College

SEC East Preview – Fortfarande den fula ankungen

SEC höjs år efter år som den bästa konferensen i College, med all rätt. Det pratas ständigt om vilken annan konferens som i år ska utmana stora stygga SEC men det är ytterst sällan någon faktiskt rubbar just SEC.

De senaste åren har den östra divisionen i SEC varit lite av den fula ankungen och det var ett par år sedan ett lag från öst på riktigt utmanade den västra om SEC titeln och det känns inte som något undantag i år tyvärr, men det finns i varje fall ett litet hopp om att ett lag ska kunna göra det intressant men då måste i stort sätt allt klaffa.

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Georgia

Resultat 2016: 8-5

Redaktionen tippar 2017: 10-2

Coach: Kirby Smart (8-5)

Nyckelspelare: RB Nick Chubb

Frågetecken:  Offensiva linjen

Mest saknad: DB Maurice Smith

Spännande nykomling: S Richard LeCounte III

Smart’s första år som huvudtränare kan i bästa fall summeras som okej. Sju segrar och en avslutande Bowlseger mot TCU är okej. Men det är knappt okej med tanke på vad man hade och det faktum att man varken hade Alabama eller LSU på sitt spelschema(har man inte i år heller).

Föga oväntat var försvaret lagets styrka under Smart och kommer även i år med i stort sett alla startspelare tillbaka fortsätta att vara tuffa att möta. Man har bredden och man har ledare i FS Sanders, DT Thompson och LB Carter. Helt klart ett av landets mest spännande försvar. Maurice Smith kommer att saknas men vågar vi hoppas på ett breakout year från DT Trenton Thompson och LB Davin Bellamy.

Offensiven var bedrövliga i pass-spelet och kanske la man för mycket ansvar på Jacob Eason för tidigt. Men det som var mer överraskande var att springspelet med både Nick Chubb och Sony Michel inte direkt satte motständarna på röven oftare. Både Michel och Chubb valde att stanna kvar och bör vara rejält revanschsugna i år. Nyckeln i offensiven kommer att vara den offensiva linjen som helt enkelt inte gjorde sitt jobb förra året. Man har en bra LT i Isaiah Wynn men det krävs att hela linjen tar flera kliv fram för att hjälp både springspelet och Eaton att hitta sina mottagare.

 

Tennessee

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 8-4

Coach: Butch Jones (80-48)

Nyckelspelare: FS Todd Kelly

Frågetecken:  Pass-spelet

Mest saknad: QB Josh Dobbs

Spännande nykomling: RB Ty Chandler

Förra året var året då Tennessee skulle utmana om SEC titeln med ett lag fullt av stjärnor på båda sidorna av bollen. Allt började bra och efter en efterlängtad vinst mot Florida så började allt fler tro att hajpen var på riktigt. Men efter en tung förlust mot Texas A&M följde två ytterligare förluster och en tung förlust mot Vanderbilt i den sista matchen.

I år saknar man spelare som DE Derek Barnett, CB Cam Sutton, RB Alvin Kamara och QB:en Joshua Dobbs. Förväntningarna är fortfarande höga, som alltid i Knoxville, men förutsättningarna är betydligt sämre och många tror att det blir sista året för coach Jones i Knoxville.

Trots en helt okej offensiv, så saknades hotet i luften och med en ny offensiv tränare i Larry Scott så hoppas man att kunna hota på mer än ett plan. Man har två QB’s i Quinten Dormady och Jarrett Guarantano med en bra kasstarm men långt ifrån så rörliga som Dobbs. Frågan är hur offensiven klarar sig utan att Dobbs med sina fötter vinner matcher på egen hand.  Annars känns det som att springspelet med en rutinerad linje är vapnet även i år. RB John Kelly fick sina chanser förra året och såg riktigt spännande ut.

Försvåret må ha haft sina stjärnor men imponerande inte direkt som ett kollektiv och måste steppa upp ordentligt, framförallt mot springspelet. LB Darrin Kirkland är tillbaka och kommer tillsammans med FS Todd Kelly vara ledarna i försvaret. Annars väger man lätt och räkna inte med samma press på motståndarnas QB som 2016.

 

Florida

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 7-5

Coach: Jim McElwain (41-24)

Nyckelspelare: WR Antonio Callaway

Frågetecken: Rutin i försvaret

Mest saknad: LB Jarrad Davis

Spännande nykomling: QB Feleipe Franks

Regerande mästarna av SEC East står för ett riktigt stort test i år. Man är fortfarande en av favoriterna i divisionen men efter alla spelare, framförallt i försvaret, som lämnat så är det i år mer frågetecken än utropstecken, lägg därtill ett av landets tuffaste spelscheman. 3 av 4 DB’s är nya och ska ersätta stjärnor som Maye, Tabor och Wilson. Front 7 är det i stort sett bara nya starters högst upp på Depth Chart som ska ta över efter bland annat Brantley, Cox och Davis. I ett ungt försvar finns helt klart potentiella stjärnor men man kan inte luta sig emot dem på samma sätt som förra året. LB Kylan Johnson och CB Chauncey Gardner, båda andra års spelare, kommer få en viktig roll. Gators hade ett av de bästa försvaren i landet förra året och var kanske det främsta mot pass.

Offensiven var motsatsen till försvaret förra året och gladda få med sin ineffektivitet både på marken och i luften. Det känns i år som att offensiven kommer ta ett ordentligt kliv framåt medans försvaret tar ett kliv bakåt och vi kommer får se ett mer balanserat lag. En av mina favoriter, WR Antonio Callaway, är kvar. Man har en rutinerad offensiv linje med två bra tackles i Ivey och Taylor och en spännande QB kamp mellan freshman Feleipe Franks och den före detta Notre Dame QB:en Malik Zaire.

