Analyser

Vecka 12: Thanksgivinghelgen ska avslutas

Thanksgiving i USA gör att tre matcher redan spelats, men söndagen ser ut att bjuda på spänning på fler håll ändå. Det kan vi vara tacksamma för. Många lag måste vinna för att hänga med i slutspelsjakten och nu börjar väderleken bli en faktor också. Vi kan mycket väl få se en snömatch.

 

Slutspelsrepris i Buffalo

Förra året möttes dessa gäng i slutspelet, matchen benämndes som en av de sämsta slutspelsmatcherna i mannaminne. Denna säsong kommer vare sig Buffalo Bills eller Jacksonville Jaguars ta sig till slutspel. Men likväl så möts dem denna söndag och risken är nog att matchen kommer påminna en del om slutspelsmötet förra året. Bills får tillbaks rookie-QBn Josh Allen och det är alltid intressant att se hur yngre spelare utvecklas. Nu har han på grund av skada fått vila några veckor från spel och har istället kunnat lägga fokus på att studera sitt spel och på så vis ta steg i utvecklingsstegen. I övrigt är det inte mycket i något av anfallen som får pulsen att stiga.

Utmanarmötet

Både Carolina Panthers och Seattle Seahawks har förhoppningar om att ta en av wildcardplatserna i tuffa NFC. Carolina är i dag 6-4 medan Seattle ligger på 5-5, vinnaren tar en viktig seger och ger en av rivalerna en tung förlust. Carolinas form må vara lite ifrågasatt efter två raka förluster, överkörda i Pittsburgh och svag insats i Detroit, men på hemmaplan har Panthers vunnit sina fem matcher under säsongen och har tio raka om vi tar med oss avslutningen på förra året. En tuff nöt att knäcka för ett frejdigt Seahawks. Det kommer bjudas på springspel i Charlotte, det kan vi vara säkra på. Carolina snittar 165,6 yards per match på hemmaplan, bäst i NFL, medan Seahawks har högst snitt av alla lag totalt med 154,3 yards per match. Bägge lagen släpper i snitt runt 100 yards per match.

Hue vs. Browns

Hue Jackson fick som bekant sparken från Cleveland Browns efter en historiskt dålig tid som huvudtränare i Cleveland. Det tog inte många dagar innan  Marvin Lewis snappade upp den nysparkade Jackson och anställde honom i en assistentroll. Bengals är mitt uppe i en jakt på slutspelsplatser och möter Browns två gånger under de sista sex matcherna. Frågan är om det är en fördel att ha Hue Jackson på sin sida eller om det blir som ett rött skynke för Jacksons tidigare adepter i Browns. Det kan inte vara många gånger i historien som en huvudtränare får sparken och sedan möter sitt gamla lag som coach för ett annat lag.

Kan Lamar passa?

Ja, Ravens rookie QB, Lamar Jackson, debuterade förra helgen och sprang med bollen 27 gånger. En siffra som ingen QB i NFL uppnått sedan 1950. Pratet i veckan har varit dels att Jackson inte kan fortsätta springa så mycket med bollen, kroppen kommer inte hålla. Men främst har diskussionen handlat om ifall han kan spela mer som en passande quarterback. Mot Raiders kommer LJ att starta på nytt och räkna med att blickarna kommer riktas mot hur ofta, och hur bra, Lamar Jackson kastar bollen. En kvalificerad gissning är att Ravens kommer utnyttja Lamar efter marken även denna söndag då Raiders springförsvar är statistiskt sämst i NFL.

Avgörande match i NFC North

En viktig match i Minneapolis väntar på söndagsnatten. Minnesota Vikings och Green Bay Packers var två av årets stora favoriter, det har inte riktigt gått som tänkt för någon av NFC North gängen. Chicago ser ut att springa iväg med divisionen och ska det finnas en chans att ta en wildcardplats i slutspelet så gäller det att vinna här för att skapa en positiv känsla. Förloraren kommer få det tufft att nå slutspel och missat slutspel kan komma att innebära att huvuden rullar. Så både Mike Zimmer och Mike McCarthy måste se till att spelarna är med på tåget. Kirk Cousins och Aaron Rodgers har bägge fått liiite kritik på sistone, hur hanterar herrarna detta?

Divisionsfight

Texans och Titans gör upp i MNF och ska Titans vara med och hota i AFC South så måste det till en seger mot ett Texans med sju raka segrar. Titans har varit extremt upp och ned under säsongen, vilket gör det svårt att veta vad som kommer ske i Houston på måndagsnatten. Ett bra Titans kan slå alla, ett dåligt Titans kan förlora med hur mycket som helst mot vem som helst. Deshaun Watson har var lite svajig senast för Texans, men kvaliteten finns och med hemmaplan i ryggen tror jag han spelar bättre. Förlorar Titans här så blir det väldigt svårt att upprepa förra årets slutspelsplats.

Vecka 12: Thanksgivinghelgen ska avslutas

Nyheter

To Top