Analyser

Super Bowl XLVI – Patriots mot Giants

Det är två passglada lag som möts i Super Bowl XLVI. Giants och Patriots har många likheter men låt oss kolla på vad som skiljer dem åt. Vi analyserar båda lagen och söndagens match.

Det första som står ut är sättet som de här två lagen har tagit sig till den stora matchen. Med bara några få matcher kvar av säsongen var Giants i stort sett uträknade och både media och fans skrek efter att huvudtränaren Tom Coughlin skulle avgå. Patriots å andra sidan seglade igenom grundspelet efter ett relativt enkelt schema. Men Giants höjde sitt spel i slutet av säsongen och har haft ett väldigt flyt sedan dess. Historisk sett är det ofta de lagen som hittar sin formtopp när slutspelet står runt hörnet som går hela vägen. Men det är två väldigt jämna lag som möts på söndag.

Som vi nämnde tidigare så är det två lag som har många likheter. Både Giants och Patriots har sin styrka i passoffensiven och har ett relativt svagt passförsvar. Vad är det då som skiljer dem åt? Giants har tveklöst ett mer komplett lag. De har en bättre balans mellan pass- och springspel. Försvaret är även det bättre än Patriots. Särskilt imponerande är deras pass rush med Justin Tuck, Jason Pierre-Paul och Osi Umeniyora. Däremot saknar man de riktiga fixstjärnorna som Patriots har i sitt lag. Eli Manning, quarterback, har växt men det råder ingen tvekan om att Tom Brady, quarterback i Patriots, är bättre. Rob Gronkowski är ligans bästa tight end just nu och Wes Welker, wide receiver, hade flest mottagningar i ligan under grundsäsongen.

Jag väntar mig en jämn match med mycket poäng. Inget av de här lagen är uträknade förrän slutsignalen ljuder eftersom båda har en quarterback som är som bäst när det betyder mest. Låt oss kolla på några av de saker som kommer att avgöra den här matchen.

Eli Manning mot Tom Brady

Det ligger alltid ett väldigt fokus på lagens quarterback. Med all rätt, det är tveklöst den viktigaste positionen i ett fotbollslag. Eli Manning provocerade många, och fick utstå en del hån, när han innan säsongen påstod att han tillhörde eliten av quarterbacks i ligan. Men det var inte bara tomma ord. I år har han visat att han kan kasta ikapp med vilken annan quarterback somhelst i ligan. Han har helt enkelt haft en fantastisk säsong och i jämna matcher har han klivit fram och varit fruktansvärt kylig. Han försöker inte tvinga in bollarna och har minskat antalet interceptions. I sista kvarten har han gjort allt rätt och är en stor anledning till att Giants har lyckats slå flera av ligans bästa lag de senaste veckorna.

Artikeln fortsätter…

Med en vinst på söndag kan Tom Brady bli en av väldigt få quarterbacks med fyra mästerskapsringar.

På söndag möter han en av de bästa som någonsin har spelat positionen. Tom Brady har redan tre vunna Super Bowl bakom sig och är lika bra som någonsin. I slutspelsmatchen mot Broncos kastade han till fem touchdowns i första halvlek, och sen var den matchen i stort sett över. Brady läser spelet, hittar sin receiver och levererar bollen så fruktansvärt snabbt att det är svårt att veta hur man ska stoppa honom när han är på spelhumör. Dessutom har han varit i den här situationen förut. Men om motståndarna lyckas smälla på honom litegrann så kan han hamna ur balans. Hur bra Manning än har spelat i år så är det fördel Patriots här.

Två försvar som har växt

Både Patriots och Giants försvar var hårt kritiserade efter halva säsongen. Men sedan lagen fick kniven mot strupen så har de börjat att spela bättre. I mina ögon har Giants defensiv mer som talar för dem. Den defensiva linjen har varit dominant de senaste matcherna. Pass rushen, med framförallt Tuck och Pierre-Paul, är svårtstoppad och kampen med Patriots offebsiva linje är en av de saker som kommer att avgöra den här matchen. Kommer Patriots att lyckas skydda Brady? Assisterande tränaren Dante Scarnecchia är ansvarig för Patriots offensiva linje och sade så här om Giants fruktade defensiva linje:

”Du måste vara på topp varje spel. Om du inte är det så kommer någon att hitta en lucka, och så kommer de att vara på din quarterback. De är exceptionellt bra. De har talang och de är bra coachade.”

Artikeln fortsätter…

Här blockar Jason Pierre-Paul ett fieldgoal i en match mot Cowboys. Det blev avgörande för att Giants skulle ta sig till slutspel. Nu ställs JPP och hans polare på linjen inför en av sina tuffaste uppgifter när de måste sätta press på Tom Brady.

Men det är inte helt lätt att attackera Brady. För det första så är linjespelarna som skyddar honom inte dåliga. Logan Mankins, Brian Waters och grabbarna har gjort en rätt bra säsong. Ett orosmoment är dock att både Matt Light och tysken Sebastian Vollmer har varit magsjuka den senaste tiden. Det andra som talar mot att Giants ska nå Brady är att han läser försvaret så bra att det är svårt att rita upp blitzar mot honom som han inte ser igenom. För det tredje så står inte Brady och håller bollen särskilt länge och det gör att försvaret oftast inte hinner fram.

