College

Preview ACC – Ovissa divisioner i en öppen ACC

Vi fortsätter genomgången av college konferenserna inför den stundande premiären. Denna gång har turen kommit till ACC, som vuxit sig starkare och starkare, för att nu nämnas i diskussionen om den allra starkaste i Power 5.  Övriga genomgångar hittar ni här: Big 12, Big Ten, SEC East/West.

Förra året var det många nya coacher som var temat i ACC, detta år är det nya anfall. Inte mindre än sex av lagen ska ersätta den startande quarterbacken och i många fall är det en total ombyggnad då nästan alla som producerade under förra säsongen försvunnit. Det ger en väldigt öppen konferens där 5-6 lag kan ses som troliga i en final. Atlantic-divisionen är starkare och det skulle förvåna om inte vinnaren kommer därifrån. Resan dit blir intressant att följa.

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Coastal

Miami Hurricanes

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 10-2

Coach: Mark Richt (9-4)

Nyckelspelare: RB Mark Walton

Frågetecken: QB

Mest saknad: QB Brad Kaaya

Spännande nykomling: QB N´Kosi Perry

Mark Richt lyckades få till en rätt fin säsong under återkomstens första år, nu är det dags för ”The U” att ta nästa steg. I en division som har många frågetecken har Miami rätt goda chanser att komma ut med flaggan i hösta topp. Det börjar bli dags, Miami Hurricanes har aldrig ens vunnit sin division sedan skolan gick med i ACC 2004.

Brad Kaaya är borta men det är inte säkert att det är något negativt, han lyckades aldrig förvalta den talang han hade och kanske kan anfallet få ut mer när pressen på att få ut max ur talangen är borta. Ta Penn State och Christian Hackenberg som exempel. I Walton har Miami en skicklig RB som blivit bättre och bättre år för år, om han är hel så kommer han lägga offensiven på sin rygg innan han försvinner till NFL. Intressant att se hur mycket speltid stjärnrekryten N´Kosi Perry får, det har kommit fina rapporter om honom under sensommaren.

Miamis försvar har en chans att bli riktigt vasst. I den defensiva fronten är försvaret ungt, erfaret och väldigt talangfyllt med framförallt LB Shaquille Quarterman, LB Michael Pinckney och DE Joe Jackson. Tre andraårsspelare som går en ljus framtid till mötes var och en för sig och har en chans att vara riktigt vassa som grupp. Majoriteten av lagets defensiva starters återkommer och kan DC Manny Diaz få dem att spela med samma glöd och aggressivitet så kommer Miami kunna störa de flesta lag.

Känns på förhand som laget i förarsätet, bara QB-frågan inte blir en pannkaka.

 

Virginia Tech Hookies

Resultat 2016: 10-4

Redaktionen tippar 2017: 10-2

Coach: Justin Fuente (10-4)

Nyckelspelare: WR Cam Phillips

Frågetecken: Offensiva playmakers

Mest saknad: QB Jerod Evans

Spännande nykomling: QB Jack Johnson

Justin Fuente cementerade sin position som en av de mer spännande framtidscoacherna med sin första säsong i Blacksburgh. Virginia Tech tog sig hela vägen till konferensfinal där blivande nationella mästaren Clemson blev för svår. Mycket av det som gjordes 2016 kan Fuente kasta genom fönstret då anfallet fått börja från scratch.

Jerod Evans, WR Isiah Ford, FB Sam Rodgers och TE Bucky Hodges har alla försvunnit från 2016 års lag, det är nästan all produktion. Kvar finns en bra offensiv linje, med G Wyatt Teller som ankare, och RB Travon McMillian samt WR Cam Phillips. Både McMillian och Phillips gjorde en del framåt förra året men ska nu vara bärande spelare som leder laget, det är en viss omställning. På QB kommer unge Josh Jackson få chansen att starta, en dual-threat likt Jerod Evans. Med tanke på hur duktig Fuente varit på att coacha quarterbacks så bör ingen bli förvånad om Jackson är ett namn som nämns med viss status när vi är inne i november.

