Raiders

DJ Hayden tillbaka i spel

Framtiden är siktet för 0-8 Raiders och en ung byggkloss i DJ Hayden kom tillbaka till spel förra veckan mot Seattle Seahawks.

DJ Hayden återvände till spel vecka åtta, då med några få snaps. Vecka nio var hans riktiga comeback-party och då mot regerande mästarna Seattle Seahawks. Han är en viktig bit i det pussel som är Reggie McKenzie. Reggies jobb är till stor del beroende av Haydens spel och utveckling.

Varför är just Hayden så speciell? Det var Reggies första val i förstarundan på en draft. Dessutom sträckte han ut nacken rejält när han valde Hayden redan på plats nummer 13. Det var en chansning på en spelare som inte hade spelat fotboll efter en livshotande skada på träning. Ägaren Mark Davis var tveksam men tillät Reggie att välja ”sin” kille. Det förtroendet kom dock också med förväntningar på att det också var ”rätt” kille.

Åter till Hayden. Sedan han draftades förra året har han bara spelat 429 snaps. Han har varit skadad i hela 16 matcher, mer än hälften av sin tid i NFL. Men trots all den missade tiden och trots upprepande skador på fot och fotled, fick vi i söndags se glimtar av vad som charmade Reggie till att välja honom så kontroversiellt tidigt 2013.

Vid två tillfällen had Hayden möjlighet att plocka in en interception. Nu har han alltid haft dåliga händer och det är onekligen en utvecklingspotential, men det är inte viktigast. Det är att han var på rätt plats. Han läste spelet och quarterbacken Russell Wilson rätt och var på rätt position. Den instinkten och känslan är svår att lära. I framtiden är det såklart viktigt att Hayden fångar in dem bollarna och jag är övertygad om att han står extra länge vid jugs-maskinen den här veckan.

Återigen fick vi se Haydens fantastiska höft- och fotarbete. Han är så imponerande flytande när han rör sig på planen och förlorar knappt någon fart när han vänder sig om. Tyvärr var han inte kaxig nog att utmana Seattles speedster Paul Richardson, det hade varit grymt att se. Vad som lockade Reggie var Haydens förmåga att följa sina receivers och det gjorde han väldigt bra. Han tillät enbart två completions samt en onödig flagga. Onödig var det eftersom Hayden var i rätt position men ändå knuffade Seattles receiver Jermaine Kearse.

Vad Hayden däremot slarvade med var hans tacklingsteknik. Vid flera tillfällen tog han för branta vinklar, han ledde med sin axel och han omfamnade inte sitt offer. När man tacklar är det viktigt att få armarna runt sin receiver för att kunna dra ner och stoppa honom. Annars finns risken att man ger upp några extra yards, missar sin tackling eller till och med att motståndaren inte går i backen.

Hayden har såklart mycket att lära sig. Skador har hållit honom på sidlinjen och redan nu har Derek Carr, Khalil Mack och Gabe Jackson fått mer speltid än Hayden. Han måste hålla sig hel, för han har rejält med potential. Han visade upp det på söndag och kommer få fortsatt mycket speltid nu. Vi alla hoppas på att han kan spela, att han lär sig och att han utvecklas till en superstjärna. Inte minst Reggie McKenzie.

Nyheter

To Top