young, Army och Massachusetts. Av ovan nämnda ligor är det fem stycken som anses vara "Major". Där hittar vi giganten Southeastern Conference (SEC) samt Big XII, Big 10, Pac-12 och Atlantic Coast Conference (ACC).

Under säsongens gång spelar lagen de flesta matcher mot andra skolor i sin konferens, plus några extra som de schemalagt i samråd med andra skolor. I slutet av året röstar en jury fram de fyra mest imponerande skolorna, baserat på resultat och spelschema bland annat, och dessa gör upp i ett slutspel om vem som blir nationell mästare. Det betyder att vissa lag går obesegrade genom säsongen men får fortfarande inte gå till slutspel för att de spelar mot för enkelt motstånd.

To Top