Nyheter

Draftens stjärnor – europeisk glans

Serien om draftens stjärnor är tillbaka i år igen. NFL Supporter berättar om de vassaste unga talangerna. Det kändes inte mer än rätt att börja med våra europeiska bröder.

”Draftens stjärnor” är en serie i flera delar där du kommer att få en chans att lära känna de bästa och mest omtalade spelarna i draften 2013. Varje vecka skriver vi om fyra nya spelare. För dig som vill veta ännu mer rekommenderar vi vår draftpodcast som du hittar i menyn här ovanför.

Det är ovanligt att spelare från Europa går högt upp i draften. Men extra kul när det händer. Förra året valdes till exempel två defensive ends, Jack Crawford och Marcus Kuhn, i femte respektive sjunde rundan. Sedan har vi tyske Sebastian Vollmer som gick i andra rundan 2009. Men senast en spelare med europeisk bakgrund gick i första rundan var så vitt jag kan minnas när Oakland Raiders valde den polska kickern Sebastian Janikowski med det sjuttonde valet år 2000.

2013 är alldeles unikt på det sättet. Det finns flera riktigt bra spelare som väntas gå i toppen av draften. De har mycket gemensamt, åtminstone tre av dem anses vara väldigt fysiskt begåvade och alla har de gjort en osannolik resa. Flera av dem har chans på den första rundan. Nu ger vi dig möjlighet att lära känna dem.

I slutet av artikeln tar vi pulsen på europeisk och svensk fotboll med hjälp av tränaren Leo Billgren.

Björn Werner

Ålder: 22 år
Skola: Florida State
Födelseort: Berlin, Tyskland
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 193 cm / 116 kilo

Björn Werner föddes i Berlin. Han började med att spela flaggfotboll i det lokala laget när han var 12 år gammal. Snart blev han upptäckt av tränaren i fotbollslaget. År 2007 åkte han över till USA som utbytesstudent och började att spela både fotboll och basket i high school. Han gjorde det i två år innan han återvände till Tyskland och sitt gamla lag i en kortare period. Werners råa atletiska förmåga på planen fick de amerikanska tränarnas uppmärksamhet. Efter några samtal till rekryterare fick Werner flera erbjudanden. Han valde att spela för Florida State Seminoles.

Werner gjorde intryck direkt. Lagkamrater har sagt att de aldrig tidigare träffat en spelare med sådan motivation. Den tyska talangen var fortfarande relativt opolerad men beskrevs även tidigt som en naturlig pass rusher. Men Björn Werner slet hårt och det arbetet lönade sig. Produktionen ökade för varje år och under sin sista säsong skrapade han ihop tretton sacks, flest i landet. Nu anses han vara en av årets absolut bästa defensive ends och väntas gå bland de femton första spelarna i draften.

Spelartyp: Björn Werner är en explosiv atlet med ett väldigt kvickt första steg, något som är kritiskt för en bra pass rusher. Han är en balanserad end, bra med sina händer och även bra mot springspelet. Han ger aldrig upp ett på ett spel och jagar bollbärare över hela planen. Kanske saknar Werner lite styrka för att dominera som en ”4-3”-defensive end i NFL och när han inte kan slå sin försvarare med snabbhet kan han fastna i den offensiva linjemannens grepp.

Liknar: Chris Clemons, DE, Seahawks.

Menelik Watson

Ålder: 24 år
Skola: Florida State
Födelseort: Manchester, England
Position: Offensive tackle
Längd/Vikt: 198 cm / 145 kilo

Menelik Watsons historia kan vara draftens mest osannolika. Första gången han provade på amerikansk fotboll var 2011. Då var Watson alltså 22 år gammal. Han spelade bara i några veckor innan erbjudanden började rasa in från stora college i USA. Helt galet. Nu nosar engelsmannen på första rundan av årets draft.

