College

Svenskt på college – Simon Sandberg

Fler och fler svenska spelare har börjat dyka upp collegefotbollens Power 5 konferenser, de fem högst ansedda konferenserna. En av dessa är Simon Sandberg som huserar på Oregon State Beavers defensiva linje i Pac-12. Vi har fått till en liten frågestund med Simon som nyligen fick en honorable mention i PAC-12s All-conference lag. 

Simon har under 2020 års förkortade säsong i Pac-12 blivit en allt viktigare spelare för Beavers och har under sina två säsonger stått för 1 sack, 1 forced fumble, 3 tackles for loss och 3 nedslagna passningar, inte illa alls. Det blir otroligt spännande att följa hans framfart uppe i nordvästra USA. Men nu till Simon.

 

Hej Simon, stort tack och kul att du vill vara med. Först och främst, vem är du och vad är din bakgrund?

Jag är en kille från Karlstad som började spela fotboll när han var 13 år gammal i Carlstad Crusaders. Jag var utbytes student ett år i Nebraska under gymnasiet sedan kom tillbaka till Karlstad för att ta studenten. Jag åkte över till city college of San Francisco först när jag kom till USA men just nu är jag college student på Oregon State University och jag studerar Kinesilogi.

Vad gjorde att du hamnade i Oregon State? 

Utav de stipendieofferna som jag hade så var Oregon State det ”största”. Det var det enda offer till en Power-5 konferens jag hade. Min coach var väldigt ärlig med mig och så att det är ingen garanti för speltid, utan du måste förtjäna det. Den stora anledningen är att jag vill bli den bästa fotbollsspelaren jag kan, och för att kunna bli det ville jag till det bästa skolan jag kunde.

Orsaken till din fina säsong 2020?

Den gick helt okej tycker jag. Finns mycket att förbättra fortfarande. Skulle jag nämna en sak så skulle det vara att vi som ett defence spelade mycket bättre vilket gör mitt jobb lättare.

Hur har det varit att spela och träna denna Covid-höst?

Det var lite underligt i början att spela utan fans på läktarna, men man blev van med det. Största utmaningen var nog att alltid tänka på chansen att bli sjuk och att göra allt för att undvika det. För blev man sjuk så var det 2-3 matcher man missade.
Lärde mig att det är mycket man tar för givet när det kommer till fotbollen, allt från träningarna till hur man umgås med sina lagkamrater.

Största skillnaden mellan Sverige och USA när det gäller träning och match?

– Tror det beror lite på program men största skillnaden är hur allt är utlagt till minsta minuten på träningarna men också det höga tempot i träningen. Istället för att integrera kondition efter träningen eller liknade så startar vi med snabbt tempo och håller det ganska bra genom hela.

När det kommer till match och skillnaden på spelare och spelet så är de stora skillnaderna snabbheten och spelförståelsen. Storleken och styrkan är det inte så stor skillnad på.

Många svenska NFL-fans drömmer om att se en svensk draftas. Vad tänker du själv om framtiden och NFL?

Många saker som behövs bli bättre för att det ska hända som det ser ut nu. Om chansen finns så kommer jag såklart att gå 100% för den. Men just nu så är fokus på att bli bättre för framtiden.

 Som ung spelare i Sverige, vad är dina viktigaste råd för att nå drömmen om college i USA?

– Vad jag tror är nog att verkligen vilja. Och sen att dedikerad tid åt det. Vill du spela i USA så gäller du jobbar för det men sen att du visar framfötterna när chansen kommer.

Vad ser du fram emot under 2021?

Att få spela en full säsong, men också att jag slutför mitt bachelor’s degree och påbörjar min master’s

Stort tack Simon och lycka till framöver med både fotbollen och skolan, vi kommer följa dig med spänning. 

Svenskt på college – Simon Sandberg

Nyheter

To Top