Draftens stjärnor

NFL_draft 2013

Här har vi samlat texterna om alla de unga stjärnor som vi har kollat närmare på inför draften. Många av dem har spännande historier och alla kommer att draftas i de tidiga rundorna, de flesta i den första.

Björn Werner

BjornWerner_faceÅlder: 22 år
Skola: Florida State
Födelseort: Berlin, Tyskland
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 193 cm / 116 kilo

Björn Werner föddes i Berlin. Han började med att spela flaggfotboll i det lokala laget när han var 12 år gammal. Snart blev han upptäckt av tränaren i fotbollslaget. År 2007 åkte han över till USA som utbytesstudent och började att spela både fotboll och basket i high school. Han gjorde det i två år innan han återvände till Tyskland och sitt gamla lag i en kortare period. Werners råa atletiska förmåga på planen fick de amerikanska tränarnas uppmärksamhet. Efter några samtal till rekryterare fick Werner flera erbjudanden. Han valde att spela för Florida State Seminoles.

Werner gjorde intryck direkt. Lagkamrater har sagt att de aldrig tidigare träffat en spelare med sådan motivation. Den tyska talangen var fortfarande relativt opolerad men beskrevs även tidigt som en naturlig pass rusher. Men Björn Werner slet hårt och det arbetet lönade sig. Produktionen ökade för varje år och under sin sista säsong skrapade han ihop tretton sacks, flest i landet. Nu anses han vara en av årets absolut bästa defensive ends och väntas gå bland de femton första spelarna i draften.

Spelartyp: Björn Werner är en explosiv atlet med ett väldigt kvickt första steg, något som är kritiskt för en bra pass rusher. Han är en balanserad end, bra med sina händer och även bra mot springspelet. Han ger aldrig upp ett på ett spel och jagar bollbärare över hela planen. Kanske saknar Werner lite styrka för att dominera som en ”4-3”-defensive end i NFL och när han inte kan slå sin försvarare med snabbhet kan han fastna i den offensiva linjemannens grepp.

Liknar: Chris Clemons, DE, Seahawks.


Menelik Watson

MenelikWatson_faceÅlder: 24 år
Skola: Florida State
Födelseort: Manchester, England
Position: Offensive tackle
Längd/Vikt: 198 cm / 145 kilo

Menelik Watsons historia kan vara draftens mest osannolika. Första gången han provade på amerikansk fotboll var 2011. Då var Watson alltså 22 år gammal. Han spelade bara i några veckor innan erbjudanden började rasa in från stora college i USA. Helt galet. Nu nosar engelsmannen på första rundan av årets draft.

Menelik Watson började sin idrottskarriär som basketspelare i Manchester. Han älskade rugby men hade inte råd att själv börja spela. Men basketen gick bra och så småningom flyttade Watson till Spanien och spelade för ett ungdomslag där. När Menelik var 21 år gammal åkte han över till USA för att spela collegebasket. När han hade tid över brukade kolla på fotbollslagets matcher. Han gillade inte alls sporten.

Men allt gick inte längre lika enkelt på basketplanen och Watsons stora kroppshydda var en begränsning. Laget förlorade mycket och Watson upplevde att glädjen hade försvunnit. Han gav sig under en kort period på boxning men det slutade med att han bytte skola och testade amerikansk fotboll. Och som sagt. Efter bara några matcher fick han erbjudanden från college i högre divisioner. Han började spela för Florida State, började älska sporten och efter bara ett år meddelade Menelik Watson att han skulle ställa upp i draften.

Spelartyp: Menelik Watson spelade främst right tackle i college. Tack vare sin basketbakgrund bär han med enkelhet upp sina 150 kilo. Ibland överraskar han pass rushers med sin kvickhet. Det är svårt att slå Watson med snabbhet. I run block kommer han fort från sin första block till andra nivån. Han är smidig för sin storlek när han backar i pass block. Watson är inte jättevass med sina händer vilket leder till att han inte alltid får tag i sin försvarare, som då kan slinka undan. Han fryser ibland och får beslutsångest när han tvingas improvisera. Men potentialen är enorm.

Liknar: En oslipad Joe Staley, LT, 49ers.


Margus Hunt

MargusHunt_faceÅlder: 25 år
Skola: Southern Methodist
Födelseort: Karksi-Nuia, Estland
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 203 cm / 125 kilo

Margus Hunt föddes i Estland. Hans hemby hade drygt 1,800 invånare och Margus började med idrott för att det helt enkelt inte fanns särskilt mycket annat att göra. Han testade allt från europeisk fotboll och skidåkning till simning och friidrott. Hunt provade också på kulstötning och diskus. Där var han framgångsrik, började satsa och tog sig till junior-VM. Där vann han en guldmedalj i diskus 2006. Året efter flyttade han till Dallas för att fortsätta med sin friidrott.

