Nyheter

En rekordkall Super Bowl

Super Bowl hägrar och på söndag är det äntligen dags. Vid horisonten finns även stora, snöfyllda moln som är redo att dra in över arenan i New Jersey. Det väntas bli en kall match som avgör vilket lag som är bäst i NFL.

På söndag spelas Super Bowl, den största idrottshändelsen i USA. I år arrangeras matchen norrut i delstaten New Jersey, närmare bestämt på arenan Metlife Stadium. Det är samma område som de senaste veckorna har tacklats med snöstormar och rekordväder.

De senaste rapporterna ger dock skäl till optimism. Enligt flera väderrapporter väntas temperaturen ligga runt 0 grader. Se det som en stor förbättring från tidigare indikationer om att det skulle bli många grader kallare än så.

Dessutom finns det i dagsläget en chans på 40 procent att det blir någon form av nedfall, antingen regn eller snö. Det är ännu tidigt att säga vilket typ av väder vi får se, men kallt kommer det bli.

Väder är nästan alltid en påverkande faktor, men sällan i Super Bowl. Vanligtvis arrangeras matchen i soliga sydstater eller på inomhusarenor. Kallast hittills är Super Bowl IV, år 1970 i New Orleans. Då låg temperaturen på cirka 4 grader. Det rekordet kommer alltså troligen att bräckas på söndag.

I syfte att förbereda sig tränade arrangörerna förra veckan att skyffla bort snö så fort de kunde. Så länge ett eventuell snöfall inte sker inom 24 timmar från avspark, kommer ingen snö finnas på planen. Tusentals lastbilar, plogar och skyfflar står redo att radera alla spår av snö.

Hur påverkar då vädret matchen? Framförallt är det offensiven som lider av det. Det blir svårare att kasta bollen. Dels på grund av försämrad sikt, dels för att det är svårare att både fånga och kasta en kall, hård boll. Sen krävs det också mer styrka i kasten genom snöfallet. Samtidigt blir springspelet lidande om den offensiva linjen inte får ordentligt fotfäste att trycka sig framåt.

Försvaret i sin tur får visserligen svårt att se bollen och uppfatta spelet, men kan läsa av sina markerade spelare för att förstå vad som pågår. Play action kan bli mer avgörande om försvarets sikt är försämrad. Det gäller att lagens secondary inte biter för lätt.

Helt klart är dock att anfallen får det svårare genom snö och kyla. Sen återstår det att se vilket lag som bäst kan överkomma den här typen av svårigheter. Kommer Seattles dominanta försvar få hjälp på vägen eller är Broncos offensiv precis lika starka i snövädret? Allt avgörs på söndag.

Nyheter

To Top