För några år sedan när Patriots drog iväg 50 yards-kast mot Randy Moss var det en annan sak. I dag kör de väldigt få långa spel. Det är kast till Wes Welker över mitten eller till deras fantastiska, men lite långsammare, tight ends Hernandez och Gronkowski. Däremot ska man säga att det är viktigt att Giants stressar Brady, även fast man inte når hela vägen fram. Måste han flytta runt eller kasta tidigare än han vill så blir han betydligt mindre farlig.

Patriots försvar har haft stora problem i år. De har släppt många stora spel i passförsvaret och skador har tvingat dem att spela med en wide receiver som cornerback, Julian Edelman. Så kommer det troligtvis att se ut i Super Bowl också. Edelman har spelat både corner och quarterback tidigare men inte på den här nivån.

Bill Belichick, den geniförklarade huvudtränaren i Patriots, är slug. Man talar ofta om att det Belichick gör så bra är att han tar bort det som motståndarna gör bäst. Så vad i Giants offensiv tar de bort? De kommer att försöka begränsa Eli Mannings möjligheter att kasta bollen. De kanske dubblar Cruz och Nicks till exempel och på så sätt tvingar Giants att springa bollen.

Det är inte omöjligt att Ahmad Bradshaw, running back, kan ha en bra dag tillsammans med kollegan Brandon Jacobs. Det är det här som är Giants fördel. De har en bättre balans i sitt offensiva lag än Patriots, springspelet är inte dåligt alls.

Man kan inte heller prata om Patriots försvar utan att nämna Vince Wilfork. Matchens bästa spelare mot Ravens. Stor och tung veteran som kan explodera genom mitten och nå Manning. Annars en kugge i springförsvaret. Ett orosmoment för Patriots måste annars vara deras svaga pass rush. Sedan Andre Carter blev skadad så ligger hoppet till Mark Anderson och i viss mån Rob Ninkovich. Man kan inte låta Eli Manning stå och sikta hela dagen, då har inte Patriots secondary en chans.

Gronkowski och Hernandez

Det tjatas mycket om de här två. Men det finns en förklaring till det. Hela Patriots anfall är byggt runt dem, och Welker. De är stora, starka och snabba. Gronkowski har varit den bättre av de två i år och har radat upp touchdowns. Han har slagit rekordet för flest yards och touchdowns på samma säsong av någon tight end någonsin. Han är en mardröm för försvaret. Om de sätter en linebacker på att täcka honom så springer han ifrån dem. Om försvaret sätter en snabbare defensive back på honom så vinner han duellen på rå styrka. Han är 2 meter lång och väger runt 125 kilo. Patriots använder honom också till att blockera. Det ska bli intressant att se hur mycket han påverkas av den skada som han har dragits med och hur Giants ställer upp mot honom med det i åtanke.

Hans kollega Aaron Hernandez är något snabbare och lättare men ligger fortfarande på en bra bit över 100 kilo. Det som är lurigt med Hernandez är att han i stort sett är byggd som en receiver men ställer upp som en tight end. Ibland flyttar de ut honom som en receiver längst ut på flanken och de senaste veckorna har han till och med börjat ställa upp bredvid Tom Brady som en running back och springa bollen.

Som ni ser ovan handlar det här om flexibilitet. Patriots kan använda sina två tight ends till lite allt möjligt och de är bra på det mesta. Det gör det oerhört svårt för försvaret att förbereda sig. Särskilt eftersom Patriots också har en av ligans absolut bästa receivers i Wes Welker.


Viktigaste spelarna:

Tom Brady, QB, Patriots: Ja, givetvis är han med på den här listan. En av de bästa. Det här är galet nog hans femte Super Bowl i karriären, vinner han så är det hans fjärde ring. Det skulle cementera hans plats bland de största.

Rob Gronkowski, TE, Patriots: Det här handlar mycket om Gronkowskis skada. Ingen utanför Patriots vet hur han känner sig och om det kommer att begränsa hans inflytande i matchen. Men ”Gronk” är en av årets bästa spelare i NFL.

Vince Wilfork, DT, Patriots: Wilfork är ledaren och veteranen i Patriots försvar. Kan de begränsa Giants springspel så får de mindre utrymme att använda sig av play action och de stora spelen som de gillar.

Eli Manning, QB, Giants: Har som sagt haft en fantastisk säsong. Han har bevisat att han villa vara med bland de quarterbacks som benämns elit. Nu ställs han mot den spelare som personifierar dagens elit i NFL.

Jason Pierre-Paul, DE, Giants: Har varit grym hela säsongen och är gnistan som har väckt det här försvaret. Blockar field goals, slår ned passar och hade 16.5 sack i grundspelet.

Hakeem Nicks, WR, Giants: Har haft en säsong som har varit lite upp och ned och har överskuggats av sina medspelare när det gäller produktion. Men senaste veckorna har han dominerat och han är Giants bästa receiver tillsammans med stjärnskottet Victor Cruz.


Bold predictions:

Chad Ochocinco (ja, du läste rätt) plockar ned två långa TDs

Ahmad Bradshaw springer för över 100 yards och 1 TD

Jason Pierre-Paul sackar Tom Brady 2 gånger

Julian Edelman fångar ett kast för en TD och plockar ned en interception i försvaret


Slutresultat:

New York Giants mot New England Patriots: 31 – 28


Vad tror DU om matchen och vilka håller DU på?

Nyheter

To Top