College

Preview Big Ten – Kan någon stoppa Ohio State?

Med mindre än en månad kvar tills collegesäsongen drar igång tänkte vi bjuda på en snabb genomgång av de fem stora divisionerna i college. Först ut var Big 12, nu har turen kommit till Big Ten.

Big Ten är med och slåss om titeln som den starkaste konferensen och frågan är om inte Big Tens östra division är den starkaste i den kategorin. I Ohio State, Michigan och Penn State har Big Ten East tre lag som har realistiska chanser att ta sig till CFP-slutspelet, det är det få som matchar. Ohio State är favoriter, Michigan och Penn State främsta utmanaren. Den västra divisionen känns rätt oviss med tre-fyra lag som är med och slåss.  I slutändan räknar alla med att Big Ten har en representant med i slutspelet, enda hotet mot det är att det är många bra lag som kan straffa varandra.

East

Ohio State Buckeyes

Resultat 2016: 11-2

Redaktionen tippar 2017: 12-0

Coach: Urban Meyer (61-6)

Nyckelspelare: QB J.T Barrett

Frågetecken: J.T Barrett?

Mest saknad: S Malik Hooker

Spännande nykomling: OC Kevin Wilson

Ett talangfyllt Ohio State hade, med sina mått mätt, problem att skapa offensivt under 2016, det hela ställdes på sin spets i CFP-semifinalen mot Clemson då Buckeyes blev nollade. Urban Meyer hoppas att lösningen ska vara att ta in Kevin Wilson som offensiv koordinator och det kan mycket väl vara den saknade pusselbiten. Wilson har skapat explosiva och dynamiskt anfall, som öst in poäng, vart han än varit (Northwestern, Oklahoma och HC Indiana). Att Urban Meyer får in honom får, på förhand, ses som en riktig vinstlott. Redan när Meyer var HC för Bowling Green år 2001 var han så imponerad av Wilsons arbete så han skickade sina assisterande coacher till Northwestern för att studera anfallet. Kanske är Wilson den som får J.T Barrett att hitta tillbaks till den form han hade för två säsonger sedan och se till att Buckeyes passanfall blir mer av ett vapen. Springanfallet har redan en producerande storstjärna i RB Mike Weber.

I försvaret ser det riktigt bra ut med tanke på att i stort sätt hela front sjuan återvänder,  det finns både bredd och topp för att nöta ned vilken offensiv som helst. Sam Hubbard, Tyquan Lewis och Nick Bosa är samtliga edgespelare som de flesta ser som framtida NFL-spelare. Trion hade 16,5 sack och 25,5 tfl föregående säsong. Secondaryt är vingklippt (vem hade inte varit det med tre DBs valda i NFL-draftens första runda föregående vår?) men har ändå en rätt bra blandning av spelare som visat sig kapabla och nya talanger redo att kliva fram som stjärnor.

På förhand ser Ohio State ut att vara gigantiska favoriter, Michigan är mer orutinerade och Penn State kommer inte underskattas.

 

Penn State Nittany Lions

Resultat 2016: 11-3

Redaktionen tippar 2017: 10-2

Coach: James Franklin (25-15)

Nyckelspelare: RB Saquan Barkley

Frågetecken: Defensiva linjen

Mest saknad: WR Chris Godwin

Spännande nykomling: CB Lamont Wade

Penn State var en av fjolårets allra största överraskningar och mycket av det tillskrivs offensive koordinatorn Joe Moorhead. Han lyckades forma ett anfall som utnyttjade den fantastiske Barkley på bästa sätt, samt fick ut oväntat mycket av QB  Trace McSorley. Laget har tappat några spelare från offensiven men det finns ingen orsak att tro att det skulle bli speciellt mycket sämre. Barkley är en supertalang som kommer tvinga motståndarna att fylla boxen, vilket ger McSorley gott om yta att slunga sina bomber. Är ibland lite för beroende av stora och spektakulära spel och var ofta beroende av. TE Mike Gesicki är stor, stark och bra som passmottagare, får en viktig roll.