Efter ett år så hade inte friidrotten lett någonstans. Hunt riskerade att bli hemskickad eller söka sig till ett annat college. Då kom fotbollen in i bilden. Flera av tränarna hade tidigare försökt få jätten från östeuropa att gå med i fotbollslaget men Hunt hade avböjt. Nu ringde han upp och de arrangerade en provträning. Det gick vägen och på sina 14 första matcher blockerade Margus Hunt åtta field goals. Det ledde till det fantastiska smeknamnet ”The Eastern Block”. Efter en väldigt imponerande Scouting Combine väntas Hunt gå i första rundan av draften.

Spelartyp: Margus Hunt är ett fysiskt monster. Visst har han fortfarande mycket att lära men han är redan en bra spelare. Hans kombination av storlek, styrka och explosivitet gör att han i stort sett kan spela alla positioner längs den defensiva linjen. De långa armarna gör att linjemän inte får grepp om honom. Han kan putta ifrån och använda sin snabbhet för att runda dem. Han rör sig många meter på kort tid och är snabbt framme vid quarterbacken. Kan ta över matcher helt, kolla Hawaii-Bowl där det inte ens räckte att sätta två spelare på Hunt. Svårare mot riktigt bra motstånd, då han inte kan vinna på ren fysik.

Liknar: Jason Pierre-Paul, DE, Giants.


Tom Wort

TomWort_faceÅlder: 22 år
Skola: Oklahoma
Födelseort: Sussex, England
Position: Middle linebacker
Längd/Vikt: 183 cm / 107 kilo

Tom Wort skiljer sig från gänget på två sätt. Han kommer inte att gå i de högre rundorna och till skillnad från de andra tre spelarna i den här artikeln är fysiken inte hans styrka, utan hans största hinder. Pappan spelade amerikansk fotboll i London och det smittade tidigt av sig på sonen. Så när Tom blev 14 år flyttade han med pappan över till USA och började high school. Med en bakgrund inom rugby så kom Wart snabbt in i sporten han hade älskat på avstånd. Han blev en hyllad spelare i Texas och stora college slogs om att erbjuda honom en plats. Drömmen om att spela för sitt Oakland Raiders var inom räckhåll.

Engelsmannen fortsatte att spela bra även på college. Han var en av ledarna i Oklahomas försvar och ett flexibelt vapen som var bra på det mesta. Wort brottades tidvis med skador men lyckades ändå komma till spel för det mesta. När Oklahoma fick nya tränare till försvaret hamnade Wort lite i skymundan. De nya tränarna föredrog större mer fysiska spelare. Worts sista säsong blev inte som han nog hade föreställt sig och produktionen sjönk.

Spelartyp: Tom Wort är en ettrig och kvick linebacker. Han är bra på att komma i blitz och spelar med mycket intensitet. Han är bra på det mesta som tränarna ber honom göra. Men Wort är inte särskilt stor och det finns många som undrar huruvida han kan stå upp rent fysiskt på nästa nivå. Därför väntas han tyvärr falla rätt långt i draften.

Liknar: Lawrence Timmons, Steelers


Dee Milliner

DeeMilliner_faceÅlder: 21 år
Skola: Alabama
Födelseort: Millbrook, Alabama
Position: Cornerback
Längd/Vikt: 185 cm / 90 kilo

Dee Milliner är inte någon ny stjärna på himlen. Han dominerade redan i high school, valdes till nationella ”all star”-lag och fick mängder av erbjudanden. När det var dags för college hade han högsta möjliga betyg från sajterna som bevakar rekryteringen och rankades som den bästa spelaren på sin position i landet. Dee Milliner valde Alabama.

Konkurrensen var hård på college. Milliner fick spela, och gjorde det bra, men under sina två första år hade han lagkamrater som låg före honom på Alabamas depth chart. Efter 2011 lämnade dock dessa för att satsa på NFL och Milliner blev nummer ett. Han spelade bra hela nästa säsong och befäste sin plats som en av collegefotbollens bästa försvarare.

Även fast draften är väldigt bred när det gäller cornerbacks så finns det ett stort behov i toppen av draften. Med sin tid på sprinten så slängde Milliner in sig i snacket om topp fem. Både Jaguars och Lions kan behöva en bra cornerback.

