Analyser

Giants vann Super Bowl XLVI

Super Bowl XLVI blev en nagelbitare och matchen var vid liv ända till sista kastet. För andra gången på fem år vann Giants en Super Bowl över Patriots efter en drive i fjärde kvarten.

Det går inte att förneka det. Det är inte möjligt att stava ”Elit” utan Eli, som de säger. Lillebror Manning vann i går natt sin andra Super Bowl, och andra SB MVP-utmärkelse, och passerar därmed sin redan legendariska storebror Peyton i båda kategorierna.

”Jag är bara glad över att vinna ett mästerskap…Det här handlar inte om en person. Det handlar om ett lag som kom samman för att ta hem den här vinsten” // Manning på presskonferensen

Den här matchen kommer det säkert att talas mycket om. Att Welker inte kunde fånga bollen i slutminuterna, Bradys safety i början av matchen och Mannings totala kyla i fjärde kvarten när han ledde laget på en 88-yards drive för att ta ledningen är några av historierna. Låt oss lufta några spontana tankar från en jämn Super Bowl XLVI.

Mycket blev precis som vi trodde. Spelet från lagens quarterbacks, Manning och Brady, var imponerande. Manning började matchen med 9 lyckades kast i rad innan han började få det lite tuffare i andra kvarten. Brady toppade sedan det genom att sätta 16 raka kast och göra slarvsylta av det gamla rekordet som Joe Montana tidigare hade. Då var det han som såg ut som dagens hjälte.

Men Giants förmåga att också springa bollen gav dem en fördel och den defensiva linje med Tuck och Pierre-Paul gjorde en mycket bra match, bland annat genom att orsaka en safety i början av matchen och med att komma åt Brady i slutet. De var en av de stora anledningarna till att New York kunde fira i går.

Rob Gronkowski, Patriots tight end, med sin skadade fot var begränsad. Det syntes tydligt att han inte kunde ta i ordentligt.

Det var väldigt få stora spel i matchen. Det längsta var 38-yards efter ett helt fantastiskt kast från Manning till Manningham längs med den vänstra sidlinjen.

Stora hjältar för Giants blev Eli Manning, Hakeem Nicks och i viss mån även Ahmad Bradshaw som sprang tufft och gjorde jobbet enklare för sin quarterback. Jag ville också, lite oväntat, nämna Giants punter Steve Weatherford som har gjort ett helt otroligt bra slutspel. Det blir en jäkla skillnad när motståndarna hela tiden får börja spela långt ned på egen planhalva.

Slutet blev en rysare efter att Patriots försvar bara flyttade på sig så att Bradshaw lugnt fick jogga in bollen och göra 21-17 med 57 sekunder kvar. Syftet var så klart att ge Brady mer tid att replikera med en touchdown för att vinna matchen. Bradshaw kom på det precis innan mållinjen och försökte stanna, men ramlade och landade på bakdelen i målområdet.

Patriots fick bollen och började skakigt. Men när man lyckades konvertera en fjärde och sjutton yards såg allt möjligt ut. Men efter lite dålig tajming från Brady, bra press från Giants defensiva linje och några tappade passar stod Giants ändå som vinnare.

Framöver här på NFL Supporter så väntar bland annat fler analyser, en årskrönika och en ambitiös täckning av årets draft. Häng med på resan mot nästa säsong både här på hemsidan och på Twitter @nflsupporter

Var Giants en rättvis vinnare? Varför?

Nyheter

To Top