Analyser

Bortles dagar är räknande

Blake Bortles försäsong har varit allt annat än lyckad, vilket fått både coacher och spelare att vädra sitt missnöje. Frågan måmga ställer sig nu är om Bortles kan reparera skadan, eller om hans dagar redan är räknade i Jaguars?

Försäsongen i NFL är allt som oftast en period som dryper av förväntan och optimism. Inte sällan möts vi av tränare som deklarerar att ”detta är just deras år”, eller att just den där rookien ser ”oerhört lovande ut”. Det hör på något sätt till att ljuga lite. Man måste ju trots allt ingjuta lite mod i trupperna, eller hur? För hur skulle de se ut om man på svenskt manér gick ut i media och sa att ”man är här för att se och lära”. Nej, i NFL är det obotlig optimism som gäller under hela försäsongen. Sanningssägare är inte välkomna.

Med det här i åtanke har det varit intressant att följa Jaguars rel. nya HC Doug Marrone. Framför allt då hans sätt att förhålla sig till lagets ”ordinarie” QB Blake Bortles. Här har det inte varit någon direkt överdriven optimism utan Marrone har varit skrämmande ärlig. Vilket på sätt och vis varit helt korrekt eftersom Bortles inte direkt visat upp några som helst kvalitéer för att motivera sin jobb som startande QB. Nu verkar dock Marrone ha fått nog, och meddelade media igår att han minsann kan tänka sig vem som helst som QB i år. Oavsett om de heter Bortles, Henne eller Allen i efternamn. Med tanke på att konkurrensen i Jaguars inte är direkt mördande, är det onekligen ett uttalande som säger en del.

“I told them what I’m looking for is I’m looking for someone that’s gonna lead this offense. I’m not happy with the performance today. I’m not gonna sit here and B.S. anyone. I mean, everyone saw it out there. Whatever you want to call it. I’m still trying to evaluate who the best person is at that position”<span class="su-quote-cite">Doug Marronne</span>

Bortles draftades 2014 och leder ligan i turnovers på 63 stycken efter dessa tre säsonger. Stundtals har vi fått se ljusglimtar av vad han kan prestera, men allt som oftast är det bristande precision vi möts av. 2017 kommer således bli en viktig säsong för honom för att bevisa att han har i NFL att göra. Frågan är dock om tåget kanske redan gått för Bortles. Coachens nuvarande vrede kan säkerligen avhjälpas med en seger i öppningsmatchen, men Bortles kontrakt kan bli den avgörande faktor som ironiskt nog gör att att han kanse redan är körd. Nästa år är Bortles garanterad 19.053.000 USD om han är kvar i klubben. Det som dock är intressant här är att pengarna är hans under förutsättning om han:

A) Är en Jaguar efter 1/6 2018.
B) Skadar sig svårt under 2017.

Det sista gör att Jaguars riskerar oerhört mycket pengar om något skulle hända Bortles i år. Man har helt enkelt inte råd att utvärdera honom ett år till. Om dem dessutom funderar på att placera honom på bänken, blir frågan än mer aktuell.
Den närmsta veckorna kommer säkerligen bli oerhört avgörande för Bortles famtida karriär, och jag skulle inte bli särdeles förvånad om vi får se ett byte med någon klubb längre fram. För vad händer om Chiefs tycker att Smith är överflödig? Eller om Matt Moore inte vill sitta på bänken i Dolphins mer? Eller varför inte en Kaepernick?

Nyheter

To Top