Draften

Draften startar med Senior Bowl

Behöver väl knappast understrykas att förra säsongen var speciellt på så många sett. Men vi fick en college säsong och vi fick en NFL säsong så att gapa efter mer känns kanske inte helt rätt, men vi får såklart mer.

Ikväll, tisdag, drar träningarna i Senior Bowl i Mobile Alabama igång och avslutas med en match lördagen den 30 januari mellan lag American och National.

Var är då Senior Bowl och varför ska man hålla ett öga på detta spektakel? ”The draft starts in Mobile” är en slogan som de själva gärna och ofta jobba med och visst handlar det om att kolla in framtida stjärnor i NFL från college. Till skillnad från Combine är det bara Seniorer och Juniorer med en examen som blir inbjudna att delta och trots att vissa väljer att avstå så finns det gott om starka profiler att spana in. Förra året valdes fyra spelare från Senior Bowl i första rundan (Justin Herbert, Javon Kinlaw, Brandon Ayuk och Jordan Love). Lägg därtill profiler som Chase Claypool, Jerremy Chinn och Jalen Hurts.

Totlat får vi se 110 spelare indelade i två lag, American och National, listan av spelare hittar ni här.

Varje år bjuds två coaching staber från NFL in för att coacha lagen, i år hamnar turen hos Matt Rhule och Carolina Panthers samt Brian Flores och Miami Dolphins.

Själva matchen kommer att sändas på NFL Network men träningarna kommer att sändas både på NFL Network och ESPN.

Vi på NFL Supporter kommer såklart att följa veckan med spänning och några av oss har redan våra favoriter efter ett härligt år av college fotboll och delar mer än gärna med oss.

 

QB är alltid en het potatis när det vankas draft. Vilka två vill du lyfta fram lite extra under Senior Bowl och tror du någon av de sex inbjudna har en chans att väljas i första rundan?

Magnus: En spännande QB-grupp där många kan lyftas fram. Men jag tänker att Kyle Trask och Mac Jones är dom två starkaste korten. Bägge stod för makalöst fina säsonger och har givit sig själva goda förutsättningar att väljas rätt högt i kommande draft, kanske till och med i runda 1.

Richard: Nu med Mac Jones på plats är han mest spännande att se. Kommer han våga lossa bössan in i tight coverage, hur snabbt blir han bekväm utanför Alabamas omfamnade anfall av superstjärnor? Sen är jag lite småförtjust i Kyle Trask. Svårt att se Florida spela utan att han sticker ut. Inte prototypiska atleten i dagens NFL, men en avart av Kirk Cousins.

Lasse: Tror vi har två som absolut kan väljas i första. Mac Jones utan stödhjul i Alabama ska såklart bli riktigt intressant att kolla på, en bra Senior Bowl och han känns given i första. Sen vill man ju fortsätta följa sagen som är Kyle Trask, når tar den slut? Personligen kommer jag ju kolla på min Texas QB Sam Ehlinger, Combine och Senior Bowl bör inte göra honom en tjänst, men skulle det se bra ut i Mobile kanske han kan klättra en aning.

 

Förra året imponerade spelare som Jeremy Chinn och Chase Claypool stort och klättrade på många listor. Har du några heta stalltips på spelare som det kanske inte pratas så mycket om som kan klättra här?

Magnus: Väljer två receivers här. D´Wayne Eskridge från Western Michigan är en riktigt festlig spelare som har skills som gör att han kan skina på övningarna. Speed och snabba breaks, väldigt svårt att stoppa. Den andre är Cornell Powell från Clemson. Har levt i en undanskymd roll under karriären men känns rätt komplett tycker jag.

Richard: Deonte Brown är en av mina absoluta favoriter i draften, en stor stark oxe på linjen. Med tanke på hans storlek så jämförs han gärna med Michael Onwenu, som var riktigt imponerande på Senior Bowl i fjol och nu varit grym för Patriots som rookie. Jag hoppas också på att Hamsah Nasirildeen, safetyn från FSU, kan visa att hans mångsidighet är en styrka och inte en svaghet. Jag ser en safety som kan spela two-deep med förmåga att kliva ner i boxen både mot spring och för tight coverage på tight ends.

Lasse: Kan ju knappt hålla mig till ett par här. Safetyn Richie Grant från UCF har varit riktigt vass de två senaste åren i en skola där det bara pratas offensiv. RB Demetric Felton är årets ”kan göra allt” spelare. Spelat både receiver och RB för UCLA och i många stunder burit skolan på sina axlar. WR Austin Watkins från mindre skolan UAB har imponerat stort på mig när jag sett dem. Till sist väljer jag en LB från West Virginia, känns som jag alltid gör det. Tony Fields som flyttade till bergen från öknen (Arizona) inför 2020.

 

Förra året var en stark draft om man kollar på WR och mycket talar för att så är fallet även i år, några du vill lyfta fram här?

Magnus: Förutom Eskridge och Powell så finns ju givetvis Devonta Smith som är en framtida superstjärna. Floridas Kadarius Toney blir nog en snackis. En jag gillar som jag hoppas öppnar andras ögon är Notre Dames Ben Skowronek.

Richard: Kadarius Toney är grym med bollen i händerna, D’Wayne Eskridge en hypersnabb spelare med pitbull-mentalitet och Cornell Powell som en fysisk receiver med bra routes. Tror de tre kommer vara snackisar när vi lämnar Mobile.

Lasse: Kadarius Toney från Florida tycker jag har fått för lite hajp, han gör det mesta rätt. Nico Collins har haft en tuff situation i Michigan med en offensiv i fall och en QB som inte kunnat lägga bollarna Collins ska ha, Collins kommer vara bättre i NFL än i college.

