Nyheter

Dags för NFL Scouting Combine

Den 3-6 mars är det dags för NFL Combine, den årliga utvärderingen av årets draft prospects där man ska få officiella siffror på spelarnas mått och prestationer under en serie övningar anpassade för lagets olika positioner. Lagen har dessutom möjlighet att träffa spelarna för individuella intervjuer.

Under fyra dagar i Indianapolis kommer de olika positionerna att i tur och ordning gås igenom i en serie anpassade övningar:

 1. Fredag: Running backs, offensiva linjemän och special teams spelare
 2. Lördag: Quarterbacks, wide receivers och tight ends
 3. Söndag: Defensive linjemän och linebackers
 4. Måndag: Cornerbacks och safeties

Den sista dagens fysiska övningar för varje positionsgrupp föregås av tre dagar där man väger, mäter och intervjuar spelarna, gör det beryktade Wonderlic-testet för att testa spelarnas intelligens, samt genomför bänkpress-övningen.

NFL Combines fysiska övningar är:

 • 40-yard dash
  Combines mest omtalade övning. Det handlar helt enkelt om att visa sin explosivitet under en sträcka på 40 yards. De allra bästa kan komma ner på tider runt 4,20s. Man tar ”mellantider” på 10 och 20 yards för att få en uppfattning om spelarens snabbhet även på kortare distanser.
  Rekordhållare: Chris Johnson, 2008, 4.24 sekunder.
 • Bänkpress
  Hur många gånger kan man bänkpressa 225 pounds (102kg)? Det vill man veta för att få ett mått på spelarens överkropps – styrka och uthållighet. Det säger även en del om hur spelaren skött sina gymbesök under collegetiden.
  Rekordhållare: Stephen Paea, 2011, 49 repetitioner.
 • Vertikalt hopp
  Här mäter man spelarens spänst och benstyrka genom att helt enkelt mäta differensen mellan hur högt man når vid stillastående jämfört när man hoppat som högst. Detta innebär att man även får en uppfattning om spelarens räckvidd.
  Rekordhållare: Donald Washington, 2009, och Chris Conley, 2015, 114 cm (45″).
 • Stillastående längdhopp (broad jump)
  Spelaren ska hoppa jämfota så långt som möjligt från stillastående och även efter hoppet stå kvar i sin position. Ett bra mått på benstyrka och explosivitet.
  Rekordhållare: Byron Jones, 2015, 3m och 73 cm (12’3”)
 • 3 cone drill
  Spelaren springer en slinga mellan tre konor uppställda i en L-form för att kolla förmågan till snabba start / stopp och vändningar.
  Rekordhållare: Jeff Maehl, 2011, 6.42 sekunder
 • Shuttle run
  En kon-övning som även är känd som 5-10-5. Testar spelarens snabbhet i sidled genom att man från en startställning med en hand i marken ska ta sig fem yards till höger, nudda en linje, därefter 10 yards till vänster och nudda en linje där innan man återvänder 5 yards till mitten.
  Rekordhållare: Jason Allen, 2006, 3.81 sekunder.

Taylor Lewan i Vertical Jump under draften 2014. Foto av: Joe Robbins/Getty Images.

Vilka får komma?
Knappt 350 college-spelare som är tillgängliga för årets draft bjuds in av en särskild kommitté till Indianapolis. Kommittén representerar NFL-lagen och röstar spelare för spelare där minst sju av tio medlemmar måste ge sitt stöd för att en spelare ska bjudas in. Nytt för i år är att inga spelare som anmälts för vålds- eller sexualbrott får delta på combine. Spelarna bjuds in efterhand som deras college-säsonger tar slut. Här finns hela listan med alla årets deltagare. Det saknas några spelare som flera trott skulle få chansen, bl.a. Chad Kelly, Joe Mixon och Hunter Dimick.

Vad och vilka ska man hålla ögonen på?
Några moment är särskilt spektakulära. 40 yard dash är naturligtvis en riktig TV-gren och även broad jump kan vara intressant. Spelare värt att kolla lite extra på kan vara Jamal Adams från LSU, Dalvin Cook från Florida State, Leonard Fournette från LSU och Miamis Tight End David Njoku.

Vad händer med dom som inte är med på combine?
Spelare som inte bjuds in till NFL Scouting Combine kan delta på en av fem regionella combines där de bästa spelarna senare kan en gemensam slut-combine i Detroit. Många college-spelare visar även upp sig under så kallade Pro Days då dom genomför combine – liknande övningar hemma på sitt college, dit särskilt intresserade NFL-lag skickar scouter eller ibland högre uppsatta personer. Några kända namn som saknas under NFL combine är

Hur kan man se combine?
NFL Network / Game Pass sänder combine, i en mycket välproducerad sändning varje dag. Det finns även möjlighet att se en informations-späckad sida på NFL.com med tillhörande live-video.

Historik
1982 var det första året då NFL combine hölls, sedan 1987 har det genomförts i Indianapolis. Bo Jackson, Deion Sanders och Dwight Freeney är spelare som stått för de kanske mest imponerande insatserna under NFL combine genom åren. Det är även viktigt att förstå hur lite combine faktiskt kan säga eftersom den kanske bästa spelaren genom tiderna, Tom Brady, gjorde en combine som inte imponerade på någon. Några nuvarande stjärnor som inte ens bjöds in till combine är bl.a. Doug Baldwin, Malcolm Butler, Julian Edelman och Antonio Gates.

Highlights från fjolårets combine

Några minnesvärda ögonblick från tidigare combine

Tom Bradys combine

Tom Brady gjorde en historiskt dålig combine år 2000. Det verkar ha haft mindre betydelse för hans karriär.

Nyheter

To Top