College

Sam Darnold – Den tysta ledaren

USC känns äntligen som USC igen med alla gamla problem och sanktioner bakom sig. Man har tappat en bunt med viktiga spelare från förra året men trots det så har man kvar sitt stora hopp och sin stjärna.

QB Sam Darnold har inte ens startat en hel säsong för Trojans än men är redan stor favorit att väljas som nummer 1 i draften nästa år och framförallt leda USC tillbaka till toppen i Pac12.

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

19-årige Darnold (född 1997) började sin skolkarriär för San Clemente High School, mitt i mellan San Diego och Los Angeles. I skolan spelade Darnold både basket och fotboll, spelade WR och LB sitt första år för att flytta till QB året efter. Trots mest rubriker för hans spel på basketplanen så var det som fotbollsspelare han rekryterades till University of South California 2015. Darnold var lovande men inte på något sätt unik. På ESPN’s topp 300 lista rankades han som nummer 115 totalt och som QB nummer 12. USC’s defensiva koordinator Justin Wilcox, som rekryterade Darnold, ville att han skulle spela LB, något som Darnold inte var intresserad av. Darnolds första år, 2015, valde USC att sätta honom som redshirt, vilket lite kort betyder att man inte spelar med honom under hela året och på det viset sparar ett års tillgänglighet för honom. USC hade då Cody Kessler, nu i Browns, och Max  Browne som nummer ett och två.

2016 startade Darnold som back up bakom Max Browne och under lagets tre första matcher blev det sparsamt med speltid. USC började trögt med en förnedrande förlust mot Alabama vecka 1 och ytterligare en förlust vecka 3 mot Stanford. Vecka 4 mot Utah fick Darnold chansen att starta och trots att USC även förlorade här gjorde Darnold en fin match där han passade för 253 yards och sprang in en TD på egen hand. Efter matchen mot Utah förlorade inte USC en enda match och krönte en fin säsong med en seger i Rose Bowl mot Penn State, där Darnold satte rekordet i flest TD-passningar (5) och antal yards (473). Offensiven var sylvass efter den knackiga starten och snittade över 35 poäng och 500 yards per match. Sam Darnold satte även USC’s rookie rekord för flest TD pass med sina 26 och sprang in ytterligare 5 TD’s på egen hand. Toppen var 5 TD-passningar i två raka matcher mot Cal och Arizona, även det ett rekord.

Ett ytterligare bevis på hur mycket Darnold faktiskt betydde för USC kom när han tilldelades Archie Griffin Award, ett pris som delas ut till den spelare som har betytt mest för sitt lag under säsongen. Ett pris som ingen förstaårs-spelare någonsin innan fått.

Tar man en snabb titt på Darnolds 2016 är det svårt att hitta en anledning varför han inte skulle väljas som nummer ett i nästa års draft. Han har bra armstyrka och får iväg bollen med bra fart och träffsäkerhet och hade inga problem att sätta bollen precis där receivern skulle ha den förra året. Han har ett bra öga för att förutse konsekvenserna av sina val och förlitade sig förra året mest på korta och medellånga pass. Vissa frågetecken finns fortfarande kring den långa passen där han ibland har en tendens att slunga iväg den vilket leder till att träffsäkerheten minskar. Han känns även väldigt trygg i fickan och har naturliga fötter medans han läser av planen, inte helt vanligt att se från en förstaårs-spelare.

Sam Darnold äntrar 2017 med en i stort sett ny offensiv linje och saknar sina två  topp receivers Juju Smith-Schuster och Darreus Rogers. Så det ska bli spännande att se Darnold med mer press på sig och mindre tid i fickan. Jag skulle vilja se mer hur han tar sig ann den långa passen och mer 50/50 bollar som jag tror han måste gå till i år. Vi har sett en hel rad av USC QB’s dominera i college för att sen inte alls få ut det i NFL, jag har väldigt svårt att se Darnold vandra samma väg då han i min bok känns som nästa stora QB i NFL.

Sam Darnold och USC sparkar igång säsongen lördagen den 2:a september när man tar emot förra årets stora överraskning Western Michigan.

[do_widget id=text-10]

Nyheter

To Top