 

Vänder man på det så är det många som inte ser samma styrka när man kollar på den offensiva- och defensiva linjen. Håller du med om DL och OL inte riktigt har samma slagkraft som förra året? Vilka spelare här kan visa tvivlarna att de har fel?

Magnus: Defensiva linjen håller jag med om, men däremot är offensiva linjen full av bra spelare. Liam Eichenberg, Alex Leatherwood och Deonte Brown är tre som kommer visa att OL är draftens styrka.

Richard: Jag tycker det finns en del spännande på OL, det brukar alltid komma ett par bra spelare centralt. Pratas ändå om Liam Eichenberg och Dillon Radunz som på gränsen mellan att gå i första eller andra rundan. Brown tillsammans med Landon Dickerson (spelar visserligen inte) och Creed Humphrey är trio som startar nästa år. Och ett litet slag för Robert Jones, från lilleskolan Middle Tennessee. Stor som en björn, rör sig väl för sin storlek men hemsk teknik.

Lasse: Jag som ställt frågorna och håller inte med mig själv när jag skriver svag OL-klass, men blir ju en bra fråga. OT Liam Eichenberg från Notre Dame samt OT Alex Leatherwood från ’Bama ska båda plockas i första. På insidan tror jag mycket på guarden Trey Smith från Tennessee. På den lite svagare linjen så lyfter jag fram DT Marwin Wilson från Florida State som hade det lite kämpigt 2020 men var suverän 2019. Även Osa Odighizuwa från UCLA är spännande, långt ifrån färdig men med rätt utveckling så blir han en stjärna.

 

Att plocka RB i första eller inte är en ständig fråga. Även safety, tight end och linebackers brukar motiveras med att man inte ska plocka dem för högt. Ge oss några spelare på dessa positioner som kan vara värt att kolla in, oavsett vilken runda de plockas.

Magnus: Bland RB har du superhäftiga Michael Carter från North Carolina, skyhög potential. Men vill även flagga för en personliga favorit, Larry Rountree från Missouri. Louisianas Elijah Mitchell har kvaliteter även han. TE finns några guldkorn i draften, inte lika bra i Mobile. Men jag gillar Noah Grays potential.

Richard: Bland running backs är Michael Carter en riktigt kul spelare, som är nära på omöjlig att få i backen. Fart nog att springa på utsidan och jaga explosiva spel, men tuff nog att kötta i mitten. Tight ends har jag inte sett ännu, men går ut med yxan och säger att det är en position som sällan imponerar på mig under Senior Bowl. Ifeatu Melifonwu är en cornerback som jag tror går över till safety i NFL. Namnet ringer en klocka för combine-älskare, då brorsan dominerade något år tillbaka. Lillebror Ifeatu är också han rejält atletisk kombinerad med eftertraktad storlek.

Lasse: RB Michael Carter från Tar Heels är oerhört rolig att kolla på, hoppas jag har fel att han mer än en collegestjärna än framtida NFL-stjärna. TE Kenny Yeboah från Ole Miss bjöd på många stora spel i början av säsongen och får han fortsätta att utvecklas tror jag på honom. Safetyn Hamsah Nasirildeen  är nästa hungriga DB från FSU som kan ha en ljus framtid i NFL framför sig. Slutligen väljer jag att lyfta LB Jabril Cox från LSU, stor och smidig som kommer fortsätta att utvecklas.

 

Förra året valdes Chase Young som nummer två och många såg honom som draftens bästa spelare. Vad har vi för Edge Rushers att kolla lite extra på här?

Magnus: Carlos Basham från Wake Forest är förmodligen den bästa edgen i Mobile, tror Hamilcar Rashed kan glänsa i vissa övningar.

Richard: Det snackas mer om bredden och vissa spelare med rätt atletisk profil, utan att vara färdiga produkter. Med det sagt finns det också här spelare som lär hålla sig ur runda ett, men flera som går dag två. En som jag gillar är Janarius Robinson. Han är mer en springblockad än en passrusher, men kan med kraft ändå trycka ihop en ficka. Påminner mig en del om Trey Flowers rent användingsmässigt. Håll ditt gap, stoppa spring, bullrusha lite och lita på att någon annan får ner QBn.

Lasse: Duon från Pitt tycker jag presterat oerhört bra hela säsongen, Patrick Jones II och Rashad Weaver, tror Jones kan smyga upp och plockas i första rundan faktiskt.

 

Att hitta rätt corner är långt ifrån en enkel uppgift och tålamod för utveckling är kanske inte det NFL är mest känt för. Jeff Okudah och C.J. Henderson valdes topp 10 förra året, har vi några här som kan tänkas gå topp 10? Om inte, vilka ska vi kolla in?

Magnus: Nja. Finns nog ingen som går så högt. Men finns en del spännande namn på plats. En är Oklahoma States Rodarius Williams, en annan är Oregons Thomas Graham. En sak är klar, mot en bra WR-grupp så har CBs en ypperlig möjlighet att visa upp sig

Richard: Ingen CB här går topp 10, inte säker på att det går ens en överhuvudtaget så högt. En personlig favorit här är Camryn Bynum från Cal. Inte den sexigaste spelaren, men följsam i coverage och alltid medveten om det ”rätta” beslutet, som vilka vinklar han ska ta, var han ska forcera spelare, var han har hjälp av safeties.

Lasse: Tror inte vi får se någon topp 10 Corner här men älskar Thomas Graham från Oregon som ser uta att sväva fram på planen. Är även svag för Elijah Molden i Washington som har en fin framtid som slot i NFL.

 

Oh, Mama, can this really be the end,
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again?

Draften startar med Senior Bowl

Nyheter

To Top