Springförsvaret var till och från en öppen dörr, det är något som Hookies måste få stop på. I de nio matcher laget vann 2016 släppte försvaret till 11 rushing-TD,  lika många var det i de fyra matcherna Hookies förlorade. Har en bra grupp av linebackers med Tremaine Edmunds (18,5 TFL) och Andrew Motuapuaka (86 tacklingar och 3 INT) i spetsen. Även secondaryt känns relativt starkt så får långvarige defensive koordinatorn, Bud Foster, till den defensiva linjen så kan Hookies försvar mycket väl vara bra nog att vinna sin division.

Mycket som ska klaffa för att Virgina Tech ska ta hem divisionen, men ingen blir förvånad om Fuente får det att klaffa.

 

Pittsburgh Panthers

Resultat 2016: 8-5

Redaktionen tippar 2017: 7-5

Coach: Pat Narduzzi (16-10)

Nyckelspelare: RB/WR Quadree Henderson

Frågetecken:  Offensiva linjen

Mest saknad: RB James Conner

Spännande nykomling: QB Max Browne

Pitt var det enda lag som besegrade nationella mästarna Clemson förra säsongen, dessutom slog Panthers Big Ten-vinnarna Penn State i en härlig match i början av säsongen. Det var det bra Pitt  där allt stämde, det sämre Pitt föll i fem matcher där fyra var inom en touchdown. Det var alltså inte långt i från att en bra 8-5 säsong hade varit en fantastisk säsong.

Nu har Narduzzi, likt nästan alla lag i denna division, tvingats bygga ett nytt anfall efter att QB Nate Peterman och RB James Conner lämnat för NFL. Från USC har Max Browne kommit in som grad transfer och Pitt hoppas att han ska göra en liknande resa som Peterman. Från bänkad, via Pitt, till NFL. Det skulle innebära att han täppt till förlusten av Peterman på ett bra sätt. Conner har ikon-status i Pittsburgh (är kvar i staden då han draftats av Steelers) och den fysiska löpstilen kommer saknas. Speedige Quadree Henderson erbjuder andra kvaliteter och har kanske sin styrka som receiver där han tillsammans med WR Jester Weah ger Browne två riktigt vassa måltavlor. RB Chawntez Moss har fysiken och kan få en stor roll. Offensiva linjen har tappat hela vänstrasidan till NFL, Adam Bisnowatny och Dorian Johnson, det kommer bli väldigt svårt att ersätta.

Stor omsättning i försvaret och det kan komma att ta några matcher innan vi vet vart vi har dem. DE Ejuan Price har försvunnit och det gäller att Pitt kan ersätta det han bidrog med som pass rusher utan att offra för många huvuden. Det vore förödande för ett passförsvar som hade problem förra året. Framförallt hade Pitt stora problem med de stora spelen. 213 spel på 10+ yards (120:e i nationen) och 24 för 40+ yards (121:a), det är siffror som måste sänkas om Pitt ska konkurrera. S Jordan Whitehead är en bra spelare som hoppas kunna bygga vidare på en bra säsong och lille CB Avonte Maddox kan växa ut till en playmaker för NFL.

Likt många andra är det svårt att veta vart Pitt är p.g.a många nya på nyckelpositioner. Känns bra nog för en bowl och om Browne och anfallet kommer upp i förra årets nivå så är divisionstiteln inom räckhåll.

 

Georgia Tech Yellow Jackets

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 6-7

Coach: Paul Johnson (69-48)

Nyckelspelare: QB Matthew Jordan

Frågetecken: Pass rush

Mest saknad: QB Justin Thomas

Spännande nykomling: RB/LB Bruce Jordan-Swilling

Som vanligt är det svårt att veta var man har Georgia Tech och dess flexbone triple-option anfall. För två år sedan var det många som trodde att laget skulle vara med och nosa på riktigt höga rankingplatser, det blev det pannkaka av. Förra säsongen fick Paul Johnson till det bättre och nu är frågan om GT kan bygga vidare och utmana om konferensen eller tänker falla nedåt på nytt.

