College

Fyrverkerier och smällar i semifinal nummer ett

Rose Bowl (semifinal)

1 Januari, 23:00, Pasadena, CA

2. Oklahoma (12-1)

3. Georgia (12-1)

 

Georgia vann SEC senast 2005 innan man i år besegrade Auburn i SEC mästerskapet för ett par veckor sedan. Mark Richt, nu i Miami, kom många gånger nära större bedrifter men nådde inte hela vägen fram. Inför säsongen 2016 valde Georgia att bryta med Richt och istället locka till sig Nick Saban’s och Alabamas defensiva koordinator Kirby Smart till Athens. Första året gick okej men man gick trots allt bara 8-5 med förluster mot bland annat Vanderbilt och rivalen Georgia Tech som lämnade en del frågor obesvarade. Är det samma Georgia som vi såg under Richt? Man vinner matcher och är ständigt en utmanar men när det väl kommer till kritan är man inte bra nog.

Inför årets säsong hade man pånytt favorittrycket att ta hem SEC’s östra division. Både Tennessee och Florida hade blivit av med större delen av sin stomme och man hade stora förväntningar på att Smarts sluga försvar tillsammans med andra års QB:en Jacob Eason skulle leda dem hela vägen till finalen. Så blev det och där till en plats i slutspelet för första gången. Men resan blev inte precis som man trott. Den lovande QB:en Jacob Eason skadade sig redan i första matchen och in kom en helt grön QB i Jake Fromm. Första provet för Fromm, Notre Dame på bortaplan. Georgia vann en jämn match och Fromm klarade provet.

Efter det rullade det på. Offensiven levererade mycket tack vare tre riktigt vassa RB’s (Nick Chubb, Sony Michel och D’Andre Smith) tillsammans med en stark offensiv linje. Försvaret under Smart och Mel Tucker påminde en hel del om Smart’s tidigare försvar i Alabama, en enhet som inte nöjde sig med att stoppa utan hela tiden gick in för att köra över motståndarna. Navet i försvaret, precis som i Alabama, var LB-gruppen med Lorenzo Carter, Davin Bellamy och framförallt Roquan Smith.

Förutom en ordentlig förlust i Auburn så har allt funkat mer eller mindre felfritt och i den där SEC finalen mot just Auburn i Alabama fick man sin revansch mot Auburn då man i stort sett ägde matchen från ett par serier in.

Nu ställs Georgia vilda och hänsynslösa försvar mot det bästa anfallet man mött under året och kanske det bästa i landet.

Oklahomas resa till slutspelet började inte heller som man hade planerat. Bara någon månad innan säsongen drog igång beslutade sig tränaren Bob Stoops för att sluta. Trots framgången som tränare kände han helt enkelt att det var tid för honom att kliva åt sidan. Ny huvudtränare i Norman var ett enkelt val. 34 år unge Lincoln Riley tog klivet från offensiv koordinator till huvudtränare för en av de mest framgångsrika programen i landet. Redan vecka två vann man mot Ohio State i Ohio med 31-16 och där tror jag många fattade att man hade ett speciellt år framför sig. Men bara ett par veckor senare föll man hemma mot Iowa State och frågan var hur laget skulle tackla den motgången.

Redan nästa helg vann man en jämn match mot rivalen Texas och efter det har man vunnit allt man spelat med sitt övertygande offensiv lett av Heisman vinnaren Baker Mayfield som QB. Det fanns en del frågetecken hur offensiven och Mayfield skulle klara sig utan två suveräna RB’s i Perine och Mixon samt att i stort sett alla receivers hade försvunnit. Svaret; Mayfield klarar allt oavsett vad han har runt sig. Visst, hans offensiva linje är bland de bättre och han har en bra TE i Mark Andrews. Unga spelare som RB Rodney Anderson, RB Trey Sermon och WR CeeDee Lamb har klivit fram och ska ha all beröm de kan få. Men förutom att Mayfield har utvecklat sitt eget spel så ska han ha en ordentlig skopa beröm för att namnen jag just rabblade har haft så fina säsonger.

Oron kring Oklahoma är lagets försvar och hur man ska ta sig ann ett effektivt springspel från Georgia. Pass rushern Ogbonnia Okoronkwo är imponerande i försvaret men har sina brister mot spring. Samma sak med DE D.J. Ward. Lagets secondary har haft problem med skador och även där har man fått lufta unga spelare som Parnell Motley och Tre Norwood som gjort det bra, men rutinen saknas.

 

Oklahoma Sooners (12-1)

Nationella Mästare: 1950, 1955, 1956, 1974, 1975, 1985, 2000

Nyckelspelare: QB Baker Mayfied, TE  Mark Andrews, LT Orlando Brown, OLB Ogbonnia Okoronkwo

Frågetecken: Springförsvaret

Joker: WR CeeDee Lamb

 

Georgia Bulldogs (12-1)

Nationella Mästare: 1942, 1980

Nyckelspelare: RB Nick Chubb, RB Sony Michel, LB Roquan Smith, CB Deandre Baker

Frågetecken: QB Jake Fromm

Joker: RB D’Andre Smith

Nyheter

To Top