College

Preview PAC-12 – Håller USC för trycket?

Idag drar collegesäsongen igång med, vad som kallats, week zero. Fem matcher tjyvstartar säsongen ett par dagar innan övriga gäng kliver in i handlingen. Sist ut i våra College previews är den stora divisionen i väst, Pac-12. Här får vi två vitt skilda divisioner där USC är jättefavoriter i söder medan fler lag slåss om titeln som bäst i norr. Passande nog så spelar både Oregon State och Stanford premiärmatcher dagen till ära. Har ni missat de tidigare konferensgenomgångarna så hittar ni dem här: ACC, SEC East/West, Big Ten och Big12

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Pac-12 har sett som en något sämre konferens under de senaste åren. Oregon och USC har varit en bit från sina toppar, Stanford saknade det sista och där bakom var det en hel del bleka insatser. Även om det var imponerande att Colorado vann den södra divisionen i fjol var det nog främst ett svaghetstecken för övriga lag. Nu känns dock som att Pac-lagen är redo att ta upp kampen med SEC, ACC och Big Ten, då fyra lag har en realistisk chans att sluta högt upp i rankingen. Framförallt förväntas detta bli året då USC, med stjärnskottet Sam Darnold, stormar upp i toppen på allvar igen. Nästan alla experter ser Trojans som ett lag för topp fyra.

North

Washington Huskies

Resultat 2016: 12-2

Redaktionen tippar 2017: 11-1

Coach: Chris Petersen (27-13)

Nyckelspelare: LB Azeem Victor

Frågetecken: Kan secondaryt re-loada?

Mest saknad: S Budda Baker

Spännande nykomling: TE Hunter Bryant

Huskies var väldigt bra under 2016 och Chris Petersens fina arbete ledde till en semifinal plats i slutspelet. Nu är många huvuden borta och för Washington är det lite av upp till bevis denna säsong, går det att bygga vidare på framgången eller var det en topp som nu har passerats.

Anfallsmässigt är mycket intakt. Visst är WR John Ross och hans 17 TD borta,  den blixtrande snabbheten han bidrog med kommer saknas, men WR Dante Pittis stod för 15 TD-mottagningar  och är med även i år . Tillbaks efter skada kommer storväxte WR Brayden Lenius och dessutom har Washington en hel del spännande förstaårsspelare på WR och TE. QB Jake Browning och RB Myles Gaskin är en stark duo som kommer se till att laget flyttar boll och gör poäng. Problemet under 2016 var att offensiven hade tendenser att vika ned sig mot topplagen. 7 poäng mot Alabama i CFP-semifinalen och 13 poäng mot ett formtoppat USC, det gäller att

Även om anfallet var bra den gånga säsongen så var det försvaret som var lagets styrka. Nu försvann nästan hela secondaryt till NFL och det är något som kan komma att märkas. Budda Baker, Sidney Jones och Kevin King var högklassiga spelare som såg till att stänga ned många anfall, dessutom gjordes en hel del poäng framåt. S JoJo McIntosh är bra och kommer få en nyckelroll i det nybyggda secondaryt. Frontsjuan är väldigt stark. DT Vita Vea ser ut som en stjärna när han är på topp och i LB-paret Azeem Victor och Keishawn Bierria finns två väldigt vassa linebackers som ger försvaret stabilitet.

Mycket är sig likt för Washington och det finns egentligen inga skäl att sikta på något sämre än konferenstitel och slutspel. Med det sagt är det långt ifrån givet med tanke på den tuffa divisionen. Nyckelmatchen är borta mot Stanford.

 

Stanford Cardinal

Resultat 2016: 10-3

Redaktionen tippar 2017: 9-3

Coach: David Shaw (64-17)

Nyckelspelare: RB Bryce Love Jr

Frågetecken: Vem producerar framåt?

Mest saknad: RB Christian McCaffrey

Spännande nykomling: WR Osiris St´Brown

Stanford har varit uppe och nosat på det riktigt ädla platserna senaste två åren, men inte riktigt nått hela vägen fram. I år har Stanford ett bra och starkt lag, utan den stjärnglans som Christian McCaffrey bidrog med, och som vanligt kommer laget slåss i toppen av divisionen.