 

South Carolina

Resultat 2016: 6-7

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Will Muschamp (34-28)

Nyckelspelare: WR Deebo Samuel

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: OLB Darius English

Spännande nykomling: RB Ty’Son Williams

Efter en längre tids framgång med coach Spurrier så har man de senaste åren återgått till tyngre år precis som tiden innan Spurrier. Men förra året så lyckades nya coachen, även han från Florida, Will Muschamp få ordning på Gamecocks och inte helt oväntat var det genom stabilitet i försvaret.

Offensiven såg inte bra ut förra året och den lilla lycka man fann var genom spelet i luften och det är även där man bör hitta framgång även i år med unge lovande QB:en Jake Bentley, som startade lagets sju senaste matcher. Bentley har framförallt två vapen att försöka nå bollarna till, TE Hayden Hurst och den atletiske WR Deebo Samuel. Den offensiva linjen höll inte förra året och måste prestera betydligt bättre för att ge både pass och springspelet en vettig chans.

Försvaret under Muschamp är lagets styrka och framförallt lagets secondary där i stort sett alla starters återkommer. Precis som Vanderbilt spelar man med bra disciplin och tillåter få stora spel. Springförsvaret var det som inte nådde upp förra året och måste bidra mer om man ska gå från ett okej försvar till ett bra. LB Skai Moore är tillbaka efter skada och kan vara nyckeln.

 

Kentucky

Resultat 2016: 7-6

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Mark Stoops (19-30)

Nyckelspelare: QB Stephen Johnson

Frågetecken: Springförsvaret

Mest saknad: C Jon Toth

Spännande nykomling: Defensive Coordinator Matt House

Kentucky tog ytterligare ett steg i rätt riktning förra året med sju vinster varav fyra i SEC. Kanske lite väl vågat att sätta divisions seger som nästa mål men det finns en lucka med stora speltapp för både Florida och Tennesse.

Stoops mannar spelar stabilt runt om hela planen med toppar i springspelet i offensiven och pass-spelet i försvaret. Kollar vi på offensiven så är visserligen Boom Williams borta men när RB Benny Snells var hel såg han riktigt farlig ut, även QB Stephen Johnson sprang effektivt. Offensiva linjen har tappat sin Center Toth som var ledaren men är förutom det intakt. Det är pass-spelet som måste bli betydligt bättre om man ska kunna ta nästa steg.

I försvaret är det omvänt. I SEC är det mer eller mindre en dödsdom att var ineffektiva emot springspelet. Återstår att se om nya defensiva tränaren Matt House kan få ordning på den biten.  Man har en fin grupp med LB’s där Jordan Jones och Denzil Ware är de stora namnen. Bak i planen har man 3 av 4 tillbaka vilket bör tyda på att man har goda chanser att vara fortsatt effektiva mot pass.

 

Vanderbilt

Resultat 2016: 6-7

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Derek Mason (13-24)

Nyckelspelare: RB Ralph Webb

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: LB Zach Cunningham

Spännande nykomling: OT Devin Cochran

Vandy presterade bättre än väntat förra året och gick 6-6 med en lite sur avslutning när man kollapsade i Independence Bowl mot NC State. Segrar mot Georgia, Tennessee och Ole Miss kan man ta med sig in i 2017 med bra många starters tillbaka både i offensiven och defensiven.

Vanderbilt har alla förutsättningar att vara ett ännu bättre lag i år, problemet är bara att de flesta anddra lagen i SEC också ser bättre ut. Coach Mason är övertygad att man är ett lag på uppgång och det må så var men då måste man få ut mer av sin offensiv som de senaste åren bara varit RB Ralph Webb. Nyckeln är den offensiva linjen som tappade en viktig ledare i Will Holden. QB Kyle Shurmur måste bli jämnare i sitt spel och han avslutade i varje fall bättre än vad han startade säsongen.

Försvaret kommer fortsätta att vara lagets styrka. Förra året spelade man stabilt mot spring och väldigt disciplinerat över lag där man tillät få stora spel mot sig. Man har mer bredd och mer rutin i försvaret i år men samtidigt saknar man förra årets stora stjärna i försvaret LB Zach Cunningham, även DE Adam Butler kommer att saknas. Safetyn Ryan White spelade väldigt stabilt och kommer få en större roll i år.

 

Missouri

Resultat 2016: 4-8

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Barry Odom (4-8)

Nyckelspelare: DE Marcell Frazier

Frågetecken: Springförsvaret

Mest saknad: DE Charles Harris

Spännande nykomling: DT Rashad Brandon

Mizzou gjorde sin sämsta säsong på länge förra året. Man hade visserligen inte det enklaste schemat men det till trots måste Barry Odoms första år som tränare ses som en besvikelse. Det är väldigt lätt att rabbla alla dessa bra pass rushers och defensiva linjespelare som år efter år tas fram från skolan. Men trots både Charles Harris och Marcell Frazier på varsin kant förra året så var det öppen gata i mitten och det var inga större problem att springa rätt igenom.

Offensiven såg betydligt bättre ut än väntat med tanke på rutinen och att de skullelära sig ett nytt no-huddle spread system. Både pass och spring presterade i stort sett hela året och är det man får förlita sig på även i år med ett år mer rutin i ryggsäcken. Man har en fin skills-trio i QB Drew Lock, RB Damarea Crockett och WR J’Mon Moore. Försvaret är skälet till oro och i ett SEC med grymt många starkt löpande lag måste man ta många steg för att vinna matcher.

Nyheter

To Top