Försvarsmässigt tappar Penn State sina främsta pass rushers och det är något som måste ersättas om laget ska upprepa fjolåret. DE Sickels och Schwan, samt LB Bell stod för 28,5 sacks 2016, det är en hel del produktion att ersätta. Secondaryt ser på förhand ut att bli en styrka med fysiska safetyn Marcus Allen, spännande förstaårsspelaren CB Lamonte Wade med flera.

Har potentialen att följa upp förra årets succé, men det blir oerhört tufft.

 

Michigan Wolverines

Resultat 2016: 10-3

Redaktionen tippar 2017: 9-3

Coach: Jim Harbaugh (20-6)

Nyckelspelare: QB Wilton Speigth

Frågetecken: Rutin

Mest saknad: LB/S Jabrill Peppers

Spännande nykomling: WR Donovan Peoples-Jones

Michigan tappade mängder av spelare i den gångna draften, nästan hela det starka försvaret är borta. Samtidigt är det nu som Jim Harbaugh står med sina ”egna” spelare och ska leverera, de som han rekryterat. Det är alltså upp till bevis för den polariserande coachen.

Anfallet har tappat sina ledande skillspelare och det gäller att talanger som Donovan Peoples-Jones, WR Tarik Black och RB Chris Evans har en kort startsträcka till att bli spelare som bidrar mer än de lär. I Wilton Speight vet Harbaugh vad han har och det ger trygghet med en erfaren fältherre. Speight har potentialen att göra sin omgivning bättre.

Försvarsmässigt tappar Wolverines nästan alla starters från förra året, men det är inte säkert att det ens märks. DE Rashan Gary, DT Maurice Hurst och DE Chace Winovich bygger grunder på en väldigt stark linje som kommer hjälpa ett ungt secondary att komma in i det.

Känns som att laget är en bit ifrån Ohio State och får det tufft att vinna divisionen, samtidigt ska man komma ihåg att det kampen om divisionen mycket väl kan komma att hänga på Michigan och Ohio States möte i Ann Arbour i slutet av november. Då har Michigan fördel av hemmaplan och de något oprövade gänget har fått nästan en hel säsong under västen.

 

Michigan State Spartans 

Resultat 2016: 3-9

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: Mark Dantonio (90-42)

Nyckelspelare: C Brian Allen

Frågetecken: Vad är laget styrka?

Mest saknad: DL Malik McDowell

Spännande nykomling: OG Kevin Jarvis

Usch, 2016 var verkligen inte någon fager syn för Spartans. En semifinalplats byttes mot en 3-9 säsong och det tog dem flesta med överraskning. Inte mycket talar för att Marc Dantonio kan få sitt lag att vara med i den absoluta toppen i år utan snarare så att en bowl bör ses som en framgång för Spartans.

Kommer förlita sig på att RB L.J Scott och Gerald Holmes flyttar bollen, bägge har kvaliteter men har fortfarande en del att bevisa. Hade stora problem i sista tredjedelen och framför allt i slutet av matcherna. Endast 57 poäng i fjärde kvarten under föra säsongen medan försvaret släppte till 117. Den offensiva linjen har tappat fyra startande spelare och, den som är kvar, Brian Allen blir oerhört viktig med sin rutin.

Defensivt fungerade inte speciellt mycket alls, det var ihåligt och ofta ointresserat. En obefintlig pass rush och svagt passförsvar  har tappat en del spelare och nu är Dantonio beroende av att unga spelare kan kliva in och överraska.

 

Maryland Terrapins

Resultat 2016: 6-7

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: D.J Durkin (6-7)

Nyckelspelare: RB Ty Johnson

Frågetecken: QB?

Mest saknad: DB Will Likley

Spännande nykomling: QB Kasim Hill

Maryland har en intressant coach i Durkin och på sikt ser framtiden ljus ut för sköldpaddorna. Årets upplaga kommer bäras av ett springspel med potential att vara riktigt bra och ett försvar med rutin. Kan passanfallet komma upp i okej nivå är mycket vunnet. Receviern D.J Moore är en spelare som kan komma att blomma ut. Har ett tufft spelschema och det gör att laget får svårt att komma upp i de sex segrar som togs under fjolåret.