Hålet efter Christian McCaffrey blir väldigt svårt att täppa till. Han har burit Cardinal´s anfall senaste två åren och det finns ingen solklar ersättare såhär på förhand. Men en stark och rutinerad offensiv linje kommer göra att förutsättningarna för Bryce Love Jr att lyckas är bra. Love Jr har gjort bra i från sig under begränsad speltid, men han får ännu ses som oprövad. QB Keller Chryst drog på sig en knäskada och var länge en tveksamhet inför starten av säsongen, men ett fint höstläger har övertygat coach Shaw att Kryst är redo. När det gäller O-linen har Stanford fått behålla fyra av fem starters och dessutom fyllt på med väldigt intressanta förstaårsspelare i Foster Sarell och Walker Little. Dessa kommer förmodligen inte bidra redan i år p.g.a konkurrensen, men är verkliga framtidsnamn.

Försvarsmässigt känns Stanford väldigt starka. På LB finns både toppklass och bredd då samtliga starters och frekventa rotationsspelare är åter till denna säsong. Joey Alfieri, Bobby Okereke och Peter Kalambayi är en trio som gör väldigt mycket och som samtliga kan ha ett sånt där genombrott som syns i draftrankings. Den defensiva linjen har tappat DE Solomon Thomas och hans mångsidighet och förmåga att göra spel kommer saknas. Men DT Harrison Phillips finns kvar och han blir viktig med sin penetrationsförmåga från insidan. Phillips stod för 9,5 TFL och 6,5 sacks under förra säsongen.

Shaw kan mycket väl få se sitt Stanford i CFP-slutspelet i år om allt stämmer. Nyckelmatcherna bli borta mot USC och hemma mot Washington.

Oregon Ducks

Resultat 2016: 4-8

Redaktionen tippar 2017: 9-3

Coach: Willie Taggart (Ny)

Nyckelspelare: RB Royce Freeman

Frågetecken: Försvaret

Mest saknad: WR Darren Carrington II

Spännande nykomling: DC Jim Leavitt

Willie Taggart kommer in och har i uppgift att ta Oregon tillbaks till toppen, formeln till det är att se till att försvaret blir någonting som är värt att kalla ett försvar. Taggart byggde ett tufft och fysiskt försvar under åren i South Florida, tanken är att han ska göra det samma i Eugene. Den första rekrytklassen var också defensivt laddad med framförallt många defensiva linjespelare.

Förra säsongen var Ducks med i toppen i de flesta offensiva kategorierna och majoriteten av spelarna är åter till denna säsong. Viktigast är Royce Freeman, som är en framtida stjärna på nästa nivå. Anfallet bör fortsätta göra poäng i god takt. QB Justin Herbert visade upp fint spel och god beslutsförmåga under förra säsongen och är nog underskattad i en konferens med massa talang på QB. Viktige receivern Darren Carrington sparkades under sommaren och även om han inte riktigt fått ut allt så är det ett stort tapp., WR Charles Nelson är den enda återvändande receivern med mer än 200+ i mottagna yards 2016.

Att ha 60-årige Jim Leavitt som spännande nykomling är kanske lite märkligt, men han är precis vad doktorn ordinerat. Leavitt har en historik av att vända svaga försvar till en styrka. Senast hos Pac-12 kollegan Colorado där han på bara två säsonger fick ett 114:e rankat försvar att klättra till 17:e plats och en konferensfinal. Lyckas Leavitt göra samma resa med Ducks kommer laget vara att räkna med. Här har han ett väldigt svagt försvar att vända på, vilket gör att små steg kan göra stora skillnader. Stora problem att komma av planen under 2016 och var det CFB-lag som tillät allra flest first downs. Har en väldigt spännande LB i Troy Dye.

Är nog inte på samma nivå som de riktiga topplagen i Pac-12, men strax där bakom och det innebär en säsong som suddar bort den hemska 4-8-säsongen från förra året.