Georgia Tech är en lite udda fågel tack vare sitt anfall och det gör dem charmiga och oberäkneliga. Förra året hade Yellow Jackets totalt 157 passningsförsök, ungefär lika många som Texas Tech har på en halvlek. Men det är inte i passningarna GTs anfall byggs, utan efter marken där man hade 258 yards i snitt per match och 5,5 yards/försök. Förutom att viktige Justin Thomas har lämnat så ser anfallet rätt intakt ut, det ger förhoppningar om framgång. Thomas ersättare, Matthew Jordan, har visat att han är kapabel att leda Johnson´s option-anfall och har han bara återhämtat sig från vårens fotskada så borde inte tappet vara allt för stort. Fick ett sent avbräck då RB Dedrick Mills sparkades ur skolan den 18 augusti, i skrivande stund av okänd anledning. Mills hade ett väldigt bra 2016 med 771 yards, 12 TD och över 5 yards/försök på de åtta matcher han spelade. Fysiske Jordan-Swilling kan få en stor roll redan år ett.

Försvarsmässigt så har en hel del kvalitet försvunnit från front seven och det är något som bör märkas. Framförallt är lagets pass rush, som varit medioker senaste åren, ett orosmoln. DT Patrick Gamble var lagets överlägset mest produktive spelare när det gällde negativa spel, han är borta och lämnar ett stort hål. Lagets linebackers och defensiva backar mäktade sammanlagt med 1 sack under 2016. Bristen på negativa spel var ett problem under förra året och syntes i att motståndarna konverterade nästan 50% av alla tredje försök, det blev för många tredje och kort. Ett bra secondary med safety-paret SS Corey Griffin och FS A.J Gray.

Som sagt, svårt att veta vart Georgia Tech kommer hamna. Min gissning är att det varken blir fågel eller fisk, utan mitt emellan.

 

Duke Blue Devils

Resultat 2016: 4-8

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: David Cutcliffe (52-61)

Nyckelspelare: QB Daniel Jones

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: S Deondre Singleton

Spännande nykomling: WR Scott Bracey

I takt med att fler lag i ACC blivit starkare har Dukes problem med att locka talang blivit tydligare. David Cutcliffe är en riktigt skicklig coach men det går inte att kräva underverk.

Förra året tvingades förstaårsspelaren Daniel Jones in då tänkte startern QB Thomas Sirk skadade sig, det som var olyckligt då kan vara Dukes lycka i år. Efter en lite svajig inledning så spelade Jones oväntat bra mot slutet och det är med spänning vi följer hans utveckling under säsongen. Sirk begärde en transfer för att få speltid. Jones är lovande och har ett knippe duktiga receivers att kasta till. Men den offensiva linjen och springspelet lämnar en hel del att önska, Lille RB Shaun Wilson är duglig men han saknar tyngd och kraft för att skapa på egen hand. Problemen i passpelet gör att Cutcliffe använder sig av mycket kortare pass som ett substitut, de tre mottagare med flest mottagna bollar hade under 11 y/per catch i snitt. Stabilitet i springspelet ger förhoppningsvis möjligheten till fler stora spel i luften.

Ett väldigt ojämnt försvar över hela säsongen som rasade fullständigt mot slutet med 96 poäng under de sista två matcherna. Det är en trist ingång till en lång försäsong. Samtidigt ger det chansen att slipa till de bitar som inte fungerat. Har en bra LB-duo att bygga kring i Ben Humphreys och Joe Giles-Harris, två allsidiga spelare som kompletterar varandra bra. Secondaryt var svagt 2016 och kommer sakna Deondre Singletons förmåga att göra spel. För att hjälpa secondaryt hoppas Duke på att få till en mer effektiv pass rush, kanske kan en förstaårsspelare som Drew Jordan bidra tidigare än förväntat. Viktigt att på produktion från den defensiva linjen.