Menelik Watson började sin idrottskarriär som basketspelare i Manchester. Han älskade rugby men hade inte råd att själv börja spela. Men basketen gick bra och så småningom flyttade Watson till Spanien och spelade för ett ungdomslag där. När Menelik var 21 år gammal åkte han över till USA för att spela collegebasket. När han hade tid över brukade kolla på fotbollslagets matcher. Han gillade inte alls sporten.

Men allt gick inte längre lika enkelt på basketplanen och Watsons stora kroppshydda var en begränsning. Laget förlorade mycket och Watson upplevde att glädjen hade försvunnit. Han gav sig under en kort period på boxning men det slutade med att han bytte skola och testade amerikansk fotboll. Och som sagt. Efter bara några matcher fick han erbjudanden från college i högre divisioner. Han började spela för Florida State, började älska sporten och efter bara ett år meddelade Menelik Watson att han skulle ställa upp i draften.

Spelartyp: Menelik Watson spelade främst right tackle i college. Tack vare sin basketbakgrund bär han med enkelhet upp sina 150 kilo. Ibland överraskar han pass rushers med sin kvickhet. Det är svårt att slå Watson med snabbhet. I run block kommer han fort från sin första block till andra nivån. Han är smidig för sin storlek när han backar i pass block. Watson är inte jättevass med sina händer vilket leder till att han inte alltid får tag i sin försvarare, som då kan slinka undan. Han fryser ibland och får beslutsångest när han tvingas improvisera. Men potentialen är enorm.

Liknar: En oslipad Joe Staley, LT, 49ers.

Margus Hunt

Ålder: 25 år
Skola: Southern Methodist
Födelseort: Karksi-Nuia, Estland
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 203 cm / 125 kilo

Margus Hunt föddes i Estland. Hans hemby hade drygt 1,800 invånare och Margus började med idrott för att det helt enkelt inte fanns särskilt mycket annat att göra. Han testade allt från europeisk fotboll och skidåkning till simning och friidrott. Hunt provade också på kulstötning och diskus. Där var han framgångsrik, började satsa och tog sig till junior-VM. Där vann han en guldmedalj i diskus 2006. Året efter flyttade han till Dallas för att fortsätta med sin friidrott.

Efter ett år så hade inte friidrotten lett någonstans. Hunt riskerade att bli hemskickad eller söka sig till ett annat college. Då kom fotbollen in i bilden. Flera av tränarna hade tidigare försökt få jätten från östeuropa att gå med i fotbollslaget men Hunt hade avböjt. Nu ringde han upp och de arrangerade en provträning. Det gick vägen och på sina 14 första matcher blockerade Margus Hunt åtta field goals. Det ledde till det fantastiska smeknamnet ”The Eastern Block”. Efter en väldigt imponerande Scouting Combine väntas Hunt gå i första rundan av draften.

Spelartyp: Margus Hunt är ett fysiskt monster. Visst har han fortfarande mycket att lära men han är redan en bra spelare. Hans kombination av storlek, styrka och explosivitet gör att han i stort sett kan spela alla positioner längs den defensiva linjen. De långa armarna gör att linjemän inte får grepp om honom. Han kan putta ifrån och använda sin snabbhet för att runda dem. Han rör sig många meter på kort tid och är snabbt framme vid quarterbacken. Kan ta över matcher helt, kolla Hawaii-Bowl där det inte ens räckte att sätta två spelare på Hunt. Svårare mot riktigt bra motstånd, då han inte kan vinna på ren fysik.

Liknar: Jason Pierre-Paul, DE, Giants.