 

Washington State Cougars

Resultat 2016: 8-5

Redaktionen tippar 2017: 7-5

Coach: Mike Leach (29-33)

Nyckelspelare: QB Luke Falk

Frågetecken: Passförsvaret

Mest saknad: WR Gabe Marks

Spännande nykomling: DE Preston Hendry

Mike Leach börjar få sitt Wazzu att klicka på sitt vis och Cougars är en joker i denna tuffa division. Om allt klaffar, vilket i första hand handlar om att försvaret ska var okej, så kan Washington State vinna Pac-12 North. Men laget kan lika gärna sluta fyra, femma, i divisionen.

I Luke Falk har Leach en erfaren ledare som kan systemet utan och innan, han skyddas av en bra offensiv linje som är nästintill intakt. Anfallet snittade över 38 poäng per match under 2016, det är siffror som ger försvaret goda chanser att vinna om de bara är halvbra. Tappar några av sina främsta receivers, där Gabe Marks och hans 13 TD kommer saknas mest. Men det finns spelare som är redo att kliva in, t.ex  WR Tavaris Martin och store WR Isaiah Johnson-Mack. Två dugliga running backs i Jamal Morrow och James Williams som bidrar både i pass och spring.

Försvaret var det jag. Det Leach skulle behöva få till är lite mer stabilitet, vilket kanske inte är så troligt. Han strävar efter att skapa turnovers och tvinga fram misstag, vilket även gör att försvaret blottar sig. Från JuCo kommer DE Preston Hendry och bidra med bredd till pass rush, där finns redan DE Hercules Mata´afa och DE Namdi Oguayo som tillsammans gjorde en hel del bra förra året. Fler huvuden ger piggare ben. Secondaryt har varit svagt men det finns talang och majoriteten av spelarna återkommer. Andraårsspelaren SS Jalen Thompson gjorde en fin förstasäsong och kan växa ut till en riktigt bra spelare.

Cougars är svårlästa, men får man till det så hotar man alla lag. Har dock ett tufft schema.

 

Oregon State Beavers

Resultat 2016: 4-8

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Gary Andersen (6-18)

Nyckelspelare: RB Ryan Nall

Frågetecken: Springförsvar

Mest saknad: LT Sean Harlow

Spännande nykomling: WR Isaiah Hodgins

Sakta men säker bygger Gary Andersen upp sina Beavers, problemet är att konkurrensen i den norra divisionen är väldigt tuff och framstegen inte riktig går att se. Men 2-10 i Andersens första säsong följde upp med 4-8 under 2016, jag tror att Oregon State tar ännu ett steg denna säsong.

Offensivt har Beavers fokus på markspelet där RB Ryan Nall och RB Artavis Pierce har fysiken och kvaliteten att leda laget. Förra säsongen var offensiven väldigt beroende av att Nall och Pierce lyckades, men en spännande receiverklass men Isaiah Hodgins i spetsen ska försöka ge motståndarna problem även i luften. Passanfallet rankades 188:e under 2016, det finns alltså gott om förbättringsutrymme. Beavers hade en QB-karusell under 2016 och nu hoppas man att QB Jake Luton, ny från JuCo, ska komma in och få jobbet gjort. Tappar viktige Sean Harlow från den offensiva linjen, men med sju spelare som startade någon gång under förra säsongen finns det erfarenhet.

Anfallet kan springa med bollen, problemet är att motståndarnas anfall kan göra det samma mot Oregon States försvar. Försvaret rankades långt ned när det kom till springförsvar. Till 2017 återkommer nästan samtliga spelare till front seven, det är något som bör innebär bättring. Ett år äldre, ett år starkare och mer samspelta, brukar vara recept på framgång. DT Elu Aydon är en stor och tung nose tackle-typ som kan växa ut till den där proppen i mitten av linjen, den där som gör jobbet enklare för sin omgivning. Bakom honom finns ILB Manase Hungalu och OLB Bright Ugwoegbu, som blir bärande spelare.

