College

Big12 Preview, dags att ta nästa kliv

Med mindre än en månad kvar tills collegesäsongen drar igång tänkte vi bjuda på en snabb genomgång av de fem stora divisionerna i college.

Först ut blir Big12 som inte levt upp till förväntningarna de sista åren. TCU, Baylor och Kansas State har haft ett par fina säsonger men annars har det bara varit Oklahoma som ständigt utmanat. Storebror Texas senaste år av underpresterande har gjort att divisionen har tappat mark. I år är har man lagt till en ren finalmatch trots att Big12 inte är indelad i två divisioner och jag tror att Big12 tar ett steg närmare de andra 2017.

 

TCU

Resultat 2016: 6-7

Redaktionen tippar 2017: 8-4

Coach: Gary Patterson (149-54)

Nyckelspelare: RB Kyle Hicks

Frågetecken: Passoffensiven

Mest saknad: SS Denzel Johnson

Spännande nykomling: DE Ben Banogru

TCU tog ett stort steg bakåt förra året. Efter sitt fina 2015 där man gick 11-2 så blev det minst sagt ett mellanår för TCU som gick 6-6 i Big 12 och förlorade mot Georgia med 31-23 i Liberty Bowl. Coach Patterson är ingen van förlorare och det syntes tydligt att man hade problem med att ersätta QB Trevon Boykin och WR Josh Doctson samt att det slussades in lite för många nya orutinerade starters. Det problemet kommer man inte att ha i år då man i stort sett har samma spelare att ställa upp med som förra året.

QB Kenny  Hill var visserligen effektiv i springspelet men var alldeles för ojämn i luften och hade noll hjälp av sina recievers som i stort sett tappade varannan boll. Så räkna med ett effektivt TCU på marken med Hill, RB Kyle Hicks och en, i stort sett, intakt offensiv linje. Försvaret är ett stort frågetecken då de senaste åren inte alls har sett ut som varken ett TCU eller ett Patterson försvar och här måste man steppa upp ett par steg om man ska kunna utmana.

 

Baylor

Resultat 2016: 7-6

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Matt Rhule (28-23)

Nyckelspelare: DE K.J. Smith

 Frågetecken: QB, Anu Solomon eller Zach Smith

Mest saknad: QB Seth Russell

Spännande nykomling: WR Trestan Eber

Precis som TCU gick Baylor från en riktigt fin säsong 2015 (10-3) till en mer medioker säsong 2016 (7-6). Men efter allt som kom fram mellan 2015 och 2016, ett stort antal spelare som anklagades för sexuella övergrepp och ytterligare spelare och ledare som valde att inte rapportera det så var dippen mer väntad. Nytillkomna spelare fick chansen att byta skola utan följder, coachingstaben byttes ut och fokus blev helt fel redan från start.

Baylor vann sina sex första matcher för att sen förlora sex raka innan man tillslut avslutade säsongen med en fin vinst mot Boise State i Cactus Bowl.

Som vanligt var det med ett livsfarligt offensiv Baylor vann sina matcher och med ett lite för naivt försvar man förlorade sina matcher. Nya tränaren Matt Rhule tog Temple från 2-10 2013 till ett program som nu två år i rad vunnit 10 matcher och till skillnad från Baylor och tidigare coachen Art Briles gjorde han det med ett defensivt starkt lag. Baylor saknar både toppar och bredd och kraven på Rhule första året lär inte vara höga utan snarare att få Baylor att gå åt rätt håll igen och det ska bli riktigt spännande att se hur Rhule’s defensiva kunskaper går ihop med ett så offensivt program som Baylor.

 

Iowa State

Resultat 2016: 3-9

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: Matt Campbell (38-24)

Nyckelspelare: WR Allen Lazzard

 Frågetecken: Springförsvaret

Mest saknad: CB Nigel Tribune

Spännande nykomling: WR Matt Eaton

Förutom en galen seger mot Texas Tech, 66-10, förra året så var det inte vidare mycket utveckling under coach Campbells andra år i skolan. Offensiven tog ett kliv framåt men samtidigt kändes det som försvaret tog ett stort steg bakåt.