Spelartyp: Dee Milliner är en balanserad cornerback. Han är bra i markeringsspelet, byter riktning fort och slår ned passningar. Han är inte en lika fysisk spelare som andra cornerbacks som har gått högt i draften, Morris Claiborne och Patrick Peterson, till exempel. Det fanns frågetecken kring Milliners snabbhet men han gav svar på tal med en ruskigt bra tid på NFL Combine. Han har också fått en del kritik för att inte fånga bollen särskilt bra och därför inte producera många turnovers. Milliner är en slipad tekniker som allt som oftast är väldigt medveten om vad som händer på varje spel. Tacklar bra för en cornerback.

Liknar: Charles Tillman, Bears.


Sharrif Floyd

SharrifFloyd_faceÅlder: 20 år
Skola: Florida
Födelseort: Philadelphia, Pennsylvania
Position: Defensive tackle
Längd/Vikt: 191 cm / 137 kilo

Det här är en kille som man vill hålla tummarna för. Sharrif Floyds historia är rörande. Han växte upp i ett tufft område i Philadelphia med en knarkande morsa och en våldsam far. Mannen som slog honom var inte ens hans riktiga pappa men det fick han inte reda på förrän han var i tonåren. Hans riktiga far blev mördad när Sharrif var tre år gammal.

Det var inte mycket enklare i skolan. Den överviktiga Floyd var mobbad och det var inte förrän han upptäckte fotbollen och fick bättre självförtroende som han började att må bättre. På planen var han en naturlig talang. Med hjälp från sin skola bakade han brownies och sålde för att har råd med resan till college-uttagningen. Det gick vägen och vägen ledde slutligen till University of Florida.

Men det förflutna är inte alltid lätt att fly. Den våldsamma styvpappan såg snabbt en möjlighet att få en del av kakan och har försökt kravla sig tillbaka in i Sharrifs liv. Men som tur är har Floyd sedan fotbollen tog fart haft många människor i sin närhet som har kunnat hjälpa honom. Han blev slutligen adopterad av en miljonär och affärsman som har stöttat Floyd ekonomiskt sedan rekryteringen till college. Adoptionen resulterade för övrigt i en utredning från NCAA, men de fann inget otillåtet.

Nu spelar Sharrif Floyd för att hjälpa sin mormor ur det ruffiga området i Philadelphia och för att så småningom bilda en egen familj där han vill vara den far som han själv aldrig hade.

Spelartyp: Floyd är en explosiv och kvickfotad spelare som rör sig väldigt bra för sin storlek. Han är bra på att penetrera och skära igenom den offensiva linjen. Han har en motor som alltid är igång och i vissa matcher har han jagat ifatt running backs bakifrån. När den stora killen får upp farten är han riktigt snabb. Skulle helst se honom som en ”3-technique” defensive tackle i ett ”4-3”-försvar men han kan säkerligen även spela defensive end i en tre-front.

Liknar: Richard Seymour, Raiders


Luke Joeckel

LukeJoeckel_faceÅlder: 21 år
Skola: Texas A&M
Födelseort: Arlington, Texas
Position: Offensive tackle
Längd/Vikt: 198 cm / 141 kilo

Luke Joeckel ser i dagsläget ut att bli den första spelaren att bli vald i draften 2013. Kansas City Chiefs behöver en tackle och har ansträngt sig för att mildra de flesta av sina andra akuta behov. Det känns väldigt logiskt. Han klev rakt in i truppen och har startat alla matcher som left tackle under sina tre år på Texas A&M. Den dominerande offensiva linjen har varit en trygghet då laget bytt quarterback flera gånger.

Joeckel spelade quarterback när han växte upp. Senare började han fundera på att spela tight end. Han var stor men tyckte själv att han var alldeles för atletisk för att spela längs den offensiva linjen. Men han fortsatte att växa och fysiskt var han som gjord för att spela tackle. Han tog tillslut steget och fick användning för sin rörlighet när han spelade framför Johnny Manziel förra året. Det gällde att följa sin försvarare och inte ge upp på sin block, för Manziel höll bollen i rätt många sekunder. Men Jockel skötte sig utmärkt.

Även fast Luke Joeckel har haft en karriär som har pekat spikrakt uppåt och Chiefs ledning tydligen gillar den unga killen så har glappet mellan honom och den fysiskt begåvade Eric Fischer minskat. Det kan bli en rysare på draftdagen.