Tar Oregon State sig genom den tuffa förstahalvan av säsongen utan för många mentala sår kan det bli en bowl i år, det vore en fjäder i Andersens hatt.

 

California Golden Bears

Resultat 2016: 5-7

Redaktionen tippar 2017: 2-10

Coach: Justin Wilcox (Ny)

Nyckelspelare: WR Demetris Robertson

Frågetecken: Hur ser ombyggnationen ut?

Mest saknad: QB Davis Webb

Spännande nykomling: CB/WR Elijah Hicks

Justin Wilcox kommer få en tuff start här. Han tar över ett anfall som producerat i hög takt men som tappar i stort sätt alla starters. För att ge försvaret en bättre grund ska Air raid-anfallet växlas till ett lite vänligare och mer balanserat anfall. Ett mördande schema kommer ge Wilcox lite mer luft då ingen förväntar sig speciellt mycket av Cal i år.

Nye offensive koordinatorn, Beau Baldwin, kommer från Eastern Washington där han haft framgångar med ett snabbt och passglatt anfall, Cal kommer med stor sannolikhet göra en hel del poäng även om det är sagt att balans och kontroll är en fokuspunkt. Baldwin och Wilcox har sagt att en mer powerbaserat springspel ska se till att Cal har bollen i sin egen ägo i större utsträckning än tidigare. Demetris Robertson hade en väldigt fin freshman-säsong och kommer få dra ett tungt lass i en offensiv som dels kommer se annorlunda ut och dels tappat många huvuden. Om springspelet ska hålla blir RB-paret Tre Watson och Vic Enwere viktiga, speciellt den sistnämnde som är en fysisk back på 110 kilo. QB Ross Bowers får en tuff uppgift att ersätta Davis Webb.

Wilcox blev anställd för att bättra på försvaret, vilket inte borde vara speciellt svårt med tanke på hur svagt det varit senaste åren. Men det kommer ta tid och den första säsongen handlar det egentligen mest om att böra bygga sin prägel. Under 2016 var Cal svaga i alla sammanhang av försvaret, men framförallt mot springspelet där motståndarna sprang för i snitt 273 yards per match. För att bli lite mer robusta gäller det att få till springförsvaret och se till att de svängdörrarna stängs igen någorlunda. OLB Cameron Safle och ILB Devante Downs blir nyckelspelare för att hålla ihop försvaret. Den defensiva linjen saknar tyngd och storlek, det gör att det blir sårbart.

Blir en tung säsong, många saker ska ändras och spelarmaterialet är inte optimalt för det Wilcox vill göra.

 


 

South

USC Trojans

Resultat 2016: 10-3

Redaktionen tippar 2017: 11-1

Coach: Clay Helton (16-7)

Nyckelspelare: QB Sam Darnold

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: CB Adoree Jackson

Spännande nykomling: WR Joseph Lewis

Under den andra halvan av 2016 var USC ett av d allra bästa lagen i collegefotbollen och nu förväntar sig alla att Clay Heltons mannar ska fortsätta i det spåret. Efter en lite tyngre tid p.g.a sanktionerna är Trojans redo för att ta steget upp i den absoluta toppen, allt annat kommer ses som ett fiasko. Ett rätt tufft uppdrag för en orutinerad coach som Helton.

Sam Darnold kom lite från ingenstans och blev den stora snackisen, nu ses han som en framtida #1 spelare i kommande draft. Förstaårsspelaren (redshirt) ledde sitt anfall som om han gjort de i åratal och när säsongen summerades hade Trojans snittat 477 yards och 35 poäng per match och Darnold jämfördes med Andrew Luck. Även om några namn lämnat till NFL, t.ex. WR JuJu Smith-Schuster, så har USC alltid mängder av spelare med talang som är redo att kliva in. Nyckeln är såklart Darnold, han kan ta anfallet långt på egen hand, men det finns också klass runt honom i form av RB Ronald Jones, WR Deontay Burnett och TE Daniel Imatorbhebhe. Ett stor fråga finns dock, kan den offensiva linjen ersätta de tre starters som försvunnit?  Är svaret ja på den frågan kommer USCs anfall spinna som en riktigt högoktanig motor.

