Nyheter

32 på 32: Minnesota Vikings

NFL Supporter analyserar alla 32 lag i NFL på lika många dagar. Stjärnspelare, spelsystem, värvningar och förväntningar inför säsongen 2013. Dagens lag: Minnesota Vikings.

Lag: Minnesota Vikings

I korthet: Minnesota var lite av det svarta fåret i fjolårets slutspel. Ingen trodde att de skulle ta sig dit och när de hade kämpat sig till en plats väntade sig alla att de skulle åka ut direkt. Bristen på respekt visade sig dock vara befogad, även fast Vikings blev tvungna att starta sin backup quarterback. Vikings fick möta rivalen Packers och det blev aldrig mycket till match. Anledningen till att Vikings överhuvudtaget fick chansen att spela den matchen var Adrian Peterson. Ligans bästa running back gjorde en historisk säsong förra året där han passerade 2,000 yards på marken. Tyvärr kunde varken passningsspelet eller försvaret hjälpa till att dra lasset.

Vikings har haft ett riktigt intressant uppehåll. Det första de gjorde var att inför draften byta bort den skadebenägna receivern Percy Harvin till Seahawks mot ett val i första rundan. Sedan skrev de kontrakt med Greg Jennings från Packers. Vikings var också aggressiva på draftdagarna och när allt var sagt och gjort hade Vikings valt tre spelare i första rundan. En explosiv defensive tackle, en fysisk cornerback och en begåvad men opolerade wide receiver. Trots denna införsel av talang lider Vikings fortfarande av en del hål i laget och får nog räkna med att ses som lillebror i divisionen – tills de gör någonting åt det.

Styrkor: Adrian Peterson är fantastisk. Det är den enkla sanningen. Han gör allting väldigt bra och det är en enorm fördel att ha honom i laget. Men det var inte bara Peterson förtjänst att springspelet blomstrade förra året. Vikings har en underskattade offensiv linje. John Sullivan, center, var en av ligans bästa spelare på sin position 2012. Båda Vikings tackles, unga Matt Kalil och Phil Loadholt, är också riktigt bra. Minnesota har också en grym ung kicker och draftade en ny punter i femte rundan. Defensivt har man en ruskig linje med Kevin Williams i mitten och Jared Allen och Brian Robison på kanterna. Sedan hade Harrison Smith, safety, i tysthet en väldigt fin rookiesäsong.

vikings_2013

Svagheter: Christian Ponder kom ur college som en opolerade quarteback. Tanken var inte att han skulle starta så tidigt. Han har växt men är fortfarande inte tillräckligt bra. Passoffensiven är ett orosmoment. Ska Greg Jennings hitta en roll i laget? Kan rookien Cordarrelle Patterson bidra direkt? Det är en tunn enhet. Samtidigt har Vikings försökt lösa problemen i passförsvaret. Även fast rookien Xavier Rhodes ser lovande ut är det svårt att komma in och spela direkt på den positionen. Det är en mycket suspekt grupp som helhet.

Filosofi: Förra året började Vikings med ett kortare passningsspel för att underlätta för Ponder och få bollen till kvicka spelare som Percy Harvin. En enklare form av ett västkustsystem. Men efter Harvins skada handlade det mest om Adrian Peterson. Vi väntar oss att Vikings ger lite mer ansvar till Ponder i år för att på så vis bli svårare att läsa. Defensivt är det kanske NFL:s mest klassiska ”4-3”-försvar. De kör en kombination av en klassisk ”cover 2”, två safeties djupt, och dess syskon ”tampa 2”, en linebacker som backar djupt bak i passförsvar, och toppar det med en aggressiv strong safety i Harrison Smith.

Så blir 2013: Vikings kommer inte att lyckas upprepa framgångarna från förra året. Christian Ponder och passoffensiven är för trög. Jag gillade inte värvningen av den allt äldre och ömtåligare receivern Greg Jennings. Men det är sant att man behövde förstärkning på position, och fortfarande gör det. I försvaret kommer Vikings tyvärr att tillåta för många stora spel. Peterson kommer dock att ha en bra säsong och Vikings slutar på ett halvdussin vinster.

Offensiva stjärnor: Adrian Peterson, running back. Greg Jennings, wide receiver.

Defensiva stjärnor: Jared Allen, defensive end. Kevin Williams, defensive tackle. Chad Greenway, linebacker.

Framtidsnamn: Matt Kalil, left tackle. Harrison Smith, strong safety. Kyle Rudolph, tight end.

Nya spelare: Greg Jennings, WR. Keith Jennings, WR. Jacob Lacey, CB. Lawrence Jackson, DE. Matt Cassel, QB. Seth Olsen, G.

Tappade starters: Percy Harvin, WR. Antoine Winfield, CB. Chris Kluwe, P. Geoff Schwartz, G. Devin Aromashodu, WR. Michael Jenkins, WR. Jasper Brinkley, LB.

Draften: Sharrif Floyd, defensive tackle. Xavier Rhodes, cornerback. Cordarelle Patterson, wide weceiver. Gerald Hodges, outside linebacker. Jeff Locke, punter. Jeff Baca, guard. Michael Mauti, inside linebacker. Travis Bond, guard. Everett Dawkins, defensive tackle.

Nycklar till framgång: Christian Ponder måste ta ett stort steg och leda den här offensiven. Greg Jennings måste hålla skadorna borta hela säsongen och spela som han har gjort de senaste åren. Defensivt måste antingen pass rushen vara dominant eller spelarna i Vikigns secondary kliva fram och överraska. För bollarna kommer att flyga när lag möter Vikings.

 

Vad tror DU om Vikings i år?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Se analyserna av samtliga lag.

 

Nyheter

To Top