Nyheter

Fynd är nyckeln för Seattle och Denver

Hur bygger du ett lag i NFL? Det är en ständigt pågående debatt vilken metod som är bäst. Lönetak och draft gör det intressant. Oavsett vilken väg du väljer måste du få valuta för pengarna.

ROI. Det var på någon kurs jag först hörde det. Förkortningen står för ”return on investment”. Poängen är att det i all verksamhet handlar om att få valuta för pengarna. Du kan säga samma sak om investerad tid. Uttrycket kommer från företagsvärlden men samma filosofi gäller i NFL.

Ligans system med draft och lönetak ger många positiva effekter. Det är alltid jämnt och även de som är fans av de allra sämsta lagen har något spännande att se fram mot varje år. Frågar du mig skulle jag säga att det är det här utjämnande systemet som är ligans största enskilda styrka.

För att få en fördel gentemot konkurrenterna måste du alltså investera bättre. Det är också en ständig diskussion när det gäller topp kontra bredd. Vad är viktigast?

En tydlig sak i år är hur kontraktet för din quarterback definierar laget. Det är den positionen där lagen investerar mest pengar. Med det nya avtalet är lönerna för rookies fixerade under ett par år framåt. Om du lyckas drafta en ung quarterback som kan spela bra direkt har du en enorm fördel. Du kan använda de pengarna att förstärka på annat håll.

De lag som gick långt i slutspelet tillhörde egentligen två olika grupper. Den ena består av lag med en ung hyfsat produktiv quarterback med ett lysande lag omkring sig. Den andra gruppen är lag med dyra veteraner som är så förbaskat bra att de kompenserar för medspelarnas bristande kvaliteter.

Kloka personer säger att en bra general manager är viktigare än en bra tränare. Jag håller med.

I Super Bowl har vi inte oväntat två lag som får väldigt mycket valuta för de pengar de investerat i både nyckelspelare och breddspelare. De är däremot ruskigt olika i sin uppbyggnad. Vi tar en titt på i vems plånbok pengarna hamnar.

Seahawks och Broncos har fyndat

Längst ned i artikeln hittar du en lista över grundlön och kostnad för de spelare som Denver Broncos och Seattle Seahawks har haft på lönelistan i år, från bäst betald och ned. Skumma gärna igenom den. Jag ska bara peka ut ett par saker som står ut.

Det första som blir tydligt är att båda lagen har en hel del spelare i truppen som spelar långt över vad de kostar. Sen går det inte att bortse från skillnaden i lön mellan Peyton Manning och Russell Wilson, som fortfarande spelar på sitt rookie-kontrakt.

Seattles akilleshäl har varit deras passoffensiv, vi kan se att de har drygt $15 miljoner uppknutna i spelare som antingen är skadade eller har varit borta i stort sett hela året. Däremot verkar inte Broncos offensiv ha saknat lagets näst bäst betalda spelare, Ryan Clady.

Men låt oss fokusera på fynden.

Denver har kanske ligans bästa receivers, men det är ett billigt gäng. Wes Welker, Demaryius Thomas, Eric Decker och Julius Thomas kostar sammanlagt under $10 miljoner mot lagets lönetak. Det är ruskigt billigt. Det har också varit en väldig fördel att kunna slänga in ynglingarna Duke Ihenacho, S, och Danny Trevathan, LB, som starters för dryga halvmiljonen styck.

Även veteranerna Terrance Knighton, DT, och Dominique Rodgers-Cromartie, CB, har varit lysande investeringar. Peyton Manning, QB, är så klart den stora utgiften för Broncos. Men det är han värd.

Flera av Seattles bästa spelare är nästan gratis. Richard Sherman tilhör eliten i NFL kostade 600,000 i år. Löjligt, så klart. Men då ska man veta att quarterbacken Russell Wilson tjänar ännu mindre i grundlön, snäppet mer mot lönetaket. På andra sidan i ligans bästa secondary spelar just nu Byron Maxwell på en väldigt hög nivå, han kostar ungefär lika mycket som Sherman.

Passfångarna Golden Tate och Doug Baldwin lär inte få åka till Hawaii snart, men så kostar de också under miljonen. Det gör även Seahawks två linebackers, K.J Wright och Bobby Wagner, som båda är väldigt bra.

I Seattle har man betydligt fler tunga kontrakt än i Broncos. De har den möjligheten eftersom de slipper betala Mannings lön. Zach Millers, TE, $11 miljoner mot lönetaket är väl kanske det mest uppseendeväckande, tillsammans med kostnaden för Sidney Rice, WR. För de som inte har sett så mycket Seahawks-matcher kan nog Red Bryants, DT, kostnad på $7.6 miljoner förvåna en hel del.

Oavsett hur säsongen slutar kommer det nog att rensas en del för de unga stjärnorna som förväntar sig nya kontrakt.

När man studerar de här lagen blir det snabbt tydligt hur olika de har valt att bygga laget. Det beror så klart på vilka möjligheter de har haft. Men det är min fasta övertygelse att man kan vinna i NFL med i stort sett vilken filosofi som helst. Huvudsaken är att du får bra valuta för dina pengar.

Det är väl lika bra att avsluta den här artikeln som vi inledde den: ROI.


LonerSB

Nyheter

To Top