Om Darnold är anfallets klara stjärna har försvaret sin egen i LB Cameron Smith. Från sin position på insidan är han navet och ledaren för ett försvar som har möjlighet att kliva upp ett par steg i nivå, från bra till mycket bra. Det som främst saknades under förra året var en stabilitet i pass rushen, 26 sacks mäktades med. Det går givetvis att ha en bra pass rush även utan lysande siffror, men för USCs del känns det rätt representativt. Startande OLB-paret Porter Gustin och Uchenna Nwosu är bägge åter, där finns möjligheten för detta försvar att få från bra till mycket bra. CB Iman Marshall är riktigt vass i ett secondary som fått se Adoree Jackson lämna. Jackson kommer saknas i spelets samtliga tre faser då han spelade en hel del i anfall och returnerade kickat och puntar.

USC är solklar favorit i den södra divisionen och missar Trojans CFP-slutspelet så är det ett misslyckande. Men på senare år har vi vant oss vid att USC tappar matcher som inte borde förloras, det är en tröskel att ta sig över.

 

Utah Utes

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 7-5

Coach: Kyle Whittingham (104-50)

Nyckelspelare: RB Zach Moss

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: LT Garrett Bolles

Spännande nykomling: WR Bryan Thompson

Kyle Whittingham har verkligen fått Utah att prestera på en hög nivå år efter år. De 28 segrar Utes tagit under de tre senaste säsongerna är endast slaget av Stanfords 30 när vi prata Pac-12 lag. Det är otroligt imponerande av ett program som ofta glöms bort när topplagen i konferensen ska nämnas.

Nyckeln för Utahs offensiv har varit ett tungt springspel som har tvingat motståndarna att ha sitt försvar på banan i stora delar av matcherna. Förra säsongen hade Utah bollen i anfall under närmre 34 minuter i snitt per match.  Då var det RB Joe Williams, året innan det var det Devontae Booker, i år är tanken att Zach Moss ska vara den bell cow-back som för anfallet över banan. Ett problem för Moss är att Garrett Bolles, OG Isaac Asiata och ytterligare två starters från den offensiva linjen som var så bra 2016 nu försvunnit. Enda kvarvarande startern, RG Salesi Uhatafe, kommer få dra ett tungt lass när det gäller att få ihop det. QB Troy Williams har erfarenhet och potential att höja sig i passpelet.

Försvaret har varit Utahs styrka under en tid och så ser det ut även denna säsong. Det börjar längst fram vid linjen där tackle-tandemen Lowell Lotuleilei och Filipo Mokofisi kombinerar varandra väl och ger försvaret soliditet. Finns det någon potentiell svaghet så är det på DE där Hunter Dimick och Pita Taumoepenu´s förmåga att jaga quarterbacks kommer saknas. Duon stod tillsammans för 23,5 sacks under 2016, det är produktion som inte ersätts med enkelhet. Utah får tillbaks DE Kyle Fitts efter skada, är han hundra så täcker han upp en del. Secondaryt har visserligen tappat FS Marcus Williams, men SS Chase Hansen är åter och kommer ge en bra lagdel spets. Trotts en del tapp så är ett Kyle Whittingham-coachat försvar alltid slagkraftigt, finns ingen anledning att tro annat om denna upplaga.

Tror på en liten tillbakagång, inte för att Utah nödvändigt är sämre utan för att spelschemat är mördande tufft. USC, Oregon och Washington på bortaplan, och de två lag från norra divisionen man inte möter är Cal och Oregon State.

 

UCLA Bruins

Resultat 2016: 4-8

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Jim Mora (41-24)

Nyckelspelare: QB Josh Rosen

Frågetecken: Springspelet

Mest saknad: DE Takk McKinley

Spännande nykomling: DE Jaelan Phillips

Snaran börjar dras åt för Jim Mora. Med fina rekryteringsklasser och en stadsrival (USC) som återhämtat sig från sanktioner så fanns det förutsättningar för Bruins att äga den södra delen av västkusten. Så blev inte fallet. Om Jim Mora inte kunde göra det med ett svagt USC så ser jag inte att han klarar det med ett starkt Trojans.

