College

SEC West Preview – Fortfarande i en klass för sig

Den största, vackraste och bästa divisionen i college fotbollen gillar sympatisörer för de olika lagen i divisionen att säga och det är väldigt svårt att säga emot dem.

Visst, det finns många andra bra lag som kan mäta sig med de bästa i SEC West men ska du vinna rubbet så får du räkna med att vägen till mästerskapet går via en skola i SEC West. Divisionen håller en fantastisk högstanivå och har presterat i hur många år som helst och jag ser inget som tyder på att den inte ska fortsätta att göra det.

I år har vi en trio av lag som ska nämnas i toppen men bakom dem så tycker jag att divisionen ser lite svagare ut än vanligt.

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Alabama

Resultat 2016: 14-1

Redaktionen tippar 2017: 11-1

Coach: Nick Saban (205-61-1)

Nyckelspelare: QB Jalen Hurts

Frågetecken:  Back up QB

Mest saknad: LB Rueben Foster

Spännande nykomling: Offensive Coordinator Brian Daboll

Precis som vanligt dominerade Alabama året igenom och såg fram till finalen ostoppbara ut. Offensiven hade sina stunder när man inte var 100% och trots en riktigt fin första säsong av QB Jalen Hurts så lämnade pass-spelet en del att önska. Försvaret däremot var näst intill felfritt året igenom med så många tunga profiler att det känns meningslöst att rabbla dem. Det var mer eller mindre omöjligt att springa emot dem och chansen fanns stundtals att bomba långa pass på dem. Men det var inte ofta QB:en kunde stå länge nog i fickan för att hinna bomba den långa passen. Men i finalen blev det tillslut förlust mot ett nästan lika starkt Clemson försvar och mot en QB i Deshaun Watson som är en jäkel på att vinna de stora matcherna.

Visst, man har tappat enormt många spelare till NFL, men det är inget nytt. Nick Saban och hans stab stoppar bara in nästa topprekryterade kille i kön som under säsongen växer fram till att bli en stjärna.

Offensiven känns i år betydligt bättre med en mer rutinerad Hurts som QB, en av landets mest lovande WR Calvin Ridley och 3-4 RB’s av absoluta toppklassen. Den offensiva linjen tappade visserligen sin LT Cam Robinson, men den ser fortfarande okej ut med ledaren Bozeman i mitten.

I försvaret är det fem starnamn tillbaka, en detalj man inte behöver haka upp sig allt för mycket på då det roteras friskt året igenom. Man har tre stora namn tillbaka i secondaryt, CB Averett och safety-paret Fitzpatrick/Harrison. På den defensiva linjen hittar du tunga namn som De’Shawn Hand och D’Ron Payne och bakom dem har du LB-paret Hamilton och Evans. Nu har jag i stort sett rabblat alla elva platser på försvaret.

 

LSU

Resultat 2016: 8-4

Redaktionen tippar 2017: 9-3

Coach: Ed Orgeron (22-29)

Nyckelspelare: LB/DE Arden Key

Frågetecken: Rutinen i försvaret

Mest saknad: S Jamal Adams

Spännande nykomling: OC Matt Canada

Fyra förluster är allt som krävs för att du inte längre ska vara tränare i LSU. Nu ligger det kanske mer än en säsong med fyra förluster bakom att Les Miles fick foten i Baton Rouge. Men det är ingen hemlighet att kraven är höga i LSU och förra årets LSU må ha varit lika giftiga som vanligt i försvaret men att ett lag med så mycket talang inte kunde få ut mer i offensiven är beklämmande.

Ed Orgeron är ny huvudtränare, i mina ögon inget jättespännande val. Men det som gör att jag kommer att sitta bänkad så ofta som möjligt när LSU spelar är lagets nya offensiva koordinator Matt Canada. Canada har med sina multisystem (brist på ett bättre ord) lyckats i Wisconsin, NC State och nu senast i Pittsburgh. LSU’s bröd och smör kommer så klart att vara springspelet med Derrius Guice, som kommer bjuda på en jäkla säsong. Men kan Canada få igång QB Danny Etling tillsammans med ett par spännande receivers och en fortsatt bra linje kan lagets offensiv verkligen bli något extra.