Offensivt är den stora frågan vem som kniper platsen som startande quarterback. Det har saknats en given etta senaste åren och förra året var det fyra olika spelare som startade matcher för Terps. Av dessa är Tyrrell Pigrome och Max Bortenschlager kvar och slåss om platsen. Men kanske är förstaårsspelaren Kasim Hill den rätta vägen att gå. En talangfull spelare som Durkin vet kommer vara på skolan många år framöver. Den rörlige Hill hade erbjudanden från mer ansedda skolor men valde att stanna hemma i Maryland. Det är någonting som är värt att notera då Maryland haft problem att behålla den talang som produceras i staten.

 

Indiana Hoosiers

Resultat 2016: 6-7

Redaktionen tippar 2017: 4-8

Coach: Tom Allen (0-1)

Nyckelspelare: WR Simmie Cobbs

Frågetecken: QB Richard Lagows beslutsförmåga?

Mest saknad: G Dan Feeney

Spännande nykomling: DB Juwan Burgess

Indiana skickade ut Wilson mot slutet av förra säsongen och även om det var rätt beslut för dem så kommer hans offensiva sinne saknas. Nye Tom Allen, som befordrats från defensiv koordinator, kommer få jobba hårt för att upprätthålla den offensiv som Hoosiers vant sig vid.

En positiv sak för anfallet är att Simmie Cobbs är tillbaks efter skada, den storväxta receiver hade över 1100 yards 2015. En hel Cobbs kommer tillsammans med den nästan lika store WR Nick Westbrook kunna sprida skräck bland försvaren i Big Ten. Med springspelet är det annat. Det var tunt bakom RB Devine Redding förra året och nu är han borta. Någon måste kliva fram för att se till så inte Indianas anfall är allt för endimensionellt. Richard Lagow kastade 17 interceptions förra året, blev sackad 28 gånger och fumblade bollen 4 gånger. Han måste bli bättre på att bedöma situationer och läsa spelet.

I försvaret kommer det fortsätta att bli bättre och bättre. Allen har fått in en hel del fina förstaårsspelare där Juwan Burgess valde bort Michigan och Ohio State för att bli en Hoosier, han kommer börja bidra från dag ett. I LB Tegray Scales och T.J Simmons har Indiana två riktigt vassa spelare som kommer ge försvaret sting, Scales var makalöst bra 2016 medan Simmons missade p.g.a skada.

Tror det blir ett tufft år där fokus bör ligga på att bygga för framtiden.

 

Rutgers Scarlet Kights

Resultat 2016: 2-10

Redaktionen tippar 2017: 3-9

Coach: Chris Ash (2-10)

Nyckelspelare: WR Janarion Grant

Frågetecken: Offensiven

Mest saknad: DT Darius Hamilton

Spännande nykomling: Svenske OL Samuel Vretman

En svensk spelare på en Power 5 skola, superroligt! Rutgers har genomgått ett stålbad efter den tidigare regimen och när Chris Ash går in i sin andra säsong som head coach är förväntningarna fortsatt låga. Men det börjar skönjas viss framtidstro och kanske börjar klättringen uppåt denna höst.

Anfallet var skrämmande svagt och profillöst. Ingen passmottagare som kom över 500 yards, ingen QB som passade för över 900 yards och ingen running back som kom över 650 rushing yards, ett anfall som inte kunde flytta bollen. Endast 283 yards offensiva yards och 16 poäng var snittet per match, lågt så det förslår. Nye offensive koordinatorn, Jerry Kill, har att göra, men samtidigt kan det inte bli så mycket sämre. Spännande första års QB i Jonathon Lewis som, om han kniper startpositionen, får tillbaks WR Janarion Grant efter att ha missat stora delar av 2016 med en bruten fot. Grant har kalibern att vara en playmaker som skapar yta för andra.

Försvaret får behålla en hel del av sina startande spelare och har tillräcklig stabilitet för att inte vara ett problem. Stora problem med springspelet förra året, men det bör Ash har ordnat till någorlunda över vår och sommar.

