College

Josh Rosen – The Chosen One

UCLA’s QB Josh Rosen går in i sin tredje, och med största sannolikhet sin sista, säsong i college och de flesta har honom som ett av de absoluta toppnamnen i nästa års draft.

20 årige Rosen har varit en stjärna sen han äntrade St John Bosco High School. Trots att Rosen var en mer lovande tennisspelare än QB så var valet ganska enkelt att det var fotbollen som gällde för Rosen. Under sitt sista år i High School utnämndes han till Los Angeles Times Player of the Year och klättrade upp i topp på både rivals.com och scout.com’s listor i rankingen av QB’s från High School.

Josh Rosen valde att stanna i Los Angeles och UCLA och gick redan sitt första år in som startande QB för skolan, tidigare QB:en Brett Hundley hade ett par månader senare plockats av Green Bay Packers i NFL draften. Redan första matchen, 34-16 mot Virginia, visade Rosen att coach Mora, som tidigare kritiserat Rosen, gjort ett klokt val. 28 av 35 fullbordade passningar för 351 yards, 3 pass för touchdown och en fin nolla i interceptionkolumnen. Den fina formen fortsatte och Rosen slog skolans gamla rekord i antal passningar utan interceptions. Men mot rivalen USC kom första motgången för Rosen som hade en riktigt tuff match med två picks och en fumble när UCLA föll tungt, 21-40. Trots matchen mot USC så kan man bara summera Rosen’s första säsong som en succé med Pac12 Freshman of the Year och en plats i Freshman All-American laget som kvitto.

Förra året började bra för Rosen med en förbättrad offensiv linje var det dags att ta ytterligare ett steg. Men i början av oktober skadade han sin kastaxel mot Arizona State och tvingades till operation och missade resten av säsongen.

Axeln ska vara helt läkt och Rosen har sett bra ut under våren och räkna med att många scouter kommer sitta bänkade varje match UCLA spelar med ett block i handen. Josh Rosen kommer ta nästa steg från ett Pro Style system vilket ofta tyder på att anpassningen till NFL blir något enklare. Känns inte som någon större idé att i detta läge börja räkna upp alla fördelar och väga dem mot nackdelar, mycket kan hända under en säsong, men att inte lyfta upp hans pricksäkerhet, framförallt i de tuffa kasten, är svårt att låta bli, tekniken är bra nära felfri.

Rosen är verkligen en profil på och utanför planen och har alla förutsättningar att bli en stor profil i dubbel bemärkelse. Nu är han i fokus för sina uttalanden angående problemen för spelarna i college att hinna med både studier och sin idrott och jämför det med att ha två fulltids jobb. Sitt första år i college blev han till exempel ertappad med att ha smugglat in en jacuzzi i sitt studentrum. Han är inte rädd att uttala sig politiskt i sociala medier, mer och mindre genomtänkt. Små hyss som avlöser varandra. Vissa ser det som röda flaggor utanför planen och säger att Rosen måste växa upp, andra skrattar bort det som en student som bara vill ha lite kul. En scout uttalade sig att Rosen måste bestämma sig för om han vill bli nästa Peyton Manning eller nästa Johnny Manziel.

“We’re all college kids, I’m just not trying to hide it.’’ –Josh Rosen

Oavsett vilken sida man väljer att ställa sig kommer det bli en fantastisk resa att följa, på och utanför planen under sin sista säsong i college. Första matchen för UCLA spelas på Rose Bowl den 3 September mot Texas A&M, en match som kommer testa Rosen direkt från start.

Nyheter

To Top