Har svår att se hur Duke ska komma upp i sex segrar och en bowl, nås fjolårets fyra så får det ses som godkänt.

 

North Carolina Tar Heels

Resultat 2016: 8-5

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: Larry Fedora (40-24

Nyckelspelare: Offensive koordinatorn Gunter Brewer

Frågetecken: Anfallet

Mest saknad: QB Mitch Trubisky

Spännande nykomling: OG Jonah Melton

Upp till bevis Larry Fedora. Tar Heels har en riktigt mastig uppgift framför sig med att formera ett slagkraftigt anfalla, i stort sätt alla som gjorde något 2016 är nu borta. Den positive säger att det är en bra chans för nya spelare att kliva fram och visa vad dem kan, medan den negative tror att Tar Heels tappar rejält i kvalitet.

Mitch Trubisky, RB T.J Logan, RB Elijah Hood, WR Ryan Switzer, WR Mac Hollins, WR Bug Howard, lagets samtliga playmakers, har alla försvunnit och de tog fjolårets produktion med sig. Därtill har tre starters från den offensiva linjen försvunnit och ni förstår att det vi såg av North Carolinas anfall under 2016 inte har något med årets upplaga att göra. Trubisky ersätts med transfern från LSU, QB Brandon Harris, som var en mindre katastrof under tiden i Baton Rouge. Ingen running back sticker ut, och med en ny offensiv linje så är det svårt att se hur springspelet ska avlasta Harris svaga arm. Jag tror ingen kan förutse vad Tar Heels anfall kommer bjuda på denna säsong, OC Brewer måste förvandla vatten till vin.

Försvaret ser ut att vara i ett annat läge. Visst några har försvunnit, DT Nazair Jone t.ex., men överlag borde ett ungt försvar vara bättre än i fjol. I secondaryt finns det kvalitet i form av CB M.J Stewart och S Donnie Mills, men de måste se till att göra fler spel som gör skillnad. Förra året hade laget DBs sammanlagt en (1) interception, det är ett hyfsat fall från de 17 som gjordes 2015. Med ett anfall som kommer leverera mindre gäller det att få upp antalet turnovers för att hänga med i matcherna. Riktigt starka på ILB med Andre Smith och Cole Holcomb som tillsammans hade 228 tacklingar 2016. Pass rushern DE Malik Carney är en spelare som kan ha ett genombrottsår, 5,5 sack och fint spel förra året.

Tror det blir en tung säsong för Tar Heels, det är helt enkelt för många frågetecken i anfallet och brist på potentiella utropstecken.

 

 

Virginia Cavaliers

Resultat 2016: 2-10

Redaktionen tippar 2017: 2-10

Coach: Bronco Mendenhall (2-10)

Nyckelspelare: S Quin Blanding

Frågetecken: Well.. mycket.

Mest saknad: RB Tyquan Mizzell

Spännande nykomling: RB Jamari Peacock

Bronco Mendenhall fick en tuff förstasäsong i Virginia, den andra ser ut att gå i samma spår. Kan fortfarande inte riktigt förstå Broncos val att lämna ett BYU, som var hemma, för ett svagt Virginia. Antar att det var utmaningen, eller pengar. Oroligheterna i Charlottesville, där nazister strövade i hattåg på campus, har påverkat Virginias höstläger. Men kanske är något som får laget att sluta sig samman, det har i alla fall varit den bild som spelare och ledare valt att förmedla.