 


West 

Wisconsin Badgers

Resultat 2016: 11-3

Redaktionen tippar 2017: 9-3

Coach: Paul Chryst (21-6)

Nyckelspelare: RB Chris James

Frågetecken: Anfallet

Mest saknad: LB Jack Cichy

Spännande nykomling: OG Kaden Lyles

Wisconsin drabbades av en tung jobbpost när den tänkte ledaren Jack Cichy skadade knät i början av augusti, han var tänkt att leda försvaret. Det är ett hårt slag mot ett försvar som varit topp 10-rankat de senaste två säsongerna.

VI har vant oss vid att springspelet varit det som dragit Wisconsin framåt, men senaste två åren har det inte stått att kännas igen. Nu är tanken att Paul Chryst ska få det att fungera igen. Med en offensiv linje där normen är 2 meter och 140 kilo finns det en väldig massa power. G Beau Benzschawel har startat 22 matcher på sina två säsonger och tillhör konferensen allra bästa linjemän, bakom honom finns många bra spelare där talangerna Kaden Lyles och LT Cole Van Lanen har goda möjligheter att sticka ut. Chris James är en transfer från Pitt, där han hamnade i onåd och såg begränsad speltid. Men med en coach som tror på honom och bakom en linje som bereder vägen kan han komma att bli ett riktigt utropstecken.

Med Cichy skadad samt T.J Watt och Vince Biegle i NFL så finns det osäkerhet på linebacker för Wisconsin. LB T.J Edwards är en stabil kille på insidan som får en ledarroll, bakom honom måste killar kliva fram och producera. Cichy, Watt och Biegle var goda för 17 sacks, 28,5 TFL och 8 forced fumbles, det är siffror som märks om det inte ersätts.

Är given favorit i väst om offensiven producerar okej.

 

Iowa Hawkeyes

Resultat 2016: 8-5

Redaktionen tippar 2017: 8-5

Coach: Kirk Ferentz (135-91)

Nyckelspelare: RB Akrum Wadley

Frågetecken: Kan Iowa skapa stora spel framåt?

Mest saknad: TE George Kittle

Spännande nykomling: WR Brandon Smith

Som vanligt ser Iowa ut att ha ett försvar för att vara med och konkurrera medan anfallet är orsaken till att laget inte räcker ända fram. Visst finns det bra saker offensivt, med en riktigt stark offensiv linje och den kvicke RB Akrum Wadley, men passanfallet ser på förhand obefintligt ut.

Förra året, med QB C.J Beathard, var det under all kritik och mäktade endast med 6,4 yards per pass. I år är Beathard borta och den förväntade ersättaren, Nathan Stanley, noterades endast för 9 passförsök föregående år. På receiversidan återvänder endast en spelare som fångade en passning under förra säsongen, Matt VandeBerg, och han missade stora delar med en bruten fot. Det krävs inte mycket för att anfallet ska bli bättre och kanske kan Stanley kliva in och överraska. Brandon Smith har goda möjligheter att få en stor roll redan under sin första säsong, kan bli en sådan där spelare som lyfter laget.

Oavsett hur offensiven spelar så kommer försvaret se till att laget är med i mot nästan vem som helst. Förra säsongen släpptes det endast till 10 rushing touchdowns och stora delar av det laget är kvar i år. på linebacker är Iowa skrämmande starka med Josey Jewell, Bo Bower och Ben Niemann. Samtliga är seniorer och tillsammans för över 200 tacklingar förra året. Där finns en trio att hålla i handen när det blåser.

Iowa kommer vara där och nosa, men ska det finnas någon chans så gäller det att tre,fyra, spelare i anfallet överpresterar.

 

Northwestern Wildcats

Resultat 2016: 7-6

Redaktionen tippar 2017: 8-4

Coach: Pat Fitzgerald (76-62)

Nyckelspelare: RB Justin Jackson

Frågetecken: Playmakers i försvaret?

Mest saknad: LB Anthony Walker

Spännande nykomling: DE Earnest Brown

Pat Fitzgerald fortsätter sitt fina arbete lite i skymundan och Northwestern kommer vara där och störa i toppen på den västra divisionen även i år.

