College

Redaktionen tycker till – Senior Bowl

Den årliga Senior Bowl-veckan i Mobile, Alabama, drar igång på tisdagen. Denna vecka startar igång draftsäsongen på allvar och det brukar var kul att följa NFL Networks sändningar från både träning och match. Redaktionens draftnördar har fått tycka till. 

 

Vad gör Senior Bowl så kul att följa?

Lars Thorman: Jag brinner ju mest för college och är enormt intresserad av draften till NFL så detta event betyder att jag antingen får vatten på min kvarn eller att jag får sätta mig ner och tänka om. Både här och på combine har man ju en möjlighet att se spelarna i träning och övningar, nått jag inte tar del av under säsongen. Själva matchen är nog det minst intressanta.  

Richard Olsson: Man får en så mycket bredare bild av spelare och deras förmågor. Hur de rör sig, hur de klarar av alla uppgifter. Det bästa är att se linjespelare gå en-mot-en. Det tycker jag är extremt värdefullt. 

Daniel Croona: Jag följer inte Senior Bowl supernoga om jag ska vara ärlig, men gillar att kolla in det som säkerligen kommer utgöra stommen i många NFL-lag framöver. De riktiga stjärnspelarna kanske lämnar college innan senior-året men här har vi smarta spelare som vet vad dom ska göra för att fånga NFL-coachernas intresse.

Magnus Adolfsson: Jag tycker det är en av årets höjdpunkter, älskar denna vecka. Att bekanta sig med stora delar av årets draftkull, få höra experterna prata och bedöma dem, allt det är väldigt lärorikt. Mina tre största intressen, college, NFL och draften blir aldrig så hopflätade som under veckan i Mobile.

 

Hur viktig är Senior Bowl för draftprocessen?

Lars Thorman: Som spelare har du en enorm chans att på nytt få visa upp dig och hamna i scouternas anteckningsblock, vilket såklart är enormt viktigt. Kommer du dessutom från en skola med mindre medieintresse så kan du helt plötsligt stå i rampljuset.

Richard Olsson: För utvärderingen är det såklart väldigt tacksamt. Antingen en bekräftelse på det man ser på film, en överraskning som gör att man vill titta mer eller en svag insats som gör att man blir tveksam. Oavsett, en bra chans att stärka sin bedömning.

Daniel Croona: För de lag som deltar med coacher under helgen är den nog oerhört viktig. Broncos och Texans kommer säkert hitta något eller några guldkorn från det här gänget senare i vår, precis som Cowboys gjorde med Dak Prescott för ett par år sedan.

Magnus Adolfsson: Det är jätteviktigt för spelarna som är där. Rent krasst kan du tjäna eller förlora mycket pengar under Senior Bowl. Ta en sådan som Haason Reddick som förra året dominerade i Mobile och klev rätt upp i förstarundan. Intervjuerna ger lagen mycket information, där är det många som imponerar eller faller av av draftbrädor.

 

Spelar det någon roll vilka NFL-lag som coachar?

Lars Thorman: Jag tror faktiskt det spelar väldigt lite roll. Så klart att tips från tränarna under veckan betyder en del. Men spelarna är där för att visa upp sig för NFL. De har fått så mycket träning och tips under HS och college och kommer få det i NFL så en vecka gör inte mycket av eller till. 

Richard Olsson: Ja. Dels är det kul med bra tränarstaber som får till bra träningar, dels är det värdefull information för de lagen (Broncos och Texans i år).

Daniel Croona: Ja, det tror jag absolut (se ovan).

Magnus Adolfsson: Det gör det väl. I år sägs det att Denver Broncos har öronmärkt quarterbacksen Baker Mayfield och Josh Allen, så för dem kan det vara väldigt avgörande. Sen styr ju coachstaben träningsveckan, vilket ger spelare olika chans att glänsa. Förra året fick Browns viss kritik för att träningarna inte var speciellt bra eller energigivande. 

 

Handmått, vikt, längs, ska vi fästa någon vikt vid det?

Lars Thorman: Jag är lite allergisk mot ljust den biten som mer påminner om en boskapsauktion. Men samtidigt är det en del som spelar in när det kommer till storlek och vad man är begränsad till. Har Sam Darnold små händer kanske han inte klarar av vissa situationer lika bra. Samtidigt har de ju klarat sig fint med sina mått fram tills nu.