Tom Wort

Ålder: 22 år
Skola: Oklahoma
Födelseort: Sussex, England
Position: Middle linebacker
Längd/Vikt: 183 cm / 107 kilo

Tom Wort skiljer sig från gänget på två sätt. Han kommer inte att gå i de högre rundorna och till skillnad från de andra tre spelarna i den här artikeln är fysiken inte hans styrka, utan hans största hinder. Pappan spelade amerikansk fotboll i London och det smittade tidigt av sig på sonen. Så när Tom blev 14 år flyttade han med pappan över till USA och började high school. Med en bakgrund inom rugby så kom Wart snabbt in i sporten han hade älskat på avstånd. Han blev en hyllad spelare i Texas och stora college slogs om att erbjuda honom en plats. Drömmen om att spela för sitt Oakland Raiders var inom räckhåll.

Engelsmannen fortsatte att spela bra även på college. Han var en av ledarna i Oklahomas försvar och ett flexibelt vapen som var bra på det mesta. Wort brottades tidvis med skador men lyckades ändå komma till spel för det mesta. När Oklahoma fick nya tränare till försvaret hamnade Wort lite i skymundan. De nya tränarna föredrog större mer fysiska spelare. Worts sista säsong blev inte som han nog hade föreställt sig och produktionen sjönk.

Spelartyp: Tom Wort är en ettrig och kvick linebacker. Han är bra på att komma i blitz och spelar med mycket intensitet. Han är bra på det mesta som tränarna ber honom göra. Men Wort är inte särskilt stor och det finns många som undrar huruvida han kan stå upp rent fysiskt på nästa nivå. Därför väntas han tyvärr falla rätt långt i draften.

Liknar: Lawrence Timmons, Steelers


Sporten växer i Europa

Leo Billgren har varit tränare i Sveriges högsta serie för amerikansk fotboll. Han arbetar mycket med att utveckla talangen hos svenska ungdomar. Vi ställde honom fem frågor om alla dessa européer och om det är rimligt att hoppas på en svensk i NFL inom den närmaste framtiden.

Senaste åren har vi sett fler och fler europeiska spelare högre upp i draften. Många har spelat i hemlandet, andra har det inte. Vad kan denna trend bero på?

Sporten växer globalt. Fler bra atleter runt om i Europa väljer amerikansk fotboll och får dessutom bättre träning hemma i Europa än förr – och kan därför konkurrera bättre. Även utbytet inom IFAF’s ram (U19-VM och USA vs. Team World) har fått amerikaner att förstå att det finns spelare av klass utanför nordamerika.

Hur nära är vi att få in en svensk starter i NFL (som inte är kicker)?

Inte jättenära, men det är tänkbart inom en 5-års period. Att ta sig till NFL är ett nålsöga och man måste ha turen att slippa skador. Den som jag tror har bäst chans i närtid heter David Hedelin och spelar OL/TE på ett junior college i San Francisco. Han väljer just nu bland stipendier till division ett för en transfer. Där har vi en kille som har fysik, storlek, atletisk förmåga och inställning som kan räcka hela vägen.

Måste man komma över till USA som ung för att ha en chans? I så fall, hur tidigt?

Nej, men det är svårt att gå hela vägen om du inte har spelat college. Visserligen är NFL en affärsverksamhet, är du bra nog så kommer du att få chansen, men samtidigt är amerikanerna skeptiska till utlänningars förmåga att spela, så man måste ständigt bevisa sin förmåga. Dessutom är många negativa till att få in massa utlänningar i den sista sporten helt dominerad av amerikaner. NBA och NHL har ju massa europeer, och MLB en massa latinamerikaner och Japaner.

Du jobbar ju med mycket så kallade skill-spelare. Närmar sig Sverige och Europa den nivån som vi ser i staterna även på den fronten?

Närmar oss gör vi helt klart, men resan är lång. Det är framför allt på linjerna som det är brist på spelare i USA, och därmed där som européer har lättast att få chansen.

Finns det några svenska spelare att hålla ett öga på?

Förutom Hedelin så har vi Olle Norberg, offensiv linjespelare för Indiana State, och Anton Wahrby, som spelar längs den defensiva linjen för Wofford, för att nämna några.


Vad har DU sett av spelarna vi skriver om? Imponerad?

Nyheter

To Top