Nyheter

Wild card-rundan – Söndag

Grundsäsongen är över och slutspelet är här. Igår lördag fick vi se ett helt gäng härliga matcher och nu kör vi vidare. Ska Tebow överleva Steelers försvar och kan Giants ladda om?


Första rundans matcher

AFC

Lördag, TV10 22.30 – Cincinnati Bengals hos Houston Texans

Söndag, TV10 22.30 – Pittsburgh Steelers hos Denver Broncos

NFC

Lördag, TV10 02.30 – Detroit Lions hos New Orleans Saints

Söndag, TV10 19.00 – Atlanta Falcons hos New York Giants


Lördagens matcher


Atlanta Falcons hos New York Giants

Falcons har spelat sig igenom grundspelet utan att egentligen göra så mycket väsen av sig. Men det är ett lag som kan gå långt om de får lite vind i ryggen. I draften gick de ut och bytte bort ett helt gäng för att få wide receivern Julio Jones. De trodde att han var den sista pusselbiten. Det djupa explosiva hotet som de saknade. Och han har inte gjort någon besviken. Det offensiva laget är mer komplett med Jones i uppställningen och jag rankar Atlantas anfall som ett av de bästa i ligan.

Matt Ryan, quarterback, är tillräckligt bra för att ta laget långt. Personligen tycker jag att han har många likheter med Peyton Manning. Han jobbar hårt och ser spelet bra. Han gillar att använda udibles och ändra spelet på plan efter vad han ser. Han har ingen monsterarm men är träffsäker och lämnar ogärna passningsfickan.

Ryan har en hel del vapen att leka med. Förutom rookien Jones som vi pratade om tidigare så har han en av ligans bästa receivers i Roddy White. En riktig lagspelare som arbetar hårt och som har producerat år på år trots att han ofta drar åt sig en hel del uppmärksamhet från försvaret. En annan kugge i försvaret är veteranen Tony Gonzalez, tight end, som har haft ett mycket fint år trots att han måste börja närma sig 60-årsåldern. Eller något. Hursomhelst ett bra stort och stabilt alternativ när det är tredje och pass. Avslutningsvis har Falcons Michael Turner, running back, i springspelet som är duktig och produktiv. Knappast den sexigaste stilen men han är svårtacklad och kör på tills han har nött ned motståndarna. Då kommer de stora spelen.

Försvaret är bra men inte exceptionellt. Man saknar den där riktigt vassa pass rushen om inte Jon Abraham är på riktigt spelhumör. Personligen är jag ett stort fan av Brent Grimes, cornerback, som trots sin storlek är en av ligans mest effektiva försvarsspelare. Det är lite av ett under att han lyckas så bra mot receivers trettio centimeter längre. Och det gäller att Grimes och Falcons secondary är på hugget mot ett Giants som har levt på passen i år.

Giants hade en svettig avslutning av grundsäsongen för att knipa en slutspelsplats. Jag kan vara ärlig och säga att jag inte trodde att de skulle klara det efter att ha sett deras schema sista biten. Men nu är de inne och har lika goda chanser som någon annan. Frågan är om de kan hitta motivationen igen.

Eli Manning har som bekant haft en väldigt fin säsong i år och har bland annat slagit rekordet för ”flest touchdowns i fjärde kvarten på en säsong” någonsin. Han har verkligen presterat när det har gällt som mest. Wide receivern Victor Cruz är en av säsongens mest spännande historier. Han kom från ingenstans och gjorde succé direkt. Sen har det bara fortsatt. Nu har killen slagit Giants rekord för mest yards på en säsong av en receiver, trots att han inte ens har spelat hela säsongen. Och han har verkligen gjort det när det har varit som viktigast. Som en 99 yards touchdown mot Cowboys. Han springer fina routes, är snabb ur vändningarna och väldigt svår att få grepp om. Det gör att han har plockat mycket yards efter mottagningen. En fantastisk egenskap egentligen. Frågan är hur Falcons kommer att göra med Cruz och den egentliga stjärnan Hakeem Nicks. Vem sätter de Grimes på och vem är de mest oroliga för?