Richard Olsson: Åh, tyvärr gör jag ju det. Handmått tycker jag är viktigt för QBs och WRs, armlängd på linjespelare t.ex. Visst, spelare kan överkomma dåliga mått och det finns undantag men för mig spelar det fortfarande roll.

Daniel Croona: Lagen gör ju det i varierande omfattning. Men det känns väldigt positions-beroende. Jag tror absolut att en lång quarterback med stora händer har en stor fördel jämfört med motsatsen, om alla andra egenskaper är desamma.

Magnus Adolfsson: Det gör det. Även om man inte vill det, och det kanske inte påverkar alla i alla lägen, så påverkar det. Har en spelare frågetecken kring saker i spelet så kan måtten stjälpa rejält. Men en bra spelare är alltid bra. Vi har t.ex en linebaker som saknar en hand och en tight end som saknar ett pekfinger denna vecka. Bägge är väldigt bra. 

 

Vilka tre (hrm hrm, Magnus och Lasse) spelare är du extra nyfiken på?

Lars Thorman: Väldigt svårt för mig att hålla mig till så få. De jag brukar gå in med är sällan de jag kommer ut med och min summering brukar ligga på 20-30 man. Men om vi börjar med en spelare från en lite mindre skola så har vi OG Will Hernandez från UTEP. ILB från Purdue Ja’Whaun Bentley har sett riktigt vass ut och fått för lite hajp. Min favorit när det kommer till linjespelare OG/OT Isaiah Wynn från Georgia ska också studeras. Sen vill jag se Iowa State’s receiver Allen Lazard i övningar. Safetyn eller Linebackern Kyzir White från West Virginia ska också bli spännande att se vilken roll han får och till sist vill jag lyfta fram DT Andrew Brown från Virginia som det har pratats om väldigt lite men som jag tycker har haft ett grymt år.

Richard Olsson: CB Levi Wallace, Alabama. Smart, tekniskt slipad och gör precis det han ska, men inte så värst atletisk. Så vill se hur han rör sig, hur han är jämte de andra. WR Jaleel Scott är en stor måltavla som är snabb, explosiv, vinner luftdueller och har bra händer. Han är bästa receiver på plats och kommer visa sina tvivlare fel. QBs Baker Mayfield och Josh Allen har båda chans att gå relativt tidigt i första rundan. En bra show här kommer hjälpa dem mycket. De är i samma lag här så det blir en väldigt tydlig tävling om vem som är bäst av dessa två olika type

Daniel Croona: Hela draftprocessen är så mycket mer intressant när man har ett lag att hålla på. Buffalo Bills nye huvudtränare såg till att hela sex seniorer draftades förra året, varav 4 spelade Senior Bowl. Några som jag ur det perspektivet tycker är särskilt intressanta i år är Marcus Davenport, (DE, UTSA), Duke Dawson, (CB, Florida) och Michael Gallup, (WR, Colorado State).

Magnus Adolfsson: Det finns otroligt många spännande spelare, ett bra år då många av de intressanta namnen är på plats. Tycker om det jag sett av Boise States WR Cedrick Wilson. Han har producerat och har potentialen att bli riktigt bra. Shaquem Griffin kommer bli en snackis, dels för sitt spel och dels för att han saknar en hand. En spännande spelare och det blir kul att se hur man pratar om honom. Den spelaren som har mest att vinna och förlora på veckan i Mobile är QB Josh Allen från Wyoming. Spelet har inte övertygat, måtten har det. Nu har han chansen att visa upp sig och ALLA kommer följa det han gör.  Kan mycket väl gå först i draften, eller trilla ned rätt långt. Övningarna är ofta en mot en, det gör att små receivers har chansen att visa upp sig från sin allra bästa sida. Detta år är Miamis Braxton Berrios WR en som jag tror kan få allas ögon att öppnas. Varit bra i år för The U. Jag har en till… Dallas Goedert, TE från South Dakota State är en spelare från en mindre skola som har en hel del surr kring sig. Att se honom mot andra, större namn, blir kul. Så, klar.

 

 

Nyheter

To Top