Spelartyp: Luke Joeckel är en tekniker. Han rör sig smidigt och hamnar väldigt sällan ur balans. Under NFL Combine dominerade han knappast på fystesterna men på övningarna såg man varför han anses vara draftens bästa tackle. Arbetar bra med sina händer, håller sin spelare inom räckhåll och spelar med låg tyngdpunkt. Bättre i passblockering än vad han är dominant i springspelet.

Liknar: Jake Long/Duane Brown (Svårt med linjespelare)


Cordarrelle Patterson

156253528JR144_Missouri_TennesseeÅlder: 21 år
Skola: Tennessee
Födelseort: Rock Hill, South Carolina
Position: Wide receiver
Längd/Vikt: 191 cm / 93 kilo

Cordarrelle Patterson är doldisen som avslutade collegesäsongen som den mest intressanta receivern i landet. Hans resa säger mycket om hur draften till NFL fungerar. Hur mycket potential och förmåga spelar in under utvärderingen. Patterson har spelat en säsong på högsta nivån i college och då samlade han på sig 778 yards fördelat på 46 mottagningar. 87 andra spelare hade mer yards i collegefotbollens högsta division 2012. Men det är inte hela historien.

Patterson var bra redan i high school. Men eftersom han slarvade med skolarbetet så kunde han inte komma in på de större skolorna. Han hamnade till slut i ett så kallat community college som spelade i en lägre division. Efter två dominerande år där så hittade han slutligen fram till Tennessee. I första kvarten i sin första match hade Patterson redan stått för två touchdowns. Så fortsatte det.

Som ett flexibelt vapen i Tennessee gjorde han succé. Under 2012 gjorde Patterson touchdowns på fyra olika sätt. I springspelet, passningsspelet och som returner av både punts och kicks. De stora explosiva spelen avlöste varandra och det var svårt att inte lägga märke till den spännande nya spelaren i SEC. Patterson valde dock att lämna skolan efter bara ett år med laget och det är många tränare i NFL som vill arbeta med den opolerade talangen.

Spelartyp: Patterson är en explosiv atlet som kan ställa upp lite överallt. Han har en bra kombination av storlek, styrka och snabbhet som är ovanlig. Dessutom är han en lysande returner. Med bollen i händerna så är han svår att tackla och kul att titta på. Men den magra erfarenheten lyser igenom till och från. Han springer inte särskilt bra routes och det går att diskutera hur mycket information han är redo att ta in i en mer komplicerad offensiv. Han har väldigt mycket potential men är ingen färdig produkt som Julio Jones eller A.J Green från tidigare år.

Liknar: Demaryius Thomas, Broncos


Tavon Austin

TavonAustin_faceÅlder: 22 år
Skola: West Virginia
Födelseort: Baltimore, Maryland
Position: Wide receiver
Längd/Vikt: 173 cm / 79 kilo

Tavon Austin började spela running back när han var sju år gammal. På sitt high school i Baltimore dominerade den kvicka lilla Austin och snittade mer än tio yards per försök. Han rekryterades av West Virginia. Men väl på plats kom överraskningen från tränarna. Han ställdes inför valet mellan att spela wide receiver eller att sitta på bänken. Austin var inte alls sugen på att byta position, men i slutändan ville han ju spela. Det visade sig vara ett bra beslut.

Austin har varit en stor del av Mountaineers offensiv. Han har främst spelat som slot receiver eller running back, fångat korta passningar och använt sina tidigare erfarenheter för att skapa mycket av lite. Säsongen 2012 fångade Austin 114 bollar för nära 1,300 yards och 12 touchdowns. Han sprang också bollen för 643 yards med ett snitt på nära nio yards per försök. Utöver det sprang Austin tillbaka både en punt return och en kick return för touchdown. Han visade vilket flexibelt vapen han kan vara.

Sedan säsongen tog slut har Austin bara stärkt sin draftstatus. Han kom till NFL Combine och sprang sin 40 yards-sprint på 4.34. Dessutom fångade han bollen bra på övningarna. Sedan dess har han stigit i många mock drafts. Men faktum kvarstår att Tavon Austin väger knappt 80 kilo och måste användas på rätt sätt för att vara effektiv. Det går att jämföra honom med Dexter McCluster i Chiefs. En kille som valdes tidigt i andra rundan 2010 och till och med är mer fysisk än vad Austin är. Chiefs har inte hittat en bra roll till honom och det är risken med den här typen av spelare, tänk Reggie Bush.