LSU kan vanligtvis skryta med ett av landets bästa försvar men i år finns det betydligt fler frågetecken än var det brukar göra. Man har tappat nyckelspelare över hela brädan och förutom storstjärnan Arden Key saknas de där profilerna som man oftast lätt brukar kunna ringa in. DE Christian LaCouture har alla möjligheter men efter att ha missat hela förra året på grund av skada så är han ett frågetecken. I lagets secondary har du två atleter i Kevin Toliver och John Battle men de känns inte alls lika stabilt som förra året med Adams och White.

Jag tror vi kommer att få se ett offensivt starkt LSU som kommer ha sina problem på andra sidan, i varje fall innan man hittar rytmen.

 

Auburn

Resultat 2016: 8-5

Redaktionen tippar 2017: 8-4

Coach: Gus Malzahn (44-21)

Nyckelspelare: QB Jarrett Stidham

Frågetecken: Pass rush

Mest saknad: DT Montravius Adams

Spännande nykomling: QB Jarrett Stidham

Hade det inte varit för att lagets passofensiv var rakt igenom uselt förra året så tror jag laget hade kunnat utmana rivalen Alabama ordentligt om titeln i SEC. Det kändes som allt blev fel från början med någon halvdan rotation av tre QB’s både att starta matcher och under själva matcherna. Springspelet såg riktigt fint ut med Johnson och framförallt Kamryn Pettway, som båda är tillbaka i år.

I år har man lyckats få över QB Jarrett Stidham från Baylor vilket bör lösa QB-frågan och tillsammans med ett bra springspel ser just offensiven minst sagt spännande ut. Men, man saknar en del när det kommer till receivers. Ingen tydlig nummer ett och inte heller något imponerande djup.

Försvaret förra året gjorde ett riktigt bra jobb och framförallt den defensiva linjen med Adams och Larson. Nu är båda i NFL vilket gör att man med all rätt kan sätta ett frågetecken där. Jag tycker lagets secondary blev lite bortglömt förra året då även de gjorde ett bra jobb. Både Davis, Roberts och Matthews är tillbaka och jag tror det kommer att bli nyckeln i ett annat ganska blekt försvar.

Det är ordentligt med hajp kring Auburn i år och jag kan till viss del köpa hajpen med tanke på att man har löst lagets stora problem från 2016. Frågan är bara om de andra delarna, framförallt lagets press på motståndarnas QB, kan imponera på samma sätt i år.

 

Arkansas

Resultat 2016: 7-6

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Brett Bielema (93-50)

Nyckelspelare: QB Austin Allen

Frågetecken: Passmotagarna

Mest saknad: WR Drew Morgan

Spännande nykomling: WR Brandon Martin

Arkansas var verkligen stereotypen av ett 6-6 lag förra året. Man var inte överjäkliga på något och inte heller direkt bedrövliga på någon del heller. Fast springförsvaret hade lite väl ofta en öppen dörr för motståndarna att springa igenom och det är nått man måste ta tag i i år om man ska klättra.

Man har i år ändrat till ett mer utpräglat 3-4 försvar under defensiva koordinatorn Paul Rhoads och hoppas att det ska stärka upp mot just spring och framförallt på utsidorna där man hade som störst problem. Passförsvaret var inte direkt en styrka förra året men bör kunna steppa upp ytterligare i år med 3 av 4 starters tillbaka.

Offensiven har precis som tidigare år en stor och tung offensiv linje att luta sig emot med en av landets bästa center tillbaka, Frank Ragnow. RB Rawleigh Williams såg intressant ut när han fick chansen förra året och kanske kan man nyttja springspelet bättre bakom sin linje i år. En av mina absoluta favoriter är Arkansas QB Austin Allen. Allen kommer inte att bli någon stjärna i NFL men han är en riktigt tuff QB som vägrar att ge sig och sprider sin vilja att vinna genom hela laget. Tyvärr har i stort sett alla hans receivers försvunnit så frågan är vem som ska ta klivet fram där.

Om man var ett 6-6 lag (vann sju matcher) 2016 så känns man kanske ännu mer som ett 6-6 lag i år där styrkan i offensiven skiftar mer till spring från pass och ett försvar som ingen egentligen vet var de står.

 

Mississippi State

Resultat 2016: 6-7

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Dan Mullen (61-42)

Nyckelspelare: QB Nick Fitzgerald

Frågetecken: Special Teams

Mest saknad: LB Richie Brown

Spännande nykomling: Defensive Coordinator Todd Grantham

Dan Mullen och Miss State bjöd även förra året på en spännande och rolig offensiv fotboll och ett mer tveksamt försvarspel. Precis så känns det även i år och om nått så har klyftan blivit större med ett bättre och mer rutinerat anfall och ett sämre och mindre rutinerat försvar.