Offensivt var det inte mycket ljus på Virginia-himlen, tillhörde botten av FBS både i yards och poäng. Smoke Mizzell har försvunnit och lämnar ett stort, litet, hål efter sig. Mendenhall tog med sig OC Robert Anea till Virginia och det kommer ta tid innan de får in den offensiv som de vill. Fokus i rekryteringsklassen låg på den offensiva sidan och främst running backs och offensiv linje. Jag antar att vi kommer få se en hel del av dessa redan i år och det blir intressant att se glimtar av vad vi kan vänta oss kommande år. Förstaårsspelaren Jamari Peacock är en stor och fysisk RB som kan bidra direkt. QB Kurt Benkert har en del bra saker för sig, men är alltför ojämn för att ge ett passanfall som går att lita på.

I defensiven lyser två stjärnor klart. S Quin Blanding och LB Micah Kiser, det är spelare som vi kommer få se på söndagarna. Men i en svag omgivning är det svårt att göra underverk. Förra året släppte Virginia till 447 yards och 34 poäng i snitt per match, då vinner man inte många matcher. Men Blanding (95 tacklingar, 2 TFL och 2 INT 2016) och Kiser (10 TFL, 6,5 sacks 5 ff och 7 brutna passningar 2016),  gjorde verkligen sitt och kommer fortsätta vara kvalitet tills de väljs bland de 40-50 första i kommande draft. Får de lite mer hjälp så kommer Virginias försvar vara okej.

Det blir en lång och förlustrik säsong som går i utvecklingens tecken.

 

 


 

Atlantic

 

Florida State Seminoles

Resultat 2016: 10-3

Redaktionen tippar 2017: 11-1

Coach: Jimbo Fisher (78-17)

Nyckelspelare: QB Deondre Francois

Frågetecken: Wide receiver

Mest saknad: RB Dalvin Cook

Spännande nykomling: RB Cam Akers

Florida State kliver in i säsongen som favoriter, detta trotts att även Jimbo Fisher tappat sin referenspunkt i anfallet. Men Seminoles har, likt alla topprogrammen, en god förmåga att alltid se till att det finns en ny stjärna i kulissen.

Seminoles tappar väldigt mycket av sin anfallskraft från förra året. Dalvin Cook stod för 67% av alla rushing yards och till det har 61% av alla receiving-yards försvunnit. Lägg till att vänstersidan av den offensiva linjen lämnat för NFL. Och även om Florida State alltid har talang i truppen så är det mycket som ska klaffa för att ett lag ska slåss om ädla medaljer. Viktigast är Deondre Francois och Cam Akers. Den ene, en QB som startade förra året men som nu ska visa att han kan stå på egna ben och leda laget, den andre en förstaårs RB som förväntas ersätta Cook. Den behöver inte nödvändigtvis gå smärtfritt. Väldigt viktigt att någon receiver kliver fram och ger Francois den hjälp han behöver, kanske WR Nyqwan Murray, eller varför inte förstaårsspelaren WR Tamorrion Terry.

Försvaret ser ut att kunna bli en toppenhet. Under den gångna säsongen blev man bättre och bättre allt eftersom året gick och alla, förutom DE DeMarcus Walker, är tillbaka. Ett år äldre. S Derwin James är åter efter skada och han kliver in och ger ett starkt försvar än mer kvalitet och ledarskap. Tillsammans med S Nate Andrews och bollhöken CB Tavarus McFadden (8 INT 2016) bildar han ett vansinnigt starkt secondary. Defensiva linjen har tyngd, bredd och förmåga att stänga ned matcher. NG Derrick Nnadi och DT Demarcus Christmas är två explosiva 140 kilos berg som gör oerhört mycket för sin omgivning.

Florida State är det mest kompletta laget i ACC och divisionen är deras att förlora.

Clemson Tigers

Resultat 2016: 14-1 ( ACC- och Nationell mästare)

Redaktionen tippar 2017: 10-2

Coach: Dabo Swinney (89-28)

Nyckelspelare: DL Dexter Lawrence

Frågetecken: Ledare i anfallet?

