Nyheter

Saints hos 49ers

Patrick Willis och Drew Brees är två starka ledare för sina respektive lag. Båda veteranerna har haft en fin säsong. Allt på sin spets i säsongens viktigaste match för bägge lagen.

I den första matchen i den så kallade ”Divisional round” åker New Orleans Saints till San Francisco för att utmana 49ers. Det är en match mellan två helt olika lag. Ett explosivt anfall möter ett effektivt försvar.

Det finns mycket att säga om den här matchen. För det första är det två lag som har imponerat stort i år. Men på olika sätt. Saints har kört över motståndarna med en ostoppbar offensiv och gjort näst mest poäng i ligan. 49ers har stoppat motståndarna med ett obevekligt försvar som har släppt näst minst poäng i ligan. Båda lagen gick 13-3 i grundspelet och vann sin division. Det här är en fruktansvärt spännande match.

49ers har varit en riktig framgångssaga i år. Med en ny tränare, en pånyttfödd quarterback och ett fruktansvärt bra försvar plöjde de igenom grundspelet. Försvaret släppte inte en enda (!) rushing touchdown förrän i vecka femton när Marshawn Lynch spräckte sviten. En otrolig bedrift.

Om någon frågade mig vilket lag som var favoriter i den här matchen så skulle jag nog rent spontant säga Saints. Då resonerar jag så att om Saints fortsätter att göra så mycket poäng som de har så får 49ers svårt att hänga med. Alex Smith, quarterback i 49ers, bör inte kunna kasta ikapp med Drew Brees, quarterback i Saints.

Men riktigt så enkelt är det inte. Låt mig dra några av de saker som gör den här matchen så intressant.

Matchen spelas i San Francisco

Förra året åkte Saints till Seattle som stora favoriter. Det talades om deras explosiva offensiv och hur de skulle köra över ett Seahawks som hade gått 7-9 i grundspelet. Det slutade med att Saints fick åka hem med svansen mellan benen. Försvaret kunde inte prestera och matchen slutade 36-41 till Seahwaks favör. Saints var det bättre laget men det är inte lätt att spela på bortaplan i slutspelet och Seattle är en av de mer ogästvänliga platserna att hälsa på. Nu spelar Saints återigen borta, dock inte med samma favoritskap, och det kan ha stor betydelse.

När Saints spelar på hemmaplan, inomhus i Superdome, så snittar deras offensiv 41.6 poäng per match. Det är såklart en fullständigt galen siffra och med det i bakhuvudet är det inte särskilt förvånande att de vann varje hemmamatch i år. Men när Saints lämnar hemstaden däremot och spelar bortamatch så sjunker poängsnittet drastiskt till 27.3 poäng per match. Den största skillnaden i NFL. När man spelar utomhus, som de flesta lag gör, så spelar väder och vind en större roll. Drew Brees har ingen jättearm, hans enda egentliga svaghet förutom att han också är rätt liten, och man kan tänka sig att tuffare förhållanden påverkar hans spel. Om man då ska kolla på 49ers offensiv, gissa hur många poäng de gör när de spelar på hemmaplan? Svaret är 27.6 per match. Fler än Saints gör när de är bortalag.

49ers har haft en veckas vila

Eftersom 49ers fick en bättre seedning än Saints så betyder det att de har haft en vecka att vila upp sig inför den här helgen. Det har såklart gjort det möjligt för dem att kunna studera Saints och kanske införa ett och annat nyritat spel som de tror kan funka extra bra i det här mötet. Det betyder också att 49ers i stort sett inte har några skador i truppen, åtminstone inte i försvaret. Saints dras inte heller med särskilt mycket skador, dock kan man anta att de inte är lika utvilade, men en stor förlust är att receivern Lance Moore är borta.

Matchens stora spelare

Drew Brees, QB, Saints: Det kommer väl inte som en överraskning att jag nämner Brees här. En fantastisk spelare som har ännu en bra säsong. Han slog rekordet för mest passyards av en quarterback någonsin och är en kandidat till årets bästa spelare. Han läser spelet mycket bra och utnyttjar misstag i försvaret lika bra som någon annan. Han behöver vara på topp mot ett mycket bra försvar som orsakar många turnovers.

Marques Colston, WR, Saints: Eftersom Lance Moore är skadad så är det den långe Colston som kommer att vara Brees förstaval bland hans receivers. Särskilt runt endzone.

Jimmy Graham, TE, Saints: Har haft en fantastisk säsong och när grundspelet var slut ledde han laget i både mottagningar, yards och touchdowns. Eftersom Saints troligtvis kommer att tvingas passa mycket mot ligans bästa springförsvar så räknar jag med att Graham blir kraftigt involverad.

Frank Gore, RB, 49ers: Började säsongen på ett fantastiskt sätt men skadade sig vecka 9. Sedan dess har han inte varit densamma. Gore behövs i den här matchen om 49ers offensiv ska producera.

Patrick Willis, LB, 49ers: Kan vara ligans bästa inside linebacker. Saints flexibla vapen, Jimmy Graham och Darren Sproles till exempel, sätter mycket press på motståndarnas linebackers som tvingas göra mycket och reagera snabbt. Willis är en snabb och rörlig linebacker som kan ta sig ut på kanterna och sänka en lurig Sproles om det behövs eller fylla hålen i mitten om det är där motståndarna attackerar.

Aldon Smith, OLB, 49ers: Rookien leder laget i sacks med stor marginal. Även fast det är väldigt svårt att få tag i Brees så måste man stressa honom, annars kan han vara en kirurg därute. Smiths långa armar kan antingen få tag i Brees, täcka hans sikt eller kanske till och med slå ned ett och annat kast.

Se upp för…

Ted Ginn, WR, 49ers: Farlig på punt- och kickreturns. Ett varnande finger för att Ginn tar bollen hela vägen till en touchdown i dag. 49ers har generellt ett bättre special teams än Saints.

Patrick Robinson, CB, Saints:
Har redan 4 interceptions i år och om 49ers inte får igång Gore så måste Smith börja kasta mer än vad 49ers är bekväma med. Då kan det bli bra lägen för Saints secondary om de är på hugget.

Bold predictions

Pierre Thomas, running back i Saints, springer för över 100 yards.

Drew Brees kastar två interceptions

Ted Ginn springer tillbaka en puntreturn eller kickreturn för en touchdown

Slutresultat

New Orleans Saints – San Francisco 49ers: 31 – 23


Vad tror DU om matchen?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter…


Artikeltips:

Broncos hos Patriots

49ers krossar alla myter

De bästa spelarna i NFL – 2011/2012

Nyheter

To Top