Analyser

TV-matchen vecka 12: Panthers-Seahawks

Till den här veckans TV-match är det Seattle Seahawks hos Carolina Panthers. Kommentatorn Stefan Björkman delar i vanlig ordning med sig av sina tankar inför den viktiga fajten.

Hej Stefan, vad ska tittarna hålla koll på i denna matchen?

Stefan Björkman

Veckans första söndagsmatch handlar mycket springspel med mycket playactions, ifrån båda lagen skulle jag vilja påstå. Seahawks är rankande 1:a i antal löpyards (absurd översättning kan tyckas) medan Panthers ligger på 7:e plast i samma ranking. Båda lagen använder sig av tunga run orienterade formationer, som de har haft blandad framgång med. Panthers Qb Cam Newton är en annan spelare som Seahawks bör markera både på springspel och passpel, då read option är ett vapen som denne är väldigt vass på. Newton är väldigt fysisk och en jobbig spelare att ha göra med när vi pratar om spel från 3:e och medium eller 3:e och kort. Seahawks Qb Russel Wilson är en överlevare av rang med tanke på hur hans OL har sett ut. Man använder sig av rollouts, half-rollouts och read options med pass för förlänga möjligheten till att passa. Nu är Seahawks OL är fortfarande ett sorgebarn på passprotection med 32 insläppta Sacks medan deras försvar som sliter ont, har gjort 28 Sacks. Panthers OL är den bättre enheten på pass med endast 20 Sacks, Skador på Panthers Funchess som är tveksam till start och Torrey Smith som också är 50/ 50 chans till spela gör denna match till en mer jämnare sådan än normalt.

Två coacher som varit på sin respektive position länge, vad gör att dem lyckas?
Om man ser till Pete Caroll för Seahawks har han genomfört en föryngring av sitt försvar där hela secondary är mer eller mindre utbytt från ”Legion of Doom” dagarna med Superbowl vinst och allt. Carroll som fokuserar mycket på ett tungt running game med ett bra försvar, har haft tuffa matcher mot Rams och Chargers där man förlorat knappt. Men man är långt ifrån samma standard som 2013 års Superbowl försvar var.

Ron Rivera är en tränare av gamla stammen med rötter i Mike Ditkas Chicago Bears 46 defense och Superbowl seger -85. Jag tycker nog att man kan se denna mentalitet i Panterhs försvar med LB Luke Kuechly som är en fröjd att se när denne jagar från sidlinje till sidlinje. Ny offensiv koordinator för i år är Norv Turner, som själv varit HC tre gånger själv är ett värdefullt tillskott för Rivera som är en gammal lb:er själv. Rivera kan då fokusera mer på försvaret där hans främsta kunskap ligger. Det är viktigt för en HC att kunna släppa vissa lagdelar till sina koordinatorer, men frågan är om det har hjälpt laget i år då man föll mot Lions med 1 poäng, förlorade stort mot Steelers och vann knappt över Giants med 33-31! Så frågan är vad har vi 2018 års Panthers? Ett lag som Seahawks, har haft ett tuffare schema med tuffare motstånd än Panthers kan nog överraska på söndag. Men denna fight blir nog jämn. Ven som vinner frågar ni? Jag gissar på att det avgörs i slutminuterna där Te Greg Olsen avgör med en TD.

Vilket av dessa lag kan göra mest i ett slutspel?
Vilket av dessa två lag som kan överraska är lite svårt att förutse, då båda lagen har stundom spelat fantastisk fotboll men inte räckt till eller underpresterat mot ganska så mediokra lag. Båda lagen behöver förbättra sitt försvarsspel avsevärt för att överraska i ett slutspel. Jag har svårt att se att någon av dessa två lag kan nå NFC final, än mindre i en Superbowl.

TV-matchen vecka 12: Panthers-Seahawks

Nyheter

To Top