Nyheter

I spelboken inför Super Bowl

Vi vet att Seattle Seahawks och Denver Broncos gör en hel del saker riktigt bra. Men hur går det egentligen till? Vi dyker ned i spelboken och tar en titt på de två Super Bowl-lagen.

Det har blivit dags att dyka ned i spelboken. Vi ska titta på vad Seattle Seahawks och Denver Broncos gör för att vara så framgångsrika som de har varit i år. Bra spelare är medicinen mot det mesta men det gäller att sätta dem i positioner där de kan nå sin fulla potential.

Super Bowl kommer att spelas mellan det bästa försvaret i NFL och det bästa anfallet. Självklart är det där vi ska lägga vår fokus. Nu nördar vi ned oss.

Denver Broncos offensiv

Låt oss börja med det grundläggande. Broncos spelar absolut helst ur en så kallad ”11-personnel”. Få lag gör det oftare. Det betyder att de ställer upp med en running back, en tight end och tre receivers. Denver använder ingen fullback. Det är en relativt passglad taktik, skulle man kunna säga.

Filosofin utgår från korta, träffsäkra kast där spelarna förväntas göra mycket efter mottagningen. Bollen lämnar Mannings händer fort, det neutraliserar pass rushen. Broncos springer bollen för att få hanterbara avstånd till fyra nya försök och när försvaret säljer sig för att stoppa luftattacken.

Denver älskar att använda sig av olika ”trips” eller ”bunch”-formationer. Det kan betyda att tre spelare står tätt ihop innan snap. Målet är att förvirra defensiven och att göra det svårt för försvararna att ta sig fram till rätt spelare. På det sättet kan Broncos skapa stora spel av korta kast med låg risk. Sen attackerar Manning djupt när försvaret tappar tålamodet.


[divider]


welkerRZDemaryius Thomas attackerar den yttre försvararen medan Welker kan välja om han vill springa bakom sin lagkamrat, som med sin position hindrar försvaren från att nå Welker, eller gå inåt i planen. Det är nästan omöjligt för försvararen att vinna en mot en i den här situationen.

[divider]


Det kan antingen handla om att Broncos springer bollen väldigt framgångsrikt, för att försvaret har spritt ut sig mot passen, eller för att de tjuvar på de korta passningarna. Då kommer den långa passningen längs med sidlinjen för ett gäng yards.

Man använder också flera koncept för att av samma anledning skapa ytor för sina play makers. Det kan vara att skicka tre spelare på djupa routes och sedan skicka en explosiv spelare som Demaryius Thomas på en crossing route tvärsöver planen. På så sätt tvingas försvaret lämna ytan där Thomas kommer att vara när han vinner en mot en. Vilket han nästan alltid gör.

Man ska minnas en sak i amerikansk fotboll. Offensiven har alltid en liten fördel. Om de kommer ut med ett bra koncept, quarterbacken läser försvaret rätt och levererar ett bra kast är det inte mycket att göra för försvaret.

Det finns ett undantag där defensiven, om än med en viss risk, kan ta tillbaka taktpinnen. Det kallas ”press coverage”. Vilket lag i NFL gör det bäst?

Seattle Seahawks defensiv

När Pete Carroll tog över i Seattle var det några som rynkade på näsan åt hans filosofi. Seahawks gör nämligen en del intressanta saker, kanske särskilt på linjen. Det första man reagerar på att de spelar 150 kilo tunga Red Bryant som defensive end på tidiga downs.

Tanken är att eftersom lag ofta springer på första, och ibland även andra, vill Seahawks fylla linjen med stora killar och stoppa springspelet. När de väl har fått motståndarna in i tredje och lång skickar de in sina fräscha pass rushers. Det här har fungerat väldigt bra i år.

Men vad är det vi hör allra mest om Seahawks försvar? De är fysiska. De kommer upp på linjen för att hindra passmottagarna att få en bra start. De spelar väldigt mycket i så kallat press coverage. Här finns dock en del missuppfattningar. En av dessa är att de nästan alltid spelar man mot man-försvar. Det gör de inte. Men däremot spelar de gärna press coverage även i zonförsvar.


[divider]


HawksDKombination av press coverage och en djup safety, Earl Thomas, ensam långt bak i planen.

[divider]


Den filosofin kan sammanfattas på samma sätt som den zon-blitz Dick LeBeau, Steelers, och Dom Capers, Packers, använder. Man lyckas vara aggressiv utan att riskera för mycket.

Seattle har ligans bästa safeties. Men de spelar oftast bara en safety djupt, Earl Thomas i en nästan fri roll, medan den fysiska Cam Chancellor kan komma upp och hjälpa till i springspel och backa upp linebackers i passningsspelet. Duon kan mycket väl vara Seahawks största styrka i försvaret.

Det tåls att sägas

Vi har hört det många gånger den här veckan. Det är två starka enheter som möts i Super Bowl. Något måste ge vika. Vilka kan ha tålamodet, kylan och disciplinen? Det kommer att avgöra när de här lagen ställs inför sin största utmaning hittills i år.


Nyheter

To Top