Spelartyp: Austin är en explosiv spelare som är lätt på fötterna och kvick i sidled. En mot en så är han väldigt svår att överhuvudtaget få händerna på och han får försvarare att se rätt dumma ut varje vecka. Han har bra händer, även fast han mest fångade screen-passningar i college. Är en okej route runner, inte mer. Det ser inte alltid ut som att det går så fort men det gör det. I slutändan så är Tavon Austin en rollspelare, även fast han är en väldigt spännande sådan, och man ska nog vara väldigt säker på hur han ska användas om man väljer honom högt.

Liknar: Dexter McCluster, WR/RB i Chiefs.


Kenny Vaccaro

KennyVaccaro_faceÅlder: 23 år
Skola: Texas
Födelseort: Brownwood, Texas
Position: Safety
Längd/Vikt: 183 cm / 97 kilo

Kenny Vaccaro kunde ha lämnat college redan förra året. Men han skulle precis få sin första son och ville samtidigt stanna med laget. Under sitt sista år i Texas Longhorns tog han på sig en ledarroll. Inte genom att skrika och skälla, utan genom att arbeta hårt, bidra med sin intensitet på planen, vara en trygghet och föregå med gott exempel. Det är den typen av spelare som Kenny Vaccaro är. Han beskrivs ofta som en naturlig ledare. På planen har han inte heller gjort någon besviken. Han har varit en stabil punkt i ett tidvis rörigt försvar.

Uppväxten kan mycket väl ha hjälpt Kenny Vaccaro att bli den mogna lagkamraten som han är. Hemmet bestod av en ensamstående mamma och fem yngre syskon. Han fick bli en extrapappa. Han var en förebild redan vid tidig ålder. Det sporrade honom att inte bara ta sin träning på stort allvar utan att också göra mycket bra ifrån sig med skolarbetet.

Från high school till college. Från vänner till lagkamrater och tränare. Alla är överens om att Kenny Vaccaro är en hårt arbetande spelare som åtnjuter stor respekt från sin omgivning. Det känns som en ganska bra kille att ha längst bak i sitt försvar.

Spelartyp: Vaccaro är en fysisk safety som tacklar bra och smäller på ordentligt när han har chansen. Det går fort när han kommer ned till linjen och fyller i springspelet. För det mesta läser han spelet väldigt bra och står för många stora spel. Ibland kan han lita för mycket på sina ögon och sälja sig. Delar av det kan förklaras med underpresterande lagkamrater som gör att för mycket av ansvaret hamnade på Vaccaro under säsongen. Även små misstag fick stora konsekvenser. Vaccaro är inte en av draftens bästa playmakers när bollen är i luften men är bra på att komma i blitz och hyfsad i man mot man.

Liknar: Gerald Sensabaugh, SS, Dallas Cowboys


Ezekiel Ansah

NFL: CombineÅlder: 23 år
Skola: Brigham Young
Födelseort: Accra, Ghana
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 196 cm / 123 kilo

Ezekiel Ansah växte upp i Ghana. Han spelade lite fotboll men tonåringens största intresse var basket. Amerikansk fotboll visste han inte ens vad det var. Av en slump träffade Ansah på en missionär från mormonkyrkan när han hängde runt vid en offentlig basketplan. De blev vänner. Ezekiel var redan innan religiös och aktiv inom kyrkan men det hela slutade med att Ansah konverterade till mormonerna, trots att familjen var emot det. Missionären hette Ken Frei och det var han som övertygade Ansah om att satsa på sin dröm om NBA genom att söka till Brigham Young University.

Men när han väl hade landat i USA och kommit igång med basketen så gick det inte något vidare. ”Ziggy” misslyckades med att ta en plats i laget båda gångerna han försökte. Istället testade han friidrott där han bland annat sprang 100 meter på 10.91. Men trots att många imponerades av att den stora killen kunde springa så fort så dög det inte på den nationella arenan. Återigen fick han tipset om att kolla in fotbollslaget. Den här gången gjorde han det. Det tog ett tag för 19-åringen att lära sig hur man satte på sig skydden men den två meter långa och 115 kilo tunga Ansah var rätt unik när han väl gick ut på planen.

Ezekiel Ansah visste ingenting om amerikansk fotboll. Han kunde inte ens reglerna. Det tog två år innan han fick en ordentlig roll i laget. Men när han fick chansen 2012 var han redo. Han stod för 48 tacklingar, 4.5 sack och sammanlagt 13 tacklingar bakom linjen på sina nio matcher. Men det här är all erfarenhet som Ansah har av amerikansk fotboll. Efter en lysande NFL Combine så har han alla ögon på sig. Det finns en omisstaglig potential där men det är också lite att som att köpa grisen i säcken. För mig personligen så är Ezekiel ”Ziggy” Nana Ansah från Ghana en av mina absoluta favoritspelare i den här draften.