Mest saknad: QB Deshaun Watson

Spännande nykomling: WR Tee Higgins

Regerande nations- och konferensmästaren ska påbörja livet efter Deshaun Watson, lagets ledare och viktigaste spelare senaste åren. En av collegefotbollens främsta genom tiderna. Det är nu Dabo Swinney ska visa att Clemson tillhör adeln inom CFB, att framgången inte är byggd på Watson utan strukturen på programmet. Det blir nog inte smärtfritt, men Tigers har ett försvar som är redo att ta sig an utmaningen.

Anfallet är talangfullt och QB Kelly Bryant, som fått förtroendet som starter framför den lovande QB Hunter Johnson,  kommer ha bra förutsättningar för att prestera. Clemson har en riktigt stark offensiv linje med LT Mitch Hyatt och RG Tyrone Crowder i spetsen och vassa receivers som Deon Cain, Hunter Renfrow och förstaårsspelaren Tee Higgins. Men att tro att Tigers ska komma upp i förra säsongens klass är smått orimligt. Då med Watson som QB och WR Mike Williams, RB Wayne Gallman, WR Artavis Scott och TE Jordan Leggett, på skillpositionerna,  gjorde Clemson TD på 75% av besöken i red zone. Kvartetten skillspelare stod tillsammans för 240 mottagningar, 2,863 yards, och 23 touchdowns. Nyckeln blir att se till att anfallet kommer upp i en nivå som innebär att laget inte belastas.

Om anfallet har sina frågetecken så är försvaret mer fyllt av utropstecken. Den största orsaken till Clemsons fina försvar är defensiva koordinatorn Brent Venables, han har gjort underverk sedan sitt tillträde och är en viktig faktor när det gäller att locka till sig den yppersta talangen. Den lagdel som sticker ut är den defensiva linjen, där Dexter Lawrence, Christian Wilkins och Clelin Farell kan dominera precis vilken motståndare som helst. Secondaryt har tappat ett par killar till NFL, men ersättarna kommer få bra hjälp av det tryck som DL kommer kunna sätta.

Svårt att tippa emot en regerande mästare, men det blir väldigt svårt att ersätta den offensiva produktionen.

 

 

Louisville Cardinals

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 10-2

Coach: Bobby Petrino (67-21)

Nyckelspelare: QB Lamar Jackson

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: DT Deangelo Brown

Spännande nykomling: RB Colin Wilson

Säsongen 2016 var Lamar Jacksons stora show, han var galet dominant under de första månaderna. Mot slutet av säsongen dalade både Jackson och Louisville och den frågan som ska besvaras nu är om det var för att Jackson tog slut eller för att lagen hittade ett sätt att stoppa honom. Viktigt för Petrino att hushålla med Jackson på ett bättre sätt i år.

Anfallet är Lamars. 2016 sprang han för 1800 yards och passade för ytterligare 3400, totalt noterades han för 51(!) touchdowns. Men han kan bli lite ensam. Den offensiva linjen var stundtals bedrövlig under förra hösten och nu har tre starters försvunnit. Att bli av med spelare som inte presterade behöver inte nödvändigtvis vara dåligt, men ersättarna är antingen unga eller spelare som inte slog sig in i en dålig linje förra året. Oavsett vad kan det ta lite tid att få ihop det, då kommer Jacksons förmåga att skapa på egen hand vara viktig. Dem tre främsta passmottagarna från förra året är borta och det gäller att spelare som WR Reggie Bonnafonne och WR Jaylen Smith lever upp till ökat förtroende.

Försvaret har tappat viktige DT Deangelo Brown på defensiva linjen. Han var en bidragande orsak till Louisvilles fina springförsvar som endast släppte 115/rushing yards per match och totalt sju rushing-TD. Men förutom Brown så återkommer nästan alla starters. CB Jaire Alexander är en playmaker i secondaryt som med sin speed och blick för bollen kommer utnyttja missriktade kast, redan förra säsongen var han en av nationens främsta corners.

Få lag är så beroende av en spelare och det är upp till Jackson att bära laget, det vet alla lag som Louisville möter.