Det känns som cyklonerna har fastnat i ett mönster där man tar en skalp per säsong men sen blir det bara 1-2 ytterligare vinster och det första naturliga målet måste vara att ta sig upp till 6-6 säsonger igen. Man måste ta nästa steg från att hålla matcherna jämna mot större program till att faktiskt vinna ett par av dem. Offensiven såg riktigt vass ut som sagt och kommer vara styrkan även i år med en av landets bästa receivers i Allen Lazzard, två bra RB’s i Mike Warren och David Montgomery. Kan QB Jacob Park hitta rytmen oftare i år så kan anfallet verkligen explodera.

Försvaret var helt okej mot pass och har många spelare tillbaka bak i planen. Tyvärr var det i stort sett bara den biten man klarade av. Mot spring såg det bedrövligt ut och det ända positiva är väl att det inte kan bli sämre i år.

 

Texas Tech

Resultat 2016: 5-7

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Klif Kingsbury (24-26)

Nyckelspelare: FS Jah’Shawn Johnson

Frågetecken: Hela försvaret

Mest saknad: QB Pat Mahomes

Spännande nykomling: OG Jack Anderson

Varje år får man känslan att i år är året då Texas Tech tar nästa steg och varje år dyker ett nytt problem upp som gör att steget inte tas. Antingen är TT fantastiska på att bygga en hajp kring laget eller så hamnar de om och om igen på fel sida av marginalerna.

Coach Kingsbury är en coach som fått ryktet av sig att han kan göra vem som helst till en QB av rang och viss sanning ligger i det med Pat Mahomes och Davis Webb i draften senast och en av landets hetaste i Oklahomas Baker Mayfield. QB:en Nic Shimonek fick speltid redan förra året och såg bra ut och det ska bli spännande och se honom och Kingsburys snabba och sexiga offensiv även i år. Förhoppningsvis kan Shimonek få mer hjälp av sin offensiva linje än vad Mahomes fick. Offensiva linjen och springspelet må inte vara där, men räkna med ett explosivt pass-spel i högt tempo även i år.

Försvaret är det stora problemet, till och med för att vara i Big12. Det var väldigt svårt att hitta någon ljuspunkt och nått måste korrigeras om man ska kunna ta nästa steg i Lubbock. Defensiva koordinatorn David Gibbs har en fin meritlista men har inte lyckats med sin aggressiva stil än.

 

Oklahoma State

Resultat 2016: 10-3

Redaktionen tippar 2017: 10-2

Coach: Mike Gundy (104-50)

Nyckelspelare: QB Mason Rudolph

Frågetecken: Lagets secondary

Mest saknad: DT Vincent Taylor

Spännande nykomling: OT Aaron Cochran

Cowboys har gått 10-3 de två senaste åren och har fortfarande problem att få den respekt som man faktiskt förtjänar. Jag har varit en av dem men i år väljer jag att hoppa på OSU-tåget och håller dem som en utmanare till Big12 och en plats i slutspelet. Offensiven, som de flesta lag i Big12, ser imponerande ut. Man har visserligen tappat RB Chris Carson men förra årets freshman, Justice Hill, såg riktigt vass ut. Offensiva linjen känns stabil utan att glänsa men lagets främsta vapen är QB Mason Rudolph, som valde att stanna i skolan, tillsammans med kanske landets främsta WR-par James Washington och Jalen McClesky.

I defensiven finns det hål att fylla och både DT Vincent Taylor och LB Jordan Burton blir tuffa att ersätta. Framförallt har man tappat tre av fyra starters i sitt secondary och jag tror det är där man kommer få det som svettigast i en passglad konferens som Big12. S Tre Flowers såg stundtals riktigt bra ut förra året och får leda bak i planen.

 

Kansas State

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Bill Snyder (202-105-1)

Nyckelspelare: RB Alex Barnes

Frågetecken: Bredd

Mest saknad: DE Jordan Willis

Spännande nykomling: LB Da’Quan Patton

Precis som Oklahoma State är det lätt att underskatta Kansas State. Laget rekryterar inte de hetaste spelarna och all logik säger att Wildcats inte ska vara nått att räkna med. Men det är nått med coach Snyder och K-State som gör att de ständigt över presterar.