Spelartyp: Ansah har en stor kropp med mycket styrka och långa armar. Trots det rör han sig väldigt smidigt och är snabb när han jagar ifatt motståndare ut mot sidlinjerna. Han har bra balans och är svår att flytta på. I college mötte han många double teams men höll sin position bra och drev dem ibland bakåt. En mot en är han väldigt jobbig. Ansah skulle behöva bli lite mer explosiv i sitt första steg och använda händerna bättre, men potentialen är tydlig. Jämförelserna med Jason Pierre-Paul är många. Men Ansah är ännu mer oslipad än vad JPP var ur college. Den kombination som Ansah har av storlek, styrka och snabbhet är dock ovanlig.

Liknar: Jason Perre-Paul, DE, Giants.


Geno Smith

NFL Combine FootballÅlder: 22 år
Skola: West Virginia
Födelseort: Miramar, Florida
Position: Quarterback
Längd/Vikt: 188 cm / 100 kilo

Eugene Cyril ”Geno” Smith III är ett omdebatterat prospect. Han anses av de flesta vara den här draftens bästa quarterback men trots det är det fortfarande oklart var i draften han kommer att gå. Född och uppvuxen i Florida var Geno Smith ingen vanlig unge. Redan innan tonåren ansågs han ligga före sina jämnåriga kamrater och fick en skräddarsydd kursplan med fokus på konst. I tioårsåldern målade Smith hyllade tavlor, spelade teater och reciterade poesi. Inte riktigt den vanliga bilden av en ung fotbollsspelare. När han blev äldre tog idrotten en allt större plats Geno Smiths liv och han lade mindre tid på konsten.

Fotbollen tog honom till West Virgina University. Han tog över som startande quarterback sitt andra år men det var inte förrän tränaren Dana Holgorsen anlände året därpå som Geno Smith började att dra till sig scouternas blickar. Laget började kasta bollen mycket mer, ofta kort till explosiva playmakers, och Smiths statistik sköt i höjden. Han avslutade säsongen 2011 med över 4,000 yards i passningsspelet, 65.8 procent lyckade passningar och 31 touchdowns. Men det skulle bara bli ännu galnare året därpå.

Efter sex matcher av säsongen 2012 hade Geno Smith kastat för nära 2,500 yards och tjugofem touchdowns. Utan att ha kastat en enda interception. Man hade i stort sett börjat att rista in hans namn på Heisman-trofén. Men i mitten av säsongen gick West Virginia in i en tuff period. Man förlorade fem raka matcher, Geno Smith var inte riktigt lika ofelbar längre och det fanns de som ifrågasatte hans ledaregenskaper. Men man styrde upp skeppet något i slutet av året och även fast det inte var tal om någon Heisman avslutade Geno Smith säsongen som draftens högst ansedda quarterback.

Spelartyp: Geno Smith är draftens bästa quarterback. Han är den spelare där potentialen är tydligast. Samtidigt som att han är närmast att vara redo. Han har bra storlek och är atletisk. Kan springa med bollen men trivs bäst i fickan. Han uppvisar ett lugn, känner pressen och kan kliva upp. Bollen lämnar Smiths hand med bra fart och zip. Bollplacering och träffsäkerhet är bra. Hans galna statistik är dock mycket en produkt av systemet i West Virginia. Geno Smith kan vara mycket bra när det flyter på men ibland kan han bli slarvig, hålla bollen för länge och ta tveksamma beslut. Har han den mentala styrkan att hitta tillbaka in i rytmen efter att det har gått dåligt? En intressant spelare som har alla verktyg att lyckas.

Liknar: Jay Cutler, QB, Bears.


Matt Barkley

2010 NCAA Football - Pacific-10 Conference Media Day at the Rose Bowl - July 29, 2010Ålder: 22 år
Skola: USC
Födelseort: Newport Beach, Kalifornien
Position: Quarterback
Längd/Vikt: 188 cm / 103 kilo

Matt Barkley är det charmiga underbarnet med glimten i ögat. Hans historia är nästan för mycket för att vara sann. Barkley växte upp i södra Kalifornien och var en fantastisk spelare redan som ung. Han var aktiv i kyrkan, duktig i skolan, ägnade sig åt volontärarbete och lärde sig att spela smöriga låtar på gitarren. När Barkley var femton år gammal vann han nationella priser. Då det var dags att söka till college 2009 rankade ESPN Barkley som den bästa spelaren i landet det året – oavsett position. Tränare kallade honom en mix mellan Tom Brady och Joe Montana. Inte dåliga lovord.