Josh Rosen är en potentiell räddare för Mora. Han följde upp en imponerande första säsong med en lite mer ojämn andrasäsong som avslutades i förtid efter en skada. Den välskolade QB:n kan mycket väl kliva fram och vara nationens främsta på positionen. Rosen har bra receivers till sin hjälp, likt Darren Andrews och Jordan Lasley, men skulle behöva få mer hjälp av den offensiva linjen och, framförallt, springspelet. Det finns erfarenhet i dessa grupper, men frågan är om det finns kvalitet nog.

I försvaret har en del viktiga spelare försvunnit och det blir helt klart tufft att ersätta dessa. Ett nytillskott som kommit in är Jaelan Phillips, det är en pass rusher som mycket väl kan komma att stjäla rampljus under säsongen och under kommande år. Phillips är en av många unga spelare i front seven som måste kliva fram och ta snaps. LB Kenny Young får en viktig roll som ledare och mentor. Secondaryt har det bättre förspänt, där återvänder en hel del spelare och en grupp som var bra i fjol bör vara minst lika bra i år. Safetyparet Jaleel Wadood och Adarius Pickett är med i toppen av Pac-12.

Mycket ansvar på Josh Rosens axlar, jag tror han kan göra en bra säsong men att UCLA inte riktigt räcker till mot topplagen i konferensen.

 

Arizona Wildcats

Resultat 2016: 3-9

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Rich Rodriguez (36-29)

Nyckelspelare: QB Brandon Dawkins

Frågetecken: Pass rush

Mest saknad: LB Paul Magloire

Spännande nykomling: WR Nathan Tilford

Likt rivalen i staten har Wildcats pressen på sig att vända den negativa trenden för att rädda arbeten på sin coach. Rich Rod har efter ett par bra år fått se proppen gå ur och alla framgångar rinna ut, nu måste det ske en bättring.

Att göra poäng brukar inte vara några problem för Arizona, men det var det förra säsongen. Där man tidigare hängt med när försvaret kollapsat var laget istället chanslöst. En stor orsak var skador, det ledde till en ojämn offensiv linje och ett svagt passanfall. Får Wildcats lite mer flyt med skador under 2017 så kommer det ske en ordentlig uppryckning per automatik. Brandon Dawkins var svag i passanfallet men lagets främste rusher, kan han bli lite jämnare i sitt passande så har Arizona ett vasst vapen. Speedige RB J.J Taylor kan få sitt genombrott i år, han är en pytteliten homerun-hitter.

Försvaret var det ja, eller bristen på det. I snitt hade motståndarna bollen i över 34 minuter per match, det var som förgjort för Arizona att få till stop. Även defensiven var skadedrabbat, vilket förklarar en del av det svaga spelet. Den defensiva fronten hade problem att skapa spel och mot pass var det ofta ynkligt. Rodriguez har gjort ändringar i coachningsstaben och förhoppningen är att få till en bättre och effektivare aggressivitet. Secondaryt har ett par fina pjäser i form av S Demitrius Flannigan-Fowles och CB Jace Whittaker, de två blir navet i bakre ändan. När det gäller pass rushers som kan skapa penetration är det lite klent, förhoppningsvis för Arizona så kliver någon fram och överraskar.

Är Arizona hela så kommer det bli fler vinster än 2016, men fortfarande fler förluster än vinster.

 

Colorado Buffaloes

Resultat 2016: 10-4

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: Mike Macintyre (20-30

Nyckelspelare: QB Steven Montez

Frågetecken: Försvaret

Mest saknad: DC Jim Leavitt

Spännande nykomling: OT Jake Moretti

Colorado slog alla med häpnad under den föregående säsongen då lagen vann den södra divisionen och grusade alla förhandstips. Men frågan många ställer sig är om det var Colorados styrka eller övriga gängs svaghet som var den främsta orsaken. Inför årets säsong är Colorado på nytt utanför förhandsfavoriterna och den främsta orsaken till det är att det bärande försvaret tappat kraft.