Bill Snyder och Kansas State har oftast levt på ett starkt defensiv i ett offensivglatt Big12. Så känns det inte som i år vilket gör det svårt att riktigt veta hur det ska gå för K-State som inte känns som det vanliga laget i lilla Manhattan. Defensiven har tappat en rad nyckelspelare, framförallt ledarna DE Jordan Willis och LB Elijah Lee. DE Tanner Wood såg starkt ut förra året och bör kunna kliva in och leda tillsammans med CB Duke Shelley i försvaret, men bredden oroar. Offensiven ser betydligt mer spännande ut och framförallt när det kommer till springspelet som är ordentligt laddat. QB Jesse Ertz är okej i luften men framförallt ett hot på marken. Förra årets freshman, RB Alex Barnes, kommer slå igenom ordentligt i år och även FB Winston Dimel används flitigt.

Offensiven ser som sagt bra ut med en fortsatt stark linje och ett tungt springspel men defensiven saknar både bredd och toppar. Bak i planen är styrkan med både CB Duke Shelley och FS Kendall Adams tillbaka.

 

Kansas

Resultat 2016: 2-10

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: David Beaty (2-22)

Nyckelspelare: DE Dorance Armstrong

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: SS Fish Smithson

Spännande nykomling: Offensive Coordinator Doug Meacham

Det är tur att man har basketen att luta sig emot i Lawrence då fotbollslaget har underpresterat i bra många år nu. Coach Beaty började med 0-12 men lyckades förra året plocka två segrar där segern mot Texas ändå kan ses som något form av startskott att man kanske har nått på gång.

Kansas kommer inte att ha någon vidare säsong 2017 men det finns en del spännande att kolla ändå. Lagets offensiv var så bedrövligt förra året att det inte krävs något alls för att vara bättre i år. Men med nya offensiva koordinatorn Doug Meacham från TCU och med receiver-paret LaQuvionte Gonzalez och Steven Sims så känns det som man kan klättra ganska rejält.

Försvaret har massor av frågetecken och hål att fylla men den defensiva linjen ser faktiskt riktigt bra ut. Framförallt med DE Dorance Armstrong som spelade riktigt jäkla bra förra året och samlade på sig hela 10 sacks. Även Daniel Wise i mitten kommer vara att räkna med.

Så vi kommer helt klart se ett bättre Kansas 2017, men man är fortfarande långt kvar till att ta sig upp och utmana om en Bowl.

 

West Virginia

Resultat 2016: 10-3

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Dana Holgorsen (46-31)

Nyckelspelare: QB Will Grier

Frågetecken: Alla nya starters i försvaret

Mest saknad: S Kyzir White

Spännande nykomling: QB Will Grier

Jag är svag för coach Holgorsen och hans fartfyllda och ibland förbisedda offensiv. Räkna bara alla receivers som plockats från bergen uppe i Morgantown i draften de senaste åren. Förra året stod man för ytterligare en riktigt fin säsong med 10 segrar, trots en ganska snöplig förlust mot Miami i den avslutade bowlen.

I år tror jag dock att det blir lite av ett mellanår för WV som får försöka satsa på att ta sig till en Bowl istället för att utmana om Big12 titeln. Man har tappat många spelare på i stort sett alla positioner de senaste två åren och ser tunna ut över hela planen, bortsett från RB’s. Trion Justin Crawford, Kennedy McKoy och Martell Pettaway är alla tillbaka och förra årets freshman McKoy ska bli riktigt spännande att följa. Man har tappat duktiga QB:en Skyler Howard men har samtidigt lyckats locka till sig QB Will Grier från Florida på transfer. Men med WR ett och två borta och i stort sett hela offensiva linjen kommer det bli ett tufft test.

Defensiven har de två senaste åren sett förvånansvärt bra ut men även där har man tappat mängder av nyckelspelare och det är i stort sett en helt ny elva som startar för dem i år. Man kommer få förlita sig helt på nykomlingar i försvaret så räkna med ett stort steg bakåt i försvaret.