Barkley valde USC och gjorde ingen besviken när han hade landat där. Tränaren Pete Carroll utnämde honom till starter redan första året, vilket är mycket ovanligt, och i Barkleys första match vann laget med 56-3 mot San Jose State. Så fortsatte det. Matt Barkley var väldigt produktiv, trots att han alltid har kastat en del interceptions, i ett bra lag. 2011 var hans klart bästa år och många blev förvånade när Barkley meddelade att han skulle stanna även för nästa säsong. Tvivlarna höjde rösten allt mer när varken laget eller Matt Barkley lyckades upprepa succén från fjolåret.

I slutet av säsongen skadade Matt Barkley sin axel och han har inte kunnat delta i alla provträningar, ”all star”-veckor eller på NFL Combine. Men det finns många gamla matcher att se på. Personligen tror jag inte att beslutet att stanna i college har haft någon större påverkan på Barkleys draftstatus men det är klart att ett positivt slut på den tiden hade kunnat skicka upp honom enstaka platser. Var han kommer att gå är ett av draftens stora mysterier. Om inte något lag väljer honom topp tio finns det en stor chans att han faller ned till andra rundan.

Spelartyp: Matt Barkley är en staty i passningsfickan. Faktum är att han har legat på minus i rushing yards alla år i college. Han springer inte ifrån någon. Men han är en smart spelare med mycket erfarenhet i komplicerat system. Samtidigt är han en bra och karismatisk ledare. Han har duglig armstyrka, men inte mer, vilket leder till för korta långa kast och interceptions till och från. Han är träffsäker med bollen. Bra på att läsa försvar före snap men kan ta en hel del sämre beslut under press. Hög lägstanivå men jag har frågetecken kring hans tak. Liknar: Andy Dalton, QB, Bengals.


Eric Fisher

Ålder: 22 år
Skola: Central Michigan
Födelseort: Rochester, Michigan
Position: Offensive tackle
Längd/Vikt: 201 cm / 138 kilo

Luke Joeckel var länge den högst rankade offensiva linjespelaren i den här draften. Nu är det jämn skägg mellan honom och de här killen, Eric Fisher. Det beror inte på att Fisher har seglat upp efter ett bra uppehåll. Han har varit grym hela året. Det beror på att media låg efter. Scouterna hade full koll på Eric Fisher. Men om vi jämför med Matt Barkley var inte Fisher högt rankad efter high school. Och medan spelare som Joeckel och Barkley spelade om nationella mästerskap så spelade Eric Fisher och hans Central Michigan i ”Little Caesars Pizza Bowl”.

Eric Fisher har varit öppen med att han vill spela för det lokala laget, Detroit Lions. De väljer på femte plats i draften. Men det kommer nog inte att räcka för den som vill åt Fishers tjänster. Det finns tre riktigt bra offensiva tackles i år och efter det är gapet stort till nästa talang. Många lag i toppen har behov längs den offensiva linjen och Fisher är en mångsidig spelare. Dessutom finns det en relativt stor chans att killen från lilla Central Michigan kan utmana om även det första valet i 2013 års draft.

Spelartyp: Fisher är min favorit av årets tackles. Han är stor som ett hus, väldigt stark i överkroppen och bra med händerna. För en kille på nästan 140 kilo har han löjligt snabba fötter och det känns som att man tittar på en spelare minst 30 kilo lättare. Han är smart och kan justera sin position ”on the fly”. Fisher är snabb ur sin stance vilket gör att han kommer i position långt innan försvararna ens hinner få händerna på honom. Otroligt snabb och explosiv i run block. Flyttar på linebackers utan svårighet. Snabb ur sin stance och till andra nivån. Liknar: Joe Staley, LT, 49ers.


Jarvis Jones

jarvisjones_faceÅlder: 23 år
Skola: Georgia
Födelseort: Richland, Georgia
Position: Outside linebacker
Längd/Vikt: 191 cm / 110 kilo

Jarvis Jones har haft en egendomlig resa mot NFL. På många sätt är det en historia om att överkomma hinder och att inte ge upp. När Jones var femton år så blev hans bror mördad utanför en nattklubb. Den unga Jarvis blev deprimerad och arg. Han struntade i skolan och hamnade ofta i slagsmål. Livet och framtiden såg mörkt ut. Men Jones tog sig till slut samman och använde tragedin som inspiration. Frustrationen fick han utlopp för på fotbollsplanen. Han lämnade high school som en hyllad fotboll- och basketspelare. Det gav honom möjlighet att börja spela för stjärnspäckade USC.

