Analyser

Första hatmötet i nya borgen

Två bittra divisionskombatanter ställs mot varandra på söndag när Packers gästar Vikings för första gången på det lilafärgade skrytbygget US Bank Stadium i Minneapolis.

Rivalmötet i NFC North mönstrar två lag som båda vann i premiären och enligt alla förhandstips glänste Aaron Rodgers i Packers som dock fick slita ganska hårt mot ett tappert Jacksonville innan segern bärgades med 27 – 23 på bortaplan.

Jordy Nelson var tillbaka i bra slag och matchades lagom. Han noterades för 32 yards på 6 mottagningar och en touchdown. Matchen spelades under en gassande sol och flera spelare fick krampkänning men inte Nelson trots att det var hans första match på över ett år. Återstår att se om det sitter i de gröngula benen hos vissa spelare på söndag.

Minnesota Vikings tight end Jermaine Wiggins grabs a pass against the Green Bay Packers at Lambeau Field November 21, 2005 in Green Bay. The Vikings defeated the Packers 20 to 17 in a Monday Night Football game on ABC. (Photo by Al Messerschmidt/Getty Images)

2005. Foto: Al Messerschmidt/Getty Images

Aaron Rodgers såg väldigt lätt ut hettan till trots och rörde sig bra, kastade 199 yards och löste två touchdowns med det och sprang även in en. Han hade heller inga interceptions så frid och fröjd i Packerslägret alltså. Laget lär komma stärka till Minnesota trots att en säsongsinledning med två raka bortamatcher inte hänt sedan 1924.

Vikings å sin sida visade karaktär när de gjorde debut med sena förändringar i laget och åkte till Tennessee där de slog tillbaka Titans med 25 – 16. Nyvärvade QB Sam Bradford fick stå tillbaka för veteranen Shaun Hill som inte hade lirat en match på två år. Försvaret var taggat till tänderna, vid ett tillfälle ordnade de tre turnovers på sju minuter. Dessutom sackades Titans QB Mariota två gånger.

Att försvaret höll laget kvar i matchen var tur, i första halvlek var Vikings helt under isen och Adrian Peterson tog bra med stryk. Peterson skrapade bara ihop 31 yards på 19 försök och Vikings blev nollat. När vändningen kom kom den rejält och de slutgiltiga 25 poängen togs på ett snöre.

Om Vikings ska ha något att sätta emot Packers krävs att försvaret har en minst lika bra match och att Packers gör misstag. Men Rodgers är inte Mariota och Packers är inte Titans och även med Teddy Bridgewater i laget vore Green Bay favoriter. Det är de så klart även nu, bara ännu mer favoriter, något Vikings head coach Mike Zimmer understrykt i veckan.

Green Bay is an awfully good team. Everybody is picking them to go to the Super Bowl. We’re just trying to be in the fight

Zimmer var lite besviken över att hans beslut att starta Hill och inte Bradford i premiären hade läckt ut så denna vecka är han mer försiktig. Varken Hill eller Bradfrod har någon längre erfarenhet av att möta Packers men det är ingen vågad gissning att Hill får lira andrafiolen denna match. Med tanke på vad Vikings fick ge upp för Bradfords tjänster – då ska karln spela.

Mötet på söndag blir det 112:e i ordningen och Packers står på 59 segrar mot Vikings 50, men den senaste holmgången vann Minnesota. Första mötet skedde för 55 år sedan, den 22 oktober 1961 när Packers krossade det nyfödda Vikings med 33 – 7.

Innan Mike McCarthy-eran inledes i Packers för tio år sedan hade Vikings övertaget men McCarthy har 15 vinster, fem förluster och en oavgjord under sitt bälte och har vänt på skutan. 1975 till 1978 var Vikings obesegrade mot Packers i nästan exakt tre år och Packers motsvarande svit utan nederlag är från början av 60-talet när Vikings var ett färskt lag och varade i ungefär två år.

För Vikings är Packers laget de mött allra flest gånger. När en rivalitet sträcker sig över så här pass många matcher finns det naturligtvis en räcka anekdoter. Exempelvis har många Packerfans fortfarande inte kommit över Packerslegenden QB Brett Favres svek när han i karriärens skälvande timme skrev på för Minnesotalaget, även om den historien mer ska lastas på Favre, mannen med 1 000 comebacker.

Nyheter

To Top