Anfallet bygger vidare på fjolåret, där Justin Jackson slet tills sig yard på yard. Han landade på 1500 yards och 15 TD 2016, nästan hela besättningen runt honom är kvar även i år. Det som saknas för att anfallet ska kunna hota på riktigt är klass på receiversidan, där är det tunt på spelare som verkligen kan göra skillnad. QB Clayton Thorson har blivit bättre och bättre för varje säsong, blir intressant att se var hans tak är.

Defensivt är Northwestern stabila och solida, men det finns ingen som sticker ut i den främre sjuan när det gäller att göra det där stora, viktiga, spelet. Anthony Walker hade den kalibern på alla sätt och vis, medan  DE Ifeadi Odenigbo (som också är borta) stod för 10 sacks. I secondaryt finns både S Godwin Igwebuike och CB Montre Hartage som bägge har hög kapacitet och god blick för bollen.

Skräller Northwestern i rätt match så kan de vinna divisionen, men det kräver att man inte snubblar på vägen.

 

Minnesota Golden Gophers

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 6-6

Coach: P.J Fleck (Ny)

Nyckelspelare: DT Steven Richardson

Frågetecken: Quarterback

Mest saknad: QB Mitch Leidner

Spännande nykomling: HC P.J Fleck

P.J Fleck kommer in som en riktigt frisk fläkt och Minnesota känner, med rätta, att något bra kan hända. Fleck gjorde ett fenomenalt fint arbete på Western Michigan och detta känns som ett smart steg att ta, lagom stor skola och goda möjligheter att skapa en vinnare. Även om det är första året vid rodret så tror många att Fleck´s gäng kan komma att ställa till det i divisionen.

RB-duon Rodney Smith och Shannon Brooks kommer vara det centrala för anfallet och bör producera bra med yards bakom en stark linje. Det kommer behövas att Smith och Brooks levererar då det inte finns någon given etta på QB och oavsett vem som vinner jobbet kommer passanfallet inte skrämma allt för många.

Försvarsmässigt finns det kvalitet men saknas bredd. En intressant spelare är förstaårs linebackern Carter Coughlin som valde bort erbjudanden från ett gäng stora skolor för att stanna hemma i Minnesota. Coughlin har potential att bli en edgespelare som NFL-scouterna kommer följa med stort intresse. I övrigt så är front sjuan bra och fysisk, speciellt mot passanfallet där laget noterades för 37 sacks i fjol. En nyckel till den fina pass rushen är DT Steven Richardson som med sin tyngd och explosivitet sätter hårt tryck på insidan. Han skapar ytor för omgivningen och stod själv för 7 sacks under 2016.

En spännande skola att följa framöver, i år är en bowl ett bra resultat.

 

Nebraska Cornhuskers

Resultat 2016: 9-4

Redaktionen tippar 2017: 5-7

Coach: Mike Riley (15-11)

Nyckelspelare: DB Joshua Kalu

Frågetecken: Offensiva linjen

Mest saknad: RB Terrell Newby

Spännande nykomling: QB Tanner Lee

Det känns inte riktigt som att Mike Riley kommit rätt in i det här. Det är väldigt mycket upp och ned utan någon direkt struktur. Denna säsong har Riley lite av kniven mot strupen, i sämsta fall sparkas han efter säsongen och i bästa fall övertygar han de som bestämmer om att han är rätt man för framtiden. Frågan är bara vart gränsen går.

Offensivt sätts stor tilltro till Tulane-transfern Tanner Lee. Rapporter under vår och sommar säger att Lee sett ut som en spelare med NFL-potential, det återstår att se. Alltid lite känsligt att ropa ut någon som en frälsare innan han visat något, det går snabbt åt fel håll med en dålig start. Tanner Lee kommer behöva göra sin omgivning bättre och få ut mer av spelare som visat lite. En sådan är WR De’Mornay Pierson-El, som visat upp potential men inte klarat av att hålla en jämnhet. Offensiva linjen hade problem under 2016 och ingen RB känns speciellt vass.