QB Nick Fitzgerald under QB viskaren Mullen kommer bli en fröjd att följa. Visst, det saknas en del när det kommer till bollmottagare men den offensiva linjen med Rankin och Jenkins på vänstersidan ser riktigt bra ut och RB:en Aeris Williams blommande förra året ut till ett riktigt hot. Med Williams i form kommer Fitzgerald få fler chanser att ta bollen och springa själv eller att försöka hitta sina receivers i pass.

Nya defensiva tränaren Granthamn, från Louisville, har en del att stå i. Förra året var man dåliga mot spring och helt bedrövliga mot pass. I år har man fyra nya startspelare på defensiva linjen och ytterligare 4-5 längre bak i planen. Så ska man bli bättre så är det med hjälp av Granthamns nya system för kollar du på spelarna så ser det väldigt tufft ut, särskilt med det spelschemat Miss State har framför sig.

 

Texas A&M

Resultat 2016: 8-5

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Kevin Sumlin (79-38)

Nyckelspelare: WR Christian Kirk

Frågetecken: Pass rush

Mest saknad: DE Myles Garrett

Spännande nykomling: WR Jhamon Ausbon

Aggies vann sina sex första matcher förra året men följde upp det med bara två ytterligare vinster på de sista sju matcherna. Trots ett par riktigt tunga namn så var det försvaret som inte riktigt höll måttet i College Station. Både Garrett och Hall gjorde det jäkligt jobbigt för motståndarens QB och bak i planen hade man två starka safetys i Evans och Watts. Av dessa är det bara FS Armani Watts som är kvar. Utöver Watts ser det som sagt väldigt tunt ut och utan sitt fruktande pass rush har jag svårt att se försvaret överleva i många matcher.

Offensiven gjorde jobbet förra året utan att för den delen glänsa. QB Knight blandade bra med dåligt precis som en rad spännande receivers. Det positiva är att man har kvar lagets bästa receiver Christian Kirk och en riktigt lovande freshman i Jhamon Ausbon. Insidan av linjen är intakt så springspelet med Ford och Williams bör kunna bidra i offensiven även i år. QB-positionen har verkligen varit hela havet stormar de senaste åren och känns så även i år. Blir det nye Nick Starkel som kliver in eller väljer man senioren Jake Hubenak? Starkel känns som det hetaste valet men är han redo att kliva in?

 

Ole Miss

Resultat 2016: 5-7

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: Matt Luke (0-0)

Nyckelspelare: DE Marquis Haynes

Frågetecken: Linebackers

Mest saknad: TE Evan Engram

Spännande nykomling: Defensive Coordinator Wesley McGriff

Förra året var det Baylor i år är det Ole Miss som har hamnat i ordentligt blåsväder. Så sent som 21 Juli fick Hugh Freeze lämna posten som huvudtränare efter att det att man hittat telefonsamtal bra många år back från Freeze till olika eskortfirmor. Detta är inte en ny story och nu ropas det högt om att Ole Miss har vetat om detta under en längre tid men försökt mörka, fortsättning lär följa.

Lagets offensiva tränare sen 2012, Matt Luke, tar över rollen som huvudtränare tills vidare och har en del utmaningar framför sig. Luke och hans offensiv var bra förra året, i varje fall stora delar av offensiven. Med QB Chad Kelly kunde allt hända men man var ständigt ett hot i luften med mottagare som TE Engram och WR Stringfellow. Lagets offensiva linje har sett bra ut de senaste åren och kommer förhoppningsvis vara en styrka även i år med LT Greg Little i spetsen men man måste vara mer effektiva på marken. Springspelet hade problem förra året och ser inte så mycket bättre ut. Förhoppningsvis kan lovande QB:en Shea Patterson ta vid där Kelly slutade och hota i luften.

Det stora problemet förra året var försvaret och framförallt mot spring där man var bland de sämsta i landet. Här måste man bli betydligt bättre snabbt. DE Marquis Haynes kommer göra det jobbigt för QB’s men man har tappat både Conner och Bridges bak i planen så även passförsvaret kan få problem. Den defenisva linjen ser bra ut men bakom den ser det väldigt tunt ut, helt klart en utmaning för nya defensiva tränaren Wesley McGriff.

[do_widget id=text-10]

Nyheter

To Top