Giants försvar har fått mycket skit under året. Det mesta helt välförtjänt. Passningsförsvaret har varit dåligt och diciplinen har brustit. Ett ungt lag som har sett förvirrade ut från och till. Men annat har varit mycket imponerande. Giants pass rush med Justin Tuck och Jason Pierre-Paul har vunnit ett gäng matcher åt dem. Pierre-Paul har vuxit fram som en av ligans bästa spelare och har varit dominant sedan försäsongen och framåt.

Falcons måste ändå räknas som favoriter i den här matchen men det är jämnt. I slutändan tror jag att Giants har betydligt svårare att stoppa Falcons anfall än tvärtom. Men om JPP och Tuck kan få bra med press på ”Matty Ice” och Manning spelar lika bra som han har gjort i de andra viktiga matcherna så kan det här sluta hur som helst. Dessutom spelas matchen i New York och det ska inte underskattas.


Pittsburgh Steelers hos Denver Broncos

Jag har sedan från start hållit Steelers som en stark kandidat till Superbowl. Men Roethlisbergers skada satte lite käppar i hjulet. Det är oklart i vilket tillstånd han befinner sig men om han ska halta runt som han gjorde i matchen efter skadan så är det såklart ett rejält avbräck. Nu verkar det dessutom som att Steelers inte kan spela Rashard Mendenhall, running back, på grund av skada. Det betyder att Isaac Redman spelar och han är inte alls lika bra. Även om Steelers får anses vara stora favoriter i den här matchen så ska man inte räkna bort Broncos helt.

Vi har tidigare skrivit om att Steelers har förändrats. De har gått från att spela ett tufft anfallsspel som nöter ned motståndet med springspelet och sedan köra play action med Big Ben till ett mer passorienterat anfall. Till sin hjälp har Roethlisberger en duktig grupp av receivers ledda av framförallt Mike Wallace och Antonio Brown. Wallace är en av ligans snabbaste spelare. Brown är en hårt arbetande receiver med bra routes och imponerande fysiska kvaliteter som verkligen har slagit igenom i år.

Steelers försvar kan man skriva spaltmeter om men kort sagt så kan man säga att de är bra. Särskilt deras linebackers som är en av de bästa linebacker-grupperna som någonsin har spelat tillsammans. Passförsvaret har varit riktigt bra i år ledda av Ike Taylor, cornerback, och Troy Polomalu, safety. Jag tror nog att Steelers försvar kan göra livet riktigt surt för Tebow som får akta sig om han försöker springa och ser James Harrison i ögonvrån. De kommer nog få ett par chanser att plocka ned någon interception om Tebow tvingas spela ur underläge.

Steelers möter ett Broncos som är svåra att möta när det fungerar men som ibland kan vara fasligt ineffektiva. Springspelet med framförallt McGahee tillsammans med en springande quarterback i Tim Tebow, quarterback, är lagets styrka. När det inte fungerar så tvingas Tebow bära laget med sin kastarm och då brukar hans mindre smickrande kvaliteter visa sig och Broncos förlorar. Man har inte någon stjärngrupp av receivers men spelare som Eric Decker har verkligen klivit fram när Tebow har behövt dem för en av hans berömda slutspurtar i fjärde kvarten.

Tebow är en nyckel i den här matchen såklart. Han har gjort ett bra jobb att vårda bollen. Kanske lite väl mycket, finns det en del som tycker. Han har samlat på sig en del interceptions nu här på slutet men de flesta av dessa har kommit när Broncos har legat under och Tebow har tvingats trycka in bollar han vanligtvis inte hade kastat. Att han är bättre i slutet på matcherna råder det dock ingen tvekan om, då vaknar han till, och om matchen är jämn skulle jag inte räkna ut dem. Turnovers är ruskigt viktigt att minimera för Broncos.

Försvaret i Broncos har gett Tebow och det offensiva laget chansen i slutet på matcherna eftersom de har hållit matcherna jämna länge. En härlig pass rush med rookien Von Miller och Elvis Dumervil är det första man kommer att tänka på. Om försvaret kan hålla nere poängen och kanske till och med lyckas forcera någon turnovers så kan det här bli en höjdarmatch.


Vad tror DU om matcherna?

Nyheter

To Top