Även offensivt ser det lite annorlunda ut då QB Sefo Liufau försvunnit, men han är också den enda av värde. Ersättaren är QB Steven Montez och han såg lovande ut när han klev in under några sekvenser 2016. Andraårsspelaren har den allsidige RB Phillip Lindsey och receiver-paret Shay Ross och Devin Fields till sin hjälp, de tre seniorerna är samtliga under 180 cm, Lindsey endast 172, men noterade tillsammans 31 touchdowns under 2016. Det är många poäng per centimeter. En rätt bra och erfaren offensiv linje får in en spännande tackle i Jake Moretti, en spelare som jagades av en mängd stora skolor. Borde kunna fortsätta med sin välbalanserade offensiv.

Försvarsmässigt ser depth charten hålig ut när den jämförs med förra årets. Det är inte bara nio starters som försvunnit, även den defensive koordinatorn, Jim Leavitt, är borta. Jag har svårt att se hur Colorado ska komma i närheten av det försvar som var så bra under 2016. 43,5 TFL, 25,5 sacks, 9 forced fumbles, 53 brutna passningar och 11 INT, det är vad de nio startande spelarna stod för. Framförallt kommer CB Chidobe Awuzie och OLB Jimmie Gilbert saknas. Men där luckor uppstår kliver andra in, ILB Rickie Gamboa får chansen att glänsa, samma sak med  DE Leo Jackson och S Afolabi Laguda. Tre spelare med rutin och kvaliteter.

Kanske underskattar jag Colorado, i år igen, men har svårt att se dem komma i närheten av förra årets resultat.

 

Arizona State Sun Devils

Resultat 2016: 5-7

Redaktionen tippar 2017: 3-9

Coach: Todd Graham (39-26)

Nyckelspelare: WR N´Keal Harry

Frågetecken: Passförsvaret

Mest saknad:K Zane Gonzales

Spännande nykomling: RB Eno Benjamin

Arizona State känns som ett lite smått vilset program där inget riktigt faller ut som tänkt. Det gäller att Todd Graham får styrsel på skutan för att inte hans arbete ska börja vara i farozonen. Två raka ”förlorande-säsonger” bör inte bli tre.

Ett väldigt intressant anfall med mängder av matchvinnare. Från Alabama har QB Blake Barnette kommit. Han blev utkonkurrerad av Jalen Hurst förra året och nu ska han ge QB Manny Wilkins en fight om startplatsen. På RB är Arizona State bland de allra starkaste i Pac-12 med Kalen Ballage och Demario Richard, lägg till spännande förstaårsspelaren Eno Benjamin som kan komma in och vara en positiv injektion. Det främsta vapnet finns på receiversidan i form av N´Keal Harry. Andraårsspelaren är stor, stark och snabb, i en funktionell omgivning kommer han prestera riktigt bra.

Sun Devils mönstrade FBS sämsta pass försvar förra året. Quarterbacks som mötte Arizona State hade i snitt 160 i passer rating och 64% av alla passningar gick fram. Försvaret var i botten av de flesta kategorier som inbegrep stora passpel i baken. Det är något som absolut måste bli bättre för att Arizona State inte ska bli en slagpåse i södern. Men det är inte helt nattsvart, laget har fått behålla en hel del spelare från förra säsongen och hoppet ställs till att man blivit mer samspelta. JoJo Wicker har inte bara ett härligt, och catchy, namn, han är också en spelare som har enormt fin potential. LB-paret DJ Calhoun och Koron Crump är också spelare med kvalitet, duon hade tillsammans 21,5 TFL och 14,5 sacks under förra säsongen.

Jag tror att Todd Graham kommer få svårt att rädda sitt arbete då Arizona State möter en hel del passkickliga lag i år, det blir kamp med Arizona i botten av södern.

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Nyheter

To Top