College

Red River Showdown

I eftermiddag (18:00) spelas Red River Showdown, utan tvekan en av collegefotbollens största matcher under året.

Oklahoma Sooners möter varje år Texas Longhorns på Cotton Bowl i Dallas som ligger ungefär mitt i mellan Norman och Austin, där de båda skolorna bor. Namnet kommer från floden Red River som slingrar sig längst gränsen mellan Oklahoma och Texas, numera känns den mer torr än röd men Dry River Showdown låter kanske inte lika maffigt.

Någon gång i början av 1900-talet startade matchserien och har oftast varit väldigt betydelsefull då segraren haft en god chans till Conference titeln eller än bättre, chansen att bli Nationella Mästare. Att det är två starka lag som möts är det heller inget snack om, sen 1945 har ett eller båda lagen varit rankade topp-25 i landet. Texas leder serien 61-46-5 men efter andra världskriget är det bara två segrar upp för ’Horns.

När Dallas Morning News 2005 frågade 119 Division 1A tränare vilken rivalmatch de tyckte var störst så rankades just denna först följt av Michigan mot Ohio State och Army mot Navy.

Vinnaren av matchen tar hem the Golden Hat en stor och tung hatt formad i brons, en vandringspokal som man har i sin ägo så länge man vinner. Nu mer vinner man även Red River Rivalry Trophy som delas ut mellan de bägge delstaternas guvernörer.
Känslorna mellan de båda skolornas fans är självklart stor och växer än större under denna veckan. Då många Texaner varje år spelar för OU samt dess närhet till gränsen så har Sooners ofta kallats University of Texas at Norman av Texas fansen medan Sooners fansen drar referenser till Mexico och kallar UT för Baja Oklahoma.

De senaste åren har Texas varit en skugga av sig själva medans Oklahoma år efter år varit en utmanare om den stora titeln. Det är även Oklahoma som har vunnit de två senaste mötena och får ses som favorit även i år. Det finns självklart hur många stora matcher som helst att titta tillbaka på men i hyfsat modern historia sticker matcherna mellan Oklahomas QB Sam Bradford och Texas dito Colt McCoy ut. Båda lagen hade varsin vinnarskalle som QB och båda lagen var toppskolor i landet.

Helgens match känns på nytt lika jämn som matcherna i slutet av 2000-talet då Oklahoma kanske inte direkt tagit ett steg bakåt men kanske har äntligen Texas åter hittat tillbaka till den vinnarkulturen som funnit runt programmet i så många år (bara Michigan och Ohio State har fler segrar).  Utgången är som sagt oviss mellan 7:e rankade Oklahoma och 19:e rankade Texas och när det kommer till matcher av denna typen är det inte alltid vilket lag som har den bästa QB:en, starkaste försvaret eller snabbaste receivern som vinner. Här handlar det om att knyta näven och vilja vinna mer än sin motståndare. Men vi vill ju trots det lyfta fram ett par spelare i varje lag att hålla ett extra öga på.

 

QB Sam Ehlinger (Texas)

Gör sitt andra år och sitt första år som nummer ett. En tuff QB som ser allt bättre ut i pass och inte är rädd för att springa med bollen. Men hans kanske viktigaste egenskap i denna match är hans hjärta. Då han växte upp med Longhorns och hade säsongsbiljetter med familjen till matcherna vet han mycket väl hur viktig matchen är och hans vilja kan mycket väl vara avgörande.

QB Kyler Murray (Oklahoma)

Det skulle vara omöjligt att ersätta Baker Mayfield och få Sooners offensiv att rulla på lika fint som de senaste åren. Murray är ingen Mayfield men han känns inte långt efter och har verkligen övertygat både i sitt lugn, pass och med sina fötter. Passa på att njut av honom nu då han draftades av Oakland A’s som nummer nio för att göra nytta på baseballplanen istället.

LB Gary Johnson (Texas)

Johnson var bra redan förra året men har tagit ytterligare ett steg efter det att Malik Jefferson lämnat för NFL. Har aldrig en dålig match och räkna med Johnson kring bollen när han leder ’Horns försvar från sin Rover-position.

WR Marquise Brown (Oklahoma)

Kunde lika väl lyft fram CeeDee Lamb då Sooners har två riktiga playmaker i sin receivergrupp. Men Hollywood Brown med sin snabbhet är en sån typ som kan avgöra en match som denna precis som DeDe Westbrook för ett par år sedan.

WR Collin Johnson (Texas)

Har alltid setts som ett superlöfte med sin storlek, längd och styrka. Men fram tills i år har han haft svårt att få till det på plan. Men nu börjar verkligen allt att sitta för Johnson som får allt fler bollar kastade till sig. Med sin storlek är det enkelt att slunga iväg en 50/50 boll åt hans håll och hoppas på jackpot.

LB Kenneth Murray (Oklahoma)

Försvaret i Sooners är kanske något av lagets svaghet med manga yngre talanger som ska roteras in. Murray är även han ung, gör sitt andra år, men spelar verkligen som en rutinerad LB som delar ut tacklingar i stort sett på varje springspel.

 

Matchen börjar som sagt 18:00 (tyvärr på FOX) men College Gameday har parkerat sin buss på Texas State Fair (där Cotton Bowl ligger) och börjar sändningen redan kl 15:00 svensk tid på ESPN.

Red River Showdown

Nyheter

To Top