Försvaret bygger kring ett starkt secondary med en riktigt fin bredd på safety. S Joshua Kalu och Kieron Williams kan göra det mesta och andraårs cornern Lamar Jackson har potential att växa ut och bli en stjärna. Skulle DC Bob Diaco få ordning på lagets pass rush så kan secondaryt bli ett än vassare vapen.

Har en på pappret enkel inledning på säsongen, där gäller det att bygga självförtroende och struktur.

 

Purdue Boilermakers

Resultat 2016: 3-9

Redaktionen tippar 2017: 3-9

Coach: Jeff Brohm (Ny)

Nyckelspelare: QB David Blough

Frågetecken: Turnovers

Mest saknad: WR DeAngelo Yancey

Spännande nykomling: HC Jeff Brohm

Jeff Brohm har fått epitetet frälsare redan innan han lett Purdue i en enda match, det kallar jag förväntningar. Han ses av många som den bästa rekryteringen och den nytillträdda HC som har möjlighet att göra störst skillnad för ett program. Men denna första säsong ska inga Purdue fans tro på underverk, det är truppen lite för svag för.

Brohm lyckades rekrytera QB Nick Sipe och det är den QB som han tänker bygga kring framöver, men Sipe kommer förmodligen få agera #2 denna säsong för att se och lära bakom QB David Blough. Det behöver inte vara negativt för Sipe som får tid att lära sig Brohms system och det ger en ung grupp receivers chansen att utvecklas. På WR-sidan har de fyra främsta från ifjol försvunnit men Purdue fick in ett par lovande spelare som får en bra chans till speltid i ett tidigt skede.

Försvaret är lite i samma fas som anfallet, det gäller att utveckla spelare för framtiden. En som utvecklades väldigt mycket under förra året var LB Markus Bailey. Som förstaårsspelare fick han mycket speltid och han gjorde en väldigt fin säsong. Förra året hade Purdue svårigheter att få till stop och turnovers, motståndarna konverterade 49% av sina 3-down försök och endast 12 turnover. Det skapar långa driver som suger musten ur spelarna och kostar poäng i slutet.

Som nämnts, det finns framtidstro i Purdue, men det måste få ta sin tid.

 

Illinois Fighting Illini

Resultat 2016: 3-9

Redaktionen tippar 2017: 2-10

Coach: Lovie Smith (3-9)

Nyckelspelare: RB Kendrick Foster

Frågetecken: Många.

Mest saknad: MLB Hardy Nickerson

Spännande nykomling: QB Dwayne Lawson

Lovie Smith har inte fått någon bra start på sin Illinois-karriär och Illini var verkligen ingen fröjd för ögat 2016. Nu hoppas Smith, och andra med intresse i skolan, att 2017 ska bli början på något nytt och bättre.

Anfallet var verkligen svagt förra säsongen med ett snitt på under 20 poäng i snitt per match. Den kanske tydligaste siffran på hur svagt laget var hittar vi när det gäller 3-down försök. Vid endast 28% (44 av 155) av gånger som laget ställdes inför ett tredje försök så lyckades anfallet nå fram till antingen fyra nya försök eller en touchdown. Det är sanslöst svagt. Att tro på en total revolution för offensiven är orimligt, men att de bör se bättre ut när Lovie haft lite tid att bygga sitt eget tror jag.  Spännande att se vad JUCO-transfern Dwayne Lawson kan bidra med, om han får ordning på sina betyg och därmed sin tillgänglighet vill säga. Lawson blev mästare på junior college i höstas och har klass.

Försvaret var sämre än förväntat och många av de spelare som startade i fjol är nu borta. Kanske är det en bra sak, något som gör att det är mer en nystart och spelare som formats och valts av den nuvarande ledningen. LB Tre Watson får mycket ansvar i mitten av planen där han är den som ska kliva fram och städa upp det som den defensiva linjen öppnar. Har ett stort hål att fylla efter att Hardy Nickerson lämnat.

Viktigaste är inte resultatet, utan att se framsteg.

 

Nyheter

To Top