 

NC State Wolf Pack

Resultat 2016: 7-6

Redaktionen tippar 2017: 8-4

Coach: Dave Doeren (25-26)

Nyckelspelare: TE/FB Jaylen Samuels

Frågetecken: Springspelet

Mest saknad: RB Matt Dayes

Spännande nykomling: WR Antoine Thompson

Det kan mycket väl vara så att NC State är det fjärde bästa laget i ACC, dessvärre innebär det att laget är det även i sin egen division. Dave Doeren har gjort en väldigt bra jobb med sitt gäng de senaste åren men då konkurrensen varit mördande har det slunkit lite förbi. Känslan är att han är endast en dålig säsong ifrån att riskera sparken.

QB Ryan Finley kom in och gjorde det väldigt bra förra året, spelade med ett bra lugn och hade kontroll på sitt anfall. Han får behålla nästan hela sin offensiva linje och sina fyra främsta passmottagare, det borde vara ingredienser för fortsatt lycka. Anfallets mest intressanta spelare är hybriden Jaylen Samuels. Han är en katalysator med sin mångsidighet och den spelaren som sticker ut. Att han är speciell märks i att många har svårt att definiera hans position och istället döpt den till JAYLEN. Matt Dayes har försvunnit och NC State är i behov av att någon RB kliver fram och blir den säkre producenten.

Försvaret var väldigt bra 2016, bl.a. topp tio mot springspelet, nu återvänder åtta starters och det finns framförallt en front som få matchar. 37 sacks stod Wolf Pack för under förra säsongen och det är siffror som kan komma att ökas på. I DE Bradley Chubb har Doeren är riktigt dominant herre som en hel del ser som topp-32 val i den kommande draften. Secondaryt har tappat Josh Jones till NFL och det är den svagare delen av försvaret.

Som nämnts, ett bra lag som spelar i en tuff division. Var nära att slå Clemson förra året och kan mycket väl fälla någon av topplagen.

 

Wake Forest Demon Deacons

Resultat 2016: 7-6

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Dave Clawson (13-24)

Nyckelspelare: DE Duke Ejiofor

Frågetecken: Anfallet

Mest saknad: LB Marquel Lee

Spännande nykomling: DT Sulaiman Kamara

Lilla Wake Forest fortsätter att jobba på bra i en tuff division. Dave Clawson har en tacksam och otacksam uppgift på en och samma gång. Ingen förväntar sig att dem ska göra något större väsen av sig, samtidigt som det är nästan omöjligt att gör det.

Svårigheterna att locka talang syns främst i anfallet. Enda orsaken till att se Wake Forest anfall 2016 var för att se motståndarna försvar, rankades som #124 av #128 lag på FBS-nivån. Ska vi hitta något positivt är det att nio av förra årets starters är åter, kanske kan erfarenheten ge ett lyft. Kickern Mike Weaver är säker och väldigt viktig för ett lag som har svårigheter att flytta bollen. Hans ben kan avgöra tighta matcher. Någon av quarterbacksen, Kendall Hinton eller John Wolford, måste kliva fram. TE Cam Serigne har visat fina takter och kan växa om omgivningen höjer sig.

Det som gjorde att Wake Forest tog sju vinster och gick till en bowl förra säsongen är det fina försvaret. Duke Ejiofor hade kunna lämna för NFL i vintras men valde att stanna kvar ett år till, där har försvaret en stjärna till pass rusher. Tappar viktige Marquel Lee, det är det ända orosmolnet i försvaret. En att ha utkik på är SS Jessie Bates. Som förstårsspelare klev han in och bjöd på många fina insatser, 5 INT och 85 tacklingar. Lovande spelare med en skön mix av bollsinne och fysik.

Mördande spelschema gör förhoppningarna om en bowl små.

 

Syracuse Orange

Resultat 2016: 4-8

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Dino Babers (4-8)

Nyckelspelare: QB Eric Dungey

Frågetecken: Försvaret.

