Matchrapporter

Slutspelsklart efter rafflande sista omgång

Tennessee Titans firar sin slutspelsplats. Efter en skakig avslutning på säsongen lyckades man samla sig och besegra Jaguars hemma på Nissan Stadium i Nashville, Tennessee. Foto: Shaban Athuman/Getty Images.

Under nyårsafton spelades grundseriens sista omgång. Det innebär att säsongen definitivt är över för 20 av lagen i ligan. För vissa slutade det mer dramatiskt än för andra.

Minst dramatiskt blev det i NFC

5 av sex slutspelsplatser var klara och endast Atlanta Falcons och Seattle Seahawks hade chans att knipa den sista. Seahawks behövde vinna sin match hemma mot Arizona Cardinals medan Atlanta Falcons förlorade för att kunna snuva de sistnämnda på slutspelsplatsen. Falcons kopplade omgående greppet i sin match medan Seahawks gjorde det motsatta. Med ett underläge med 20-7 i halvtid var det rejäl uppförsbacke för Seahawks som sedan stod för en heroisk insats när man återtog ledningen i matchen med 10 minuter kvar att spela. Samtidigt kopplade Falcons greppet i sin match med ett field goal och kanske var det anledningen att luften gick ur Seahawks som slutligen förlorade tack vare ett sent field goal av Cardinals.

Robert Alford #23 och hans Atlanta Falcons gjorde det man inte klarade för tre år sedan – att fixa en slutspelsplats hemma mot Panthers i grundseriens sista omgång. Denna gång i nybyggda Mercedes-Benz Stadium. Foto: Kevin C. Cox/Getty Images.

Philadelphia Eagles och Minnesota Vikings behöll sina positioner och är spellediga nästa helg. I wild card – rundan möts Los Angeles Rams och Atlanta Falcons kl 02:15 natten till söndag. New Orleans Saints tar emot Carolina Panthers kl 22:40 på söndag.

Galen upplösning i AFC

I AFC var hela fyra lag i slutspelsdiskussionen inför sista omgången. Baltimore Ravens och Tennessee Titans hade sitt öde i egna händer. Los Angeles Chargers och Buffalo Bills behövde vinna sina matcher och hoppas på lite tur med övriga resultat. Chargers, Bills och Titans visade ganska tidigt att de inte tänkte sumpa sina chanser, även om de två sistnämnda fick kämpa lite för att hålla undan i sina matcher. Chargers seger blev inte värd något i och med att Bills och Titans vann. Titans gick för egen kraft till slutspel. Bills behövde förlita sig på en förlust för Ravens för att kunna ta sig till slutspel.

Baltimore Ravens hade det tufft i sin match. Cincinnati Bengals fick upp i ledning med 17-3 och hade det inte varit för en heroisk avslutning av första halvlek där Ravens gjorde touchdown med 19 sekunder kvar hade slutspelshoppet kunnat dö redan där. Istället blev det de sju första av 24 obesvarade poäng för Ravens som kopplade greppet om matchen och slutspelsplatsen mot ett Bengals som såg ut att ha tagit en tidig semester.

Med 2:43 kvar av matchen fick Bengals bollen för sista gången i matche långt ner på egen planhalva. De började gneta sig framåt i planen och fixade fyra first downs innan Ravens försvar till slut lyckades sätta Bengals i en besvärlig situation. Mitt på planen var Bengals tvungna att fixa 12 yards på fjärde försöket för att hålla matchen vid liv. Ett stopp för Ravens innebar att slutspelet var säkrat.

Resten är historia.

Bills gick därmed till slutspel och bröt 17 års slutspelstorka. Den oväntade upplösningen utlöste galna glädjescener såväl i omklädningsrummet som bland de fans som väntade kvar på arenan i Miami för att se upplösningen.

I AFC är New England Patriots och Pittsburgh Steelers spellediga nästa helg. Värt att nämna är att Steelers reserver kom snubblande nära att ge Cleveland Browns lagets första seger för säsongen men Browns lyckades slarva bort en bra chans på slutet och blev därmed det andra laget i modern tid med den mindre smickrande bedriften att gå igenom en hel säsong utan en enda seger.

I wild card rundan nästa helg möts Kansas City Chiefs och Tennessee Titans kl 22:35 på lördag. Jacksonville Jaguars och Buffalo Bills möts på söndag kl 19:00.

Coacher som fått kicken

Just när söndagens matcher avslutats släpptes ett par nyheter om coacher som tvingats sluta. Föga överraskande så fick Chuck Pagano lämna sitt uppdrag som huvudtränare för Indianapolis Colts. Lite mer överraskande var det att Jack Del Rio fick göra detsamma för Oakland Raiders. Snabbt surrade rykten igång om att Jon Gruden var en trolig ersättare.

Under måndagen förväntas fler förändringar ske på coaching – sidan under den s.k. black monday. Ett bra sätt att följa dessa är via NFL.coms coaching tracker.

Slutspelsklart efter rafflande sista omgång

Nyheter

To Top