Nyheter

Norsk kicker får chansen i NFL

På under ett år har Håvard Rugland gått från att vara en sensation på Youtube till att skriva kontrakt med ett lag i NFL. Men ännu har norrmannens osannolika resa bara börjat.

Håvard Rugland kommer från Ålgård i Norge och i dagarna blev det alltså klart att kommunen med under 10,000 invånare har fått sin första NFL-stjärna. Den 27-åriga norrmannen har skrivit på för Detroit Lions. Kontraktet sträcker sig över ett år men garanterar dock inte att han får stanna så länge.

Det började med att Rugland gjorde en film för sina vänner där han sparkade amerikanska fotbollar mot alla möjliga mål. Videon, som du kan se nedan, lade han upp på Youtube. Men norrmannen hade nog inte kunnat ana vad som skulle hända sedan.

Ruglands video ”kickalicious” blev viral och sågs av miljontals människor som imponerades av norrmannens unika talang. Ryktet nådde några av klubbarna i NFL och den vänsterfotade amatören blev inbjuden att komma över och visa vad han gick för. Trots att Rugland hade vissa brister i sin teknik, eftersom han aldrig har spelat amerikansk fotboll på riktigt, så imponerade han. De ville se mer.

Den första klubben som norrmannen hälsade på var New York Jets. Efter den inledande provträningen hos laget bjöd de in honom för ett återbesök. Rugland ägnade tiden mellan besöken att träna med en före detta professionell kicker i USA och att försöka hitta pengar att kunna satsa på denna nyfunna karriär på heltid.

Målet var hela tiden att få en plats i någon trupp och sedan arbeta sig till en roll på planen. Kontraktet med Lions innebär att han har kommit en lång bit på vägen. Det betyder att Håvard Rugland med all trolighet kommer att vara en av de 90 spelare som tränar med klubben under försäsongen. Då har han en lika god chans som konkurrenten och veteranen David Akers att bli Lions kicker för säsongen 2013.

Men det är klart att det kommer att vara en stor skillnad mellan att sparka bollar på en tom plan på norska landsbygden till att göra det i en matchsituation. Då är pressen enorm och tajmingen allt. Men Rugland själv tror att han har det rätta psyket.

Det är svårt att säga något om det innan man har upplevt det. Men det var mycket press under min provträning och det gick bra, så jag tror att chanserna är goda att jag kan hantera det.

En skandinavisk tradition

Om Rugland skulle lyckas ta en plats i Lions och inleda en karriär i NFL skulle han inte vara den första norrmannen att göra det. Jan Stenerud var en annan norsk kicker som blev lite av en legend i NFL. Han spelade 19 år i NFL för tre olika lag och är den enda kicker som inte också spelade någon annan position som har blivit invald i Hall of Fame.

Norrmännen har också haft en offensiv linjespelare vid namn Halvor Reini Hagen som har spelat i ligan.

Även danskarna har haft en mycket framgångsrik kicker i NFL. Morten Andersen är den spelare som har gjort mest poäng i ligans historia och bär smeknamnet ”The Great Dane”. Dessutom har han lagrekord för mest poäng i två olika lag efter 13 säsonger med Saints och åtta säsonger med Falcons. Han pensionerade sig 2008.

Vi svenskar har kanske inte haft lika tongivande spelare i ligan. Men tre kickers vid namn Ove Johansson, Björn Nittmo och senast Ola Kimrin har alla fått speltid i NFL.


Se videon som gjorde allt möjligt!

Nyheter

To Top