Analyser

Vem offras på Black Monday?

“Same procedure as last year Miss Sophie? The same procedure as every year James.” Lika sant som det är för grevinnan och betjänten, är det också i NFL. Varje år ser vi samma sak – säsongen tar officiellt slut för 20 lag och en handfull av dem kickar sina huvudtränare i jakt på grönare gräs.

Måndagen efter grundsäsongens sista match brukar kallas Black Monday. Namnet klingar väl med den känsla av dysterhet som drabbar ett gäng tränare varje år, när de behöver rensa sina kontor och packa sina saker. Tack och hej. De senaste åren har i snitt sju lag sparkat sina huvudtränare, det är ännu mer ruljans hos koordinatorer och assistenter. Tålamod är sällan förekommande i NFL. Vi tar en titt på de lag som troligen väljer att gå i en annan riktning så fort säsongen är över.

Det är inofficiellt bekräftat att Bengals och Marvin Lewis väljer att gå skilda vägar. Han är den tränare som haft sin position näst längst, bakom Bill Belichick. Tyvärr har resultaten uteblivit. Det känns som bäst för båda parter. Bengals ryktas vilja ha ett bekant ansikte som efterträdare och DC Paul Guenther är därför en möjlig kandidat.

Colts HC Chuck Pagano har på något sätt lyckats hålla kvar jobbet trots att han ansvarar för ett av ligans sämsta lag. GM Chris Ballard kom in förra året och kommer vilja plocka in någon ny. Har pratats om gamla bekanta från Kansas City så kanske Dave Toub är ett namn att hålla ögonen på.

Det har sedan tidigare rapporterats att Bruce Arians kommer lämna sin post som tränare i Cardinals efter två dåliga år. Det behövs lite färskt blod. De har Harold Goodwin i byggnaden som tänkbar ersättare, men det är inte direkt en omvälvande förändring från Arians. Kanske kan en mer defensiv tränare ta över tronen.

Ben McAdoo fick föga förvånande lämna NY Giants mitt i säsongen och tillfälliga huvudtränaren Steve Spagnuolo är säkert en kandidat att få posten permanent. Men det ska in en ny general manager och det brukar också innebära en ny tränarstab. Allt pekar på att det blir Dave Gettleman, senast i Panthers, och då tar han troligen in någon han är bekant med. Mike Shula kanske kan få sin första chans som HC i NFL.

Jim Caldwells tid i motorstaden är över. Laget har en motor för formula ett med Matthew Stafford som QB men spelet kan snarare liknas vid en Ciao-moppe. Kampanjen “Jim Bob Cooter for president” rungade glatt hos fansen förra året, men i år har han inte heller gjort sig vidare populär. DC Teryl Austin har tidigare intervjuat för HC jobb i andra lag och är en möjlighet för att undvika för stora förändringar. Lions har tydligen också ögon på några namn hos divisionsrivalerna.

Efter ett par dåliga säsonger i Chicago är det dags för John Fox att packa ihop och åka hem. Kanske börja plocka ut pensionen rent utav. Bears har en del spännande i truppen men framförallt behövs en mentor för unge QB Mitch Trubisky. Det har ryktats om Patriots OC Josh McDaniels (som till typ alla lag dvs.), men räkna inte bort Lions HC Jim Bob Cooter om han blir tillgänglig.

Värda att nämnas
Browns ägare Jimmy Haslam har sagt att Hue Jackson är säker för att återvända 2018, men med 1-31 på två år går ingen säker, och han förtjänar verkligen inte ha kvar sitt jobb.

Raiders Jack Del Rio ser tillbaka på året med en rejäl flopp i backspegeln och förtjänar inte fortsatt förtroende. Dock skrev han på en kontraktsförlängning i våras som sträcker sig till 2020 så ägaren Mark Davis lär, av ekonomiska skäl, ha tålamod. Får se om snålhet före smarthet är rätt väg att gå…

Texans ryktas fundera på att gå vidare från Bill O’Brien, som är ett respekterat namn i NFL. Det vore kul om han fick mer tid att utveckla anfallet med Deshaun Watson vid rodret, de var ändå ligans kanske mest underhållande lag innan Watsons skada.

Tampa Bay verkar ge HC Dirk Koetter ytterligare ett år. Detta trots den totala kollaps vi sett den gångna säsongen. Han verkar ha tappat kontrollen över laget, alla Winstons idiotiska utspel och påhitt vittnar åtminstone om det. Anfall är Koetter specialitet men där är de en stor besvikelse trots en fullspäckad trupp och Winstons utveckling har tagit stopp. Om det stämmer att han får mer tid så hänger han på en väldigt skör tråd.

Även Titans har visst missnöje med sin tränare. De tycker att Marcus Mariotas utveckling tog stopp i år och ifrågasätter ifall Mike Mularkey verkligen är rätt man för jobbet. Hans enda chans är att vinna imorgon och gå till slutspel. GM Jon Robinson har kopplingar till Green Bay och kanske fiskar in någon därifrån.

Det ryktades att Jets ville gå vidare från Todd Bowles, men det han lyckades med i år trots en värdelös trupp var nog för att få en kontraktsförlängning istället. De säkrade upp honom och GM Mike Maccagnan till 2020.

Nyheter

To Top