 

Texas

Resultat 2016: 5-7

Redaktionen tippar 2017: 8-4

Coach: Tom Herman (22-4)

Nyckelspelare: LB Malik Jefferson

Frågetecken: Försvaret

Mest saknad: RB D’onta Foreman

Spännande nykomling: RB Toneil Carter

Efter ytterligare en svag säsong var det hej då till coach Charlie Strong i Austin. Hur mycket som ska falla på honom eller spelarna kan diskutteras men det var väldigt mycket som helt enkelt inte gick Texas väg 2016 där förlusten mot Kansas var droppen som fick bägaren att rinna över.

Offensiven gjorde ändå en bra säsong med freshman QB:en Shane Buechele och RB D’Onta Foreman i spetsen. Men bredden och stabiliteten saknades precis som den gjorde i försvaret där Texas måste satt rekord i antal missade tacklingar. Det fanns en hel del spelare i försvaret som presterade bra individuellt men som enhet var det långt ifrån okej.

Nya huvudtränaren Tom Herman har på plussidan många spelare tillbaka och talangen finns där. Man hade ett väldigt ungt lag 2016 och kan spelarna bara hitta sitt självförtroende så bör Texas lyfta sig redan i år. Herman har bra hand om QB’s vilket gör att man i varje fall kan hoppas på att Buechele’s andra år kan bli riktigt fint. I stort sett hela offensiva linjen är tillbaka med Conor Williams som en av landets mest lovande LT’s. Receivers finns det gott om och frågan är egentligen bara vem som ersätter Foreman som RB? Chris Warren har sett bra ut men har haft stora problem med skador, likaså freshman Toneil Carter.

Nya defensiva koordinatorn Todd Orlando måste få ordning på försvaret. Man har LB Malik Jefferson som i sina bästa stunder är en superstjärna, men man måste få betydligt fler spelare att bidra oftare. Förutom Jefferson är det just på LB-positionen man har bäst spets och bredd. Defensiva linjen och secondaryt är fortfarande ett stort frågetecken.

 

Oklahoma

Resultat 2016: 11-2

Redaktionen tippar 2017: 9-3

Coach: Lincoln Riley (0-0)

Nyckelspelare:  Offensiva linjen (LT Orlando Brown)

Frågetecken: Running Backs

Mest saknad: RB Joe Mixon

Spännande nykomling: WR Ryan Jones

Sooners är knapp favorit att åter vinna Big12 men det känns inte fullt så självklart i år efter att en hel del nyckelspelare försvunnit och efter coach Stoops plötsliga avhopp.

Efter att ha startat 1-2 förra året så var slutspelet inte att tänka på. Men man vann resterande matcher och avslutade med en enkel Bowl seger mot Auburn. Offensiven var mäktig där i stort sett allt fungerade och visst är det offensiven som är lagets styrka även i år. QB Baker Mayfield gör sitt sista år och kan vinna matcher på egen hand, man har alla sina starters en grymt bra offensiv linje kvar. Sen ser det värre ut, lagets två RB’s Samaje Perine och Joe Mixon har försvunnit till NFL precis som stjärnreceivern Dede Westbrook. Förutom Mayfield är lagets främsta offensiva skillspelare TE Mark Andrews med lite under 500 y mottaget förra året. RB Rodney Anderson har stått på sparläge sen High School och bör kunna bidra i springspelet, om han kan hålla sig hel. Annars står man med Abdul Adams som i bästa fall är okej. Receivers har du ett gäng som kan bidra men inte direkt någon som sticker ut, Jeffery Mead är väl den man kan lägga mest förhoppningar på.

Sooners försvar är oftast ett självspelande piano som gör sitt jobb väl utan att för den delen glänsa. I år känns det betydligt mer svajigt. Man har ett par nyckelspelare att luta sig emot, CB Jordan Thomas och Edge rushern Ogbonnia Okoronkwo är väl de starkaste i försvaret.

Stoops eller Riley, Sooners är fortfarande favoriter, men lillebrorsan Oklahoma State kan lika väl slå dem på näsan.

Nyheter

To Top