Mest saknad: WR Amba Etta-Tawo

Spännande nykomling: DE Jonathan Kingsley

År två i Dino Babers-eran. Får han ihop det nu? Förra säsongen visade Syracuse upp ett väldigt förbättrat anfall, men hade fortfarande svårt att få ut det i poäng. Nu är tanken att förbättringen ska synas även där.

Eric Dungey är chauffören i den högoktaniga offensiv som Babers vill skapa. Han visade upp riktigt fina toppar under 2016 och det finns skäl att tro på än mer från honom och anfallet i år. Även om Etta-Tawo försvunnit så ser receiversidan bra ut med WR Ervin Phillips och WR Steve Ishmael, de två seniorerna kompletterar varandra bra och bägge kan ha 1000-yards säsonger framför sig. Framförallt är det viktigt att bli bättre i sista tredjedelen. En nyckel för Syracuse är att få ett stabilare springspel för att kontrollera matcherna och ge försvaret andrum. RB Donta Strickland var ledande med 566 yards och 3,49 y/per försök, de siffrorna måste upp hos den som är ledande RB i laget.

Om anfallet såg bättre ut så såg försvaret vedervärdigt ut, på riktigt. I snitt över 500 yards och 39 poäng i baken per match, då spelare det nästan ingen roll vad anfallet gör. I ett dåligt försvar utmärkte sig springförsvaret, t.ex. så sprang Pitt och Florida State för sammanlagt 727 yards och 10 TD. Majoriteten av förra årets starters är tillbaka, vilket inte behöver vara en bra sak. Förhoppningen är att utveckling och erfarenhet har gjort saker bättre.

Har ett tufft spelschema och får det kämpigt att nå sex vinster och en bowl. Men får Baber till försvaret kan man överraska.

 

Boston College Eagles

Resultat 2016: 7-6

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: Steve Addazio (23-27)

Nyckelspelare: DE Harold Landry

Frågetecken: Offensiven

Mest saknad: FS John Johnson

Spännande nykomling: RB A.J Dillon

Steve Addazio har varit hos BC ett tag nu och frågan är om det börjar nå vägs ände? Det är med lite sådan känsla Örnarna går in till denna säsong. Det är stabilt år efter år, men laget har svårt att nå över tröskeln p.g.a ett mediokert anfall. Förra året var Boston College 7-6, men mot tuffaste ACC-motstånd var de chanslösa. Mot Clemson, Florida State, Louisville och Virginia Tech gick man 0-4 och totalt 24-202, det är i snitt 6-50,5.

Offensiven är lagets stora problem. Det är i stort sätt obefintligt. RB Jon Hillman var förra årets ledande rusher, han sprang för 2,95 yards/försök. På receiversidan var det lika eländigt, WR Michael Walker ledde laget med 33 mottagna passningar för skrala 413 yards. Sammanlagt hade Boston College 28 offensiva touchdowns, det kan jämföras med de 51 som Louisvilles Lamar Jackson stod för. Men det finns visst hopp om bättring i år. Med en rätt bra offensiv linje att bygga kring, fyra av fem starters är åter, samt några fysiska och tuffa running backs så borde Boston College kunna springa med bollen.

I försvaret är det nästan tvärt om. Där är Boston C riktigt vassa och har en rad spännande spelare. Tänker främst på Harold Landry och LB Connor Strachan, två erfarna ledare som nästan alltid sticker ut. Landry hade 16,5 sacks och 7 forced fumbles 2016, medan Strachan lede laget i tacklingar där 11,5 var för loss. Harold Landry hade med stor sannolikhet gått i draftens första runda om han valt att lämna efter den gångna säsongen. Överlag är det ett rutinerat försvar som osar av aggressivitet och vilja, det räcker långt.

Ett bra försvar räcker en bit, men ett tufft schema gör att Boston College är chanslösa på en bowl såvida inte anfallet höjer sig drastiskt.

[do_widget id=text-10]

Nyheter

To Top