Men Jones stötte på fler motgångar. Efter en tackling mot Oregon 2009 var han tvungen att lämna planen. Några dagar senare träffade han en specialistläkare som berättade att han hade drabbats av en mild form av spinal stenosis. Det betyder att en del av plattorna längs ryggraden, vid ländryggen, hade tryckts ihop. Specialisten sade att Jones kunde fortsätta spela men läkarna vid USC vågade inte ta risken. De rekommenderade honom att lägga ned fotbollen. Efter en tid av tvivel fick Jarvis Jones en möjlighet att spela för Georgia Bulldogs, där läkarna godkände honom.

Det skulle visa sig vara ett lysande beslut från skolans sida. Jones har inte känt av några men från skadan och har dominerat totalt på planen. På två år har han registrerat 44 tacklingar bakom linjen, 28 sacks och nio forcerade fumbles. Ingen annan försvarsspelare i landets bästa division kan matcha den produktionen. Men sedan säsongen tog slut har Jarvis Jones varit under luppen. Han har fått värja tuffa frågor om sin rygg och sprang en dålig sprinttid på sin Pro Day. Det har fått många att ifrågasätta om Jones verkligen hör hemma i den absoluta toppen av draften. Ett klassiskt fall av matchfilm och produktion kontra frågetecken och potential.

Spelartyp: Jarvis Jones är en playmaker. Han täcker mycket yta, har bra instinkter och är bra på det mesta. Han är väldigt bra i pass rush och skapar spel som vänder matcherna. Han rushar med en låg tyngdpunkt och har en bra kombination av styrka och kvickhet. Jones misslyckades på sprinten men de flesta var nog inte förvånade att han inte sprang jättefort. Men det är inget oöverkomligt hinder. Andra framgångsrika linebackers i NFL har sprungit liknande tider. Skadeproblemen oroar. Produktionen mot bra motstånd i SEC talar för sig själv. Liknar: James Harrison, OLB, Bengals.


Dion Jordan

dionjordan_faceÅlder: 23 år
Skola: Oregon
Födelseort: Chandler, Arizona
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 198 cm / 112 kilo

Dion Jordan var två meter lång när han gick på high school. Inte oväntat var han svårstoppad på planen. Jordan spelade framförallt receiver och tight end. Han spelade också lite försvar. När han närmade sig slutet av den här perioden och det var dags för college hade han fått erbjudanden från ett helt gäng skolor. Men så hände det otänkbara. Jordan var sjutton år och olycksplatsen var en polares garage.

De unga grabbarna skulle slanga bensin från en bil till en annan. De använde en dammsugare. Men det tog lång tid och de tröttnade. Efter en stund tog man en paus, men lämnade dammsugaren igång. Lite senare kom Jordan tillbaka ensam. Han såg att dammsugaren fortfarande var på och bestämde sig för att stänga av den. Han drog ut sladden ur vägguttaget. Kontakten slog upp en gnista. Dammsugaren exploderade. Dion Jordans kropp stod i lågor. Den unga talangen hamnade på akuten med tredje gradens brännskador. Han låg inlagd i en månad. Men han hade haft tur och skadorna var aldrig livshotande.

Det var en tuff period av ovisshet men Dion Jordan hamnade till slut hos Oregon som wide receiver. Efter ett år som ”rödtröja” och två år på bänken hittade han sin roll som defensive end. På två år stod han för 23.5 tacklingar bakom linjen och var en väldigt flexibel spelare för Chip Kelly och Oregons försvar. Jordan är en hårt arbetande spelare och under sin collegetid har han lagt på sig runt 15 kilo. Men det finns de som vill se honom bli ännu större. Jordan passar bäst som en outside linebacker i ett ”3-4”-system tills han eventuellt blir lite tyngre. Väntas gå bland de fem-sex första valen i draften.

Spelartyp: Dion Jordan är en atlet. Han rör sig fruktansvärt smidigt för att vara två meter lång och väga över 110 kilo. Han har en lång räckvidd och är en bra pass rusher. Samtidigt är Jordan inte ovan vid att backa bak och spela passförsvar. Jordan har en spännande fysik som är ovanlig och kan använda sig av både snabbhet och styrka när han kommer på rush. Saknar kanske den där riktiga explosiviteten på grund av sina långa ben. Liknar: Aldon Smith, OLB, 49ers.


Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

To Top