College

En speciell talang

När det gäller draft och de bedömningar som görs av spelarnas fysik är det lätt att saker blir strömlinjeformade. Som spelare ska du uppfylla vissa kriterier och mått. En spelare som kommer vara annorlunda än alla andra i årets process är Central Floridas linebacker Shaquem Griffin. Inte för att han vill, utan för att han måste.

När Shaquem och tvillingbrodern Shaquill låg i mammas mage drabbades han nämligen av amniotic band syndrome, ett tillstånd som gjorde att han föddes med en defekt vänsterhand. Som fyraåring opererades vänsterarmen och sedan dess tar den yngre Griffinbroderns vänsterarm slut där handen skulle börjat.

Det skulle stoppa många från att följa sin dröm att spela fotboll. Men Shaquem kunde inte ens låta bli när han var nyopererad, mamma Griffin har berättat om hur hon hämtade pojken på förskolan med ett blodigt bandage på ena armen och en fotboll i den andre. Nu 18 år senare är han på god väg att spela sig upp för många NFL-lags draftbrädor. Förra säsongen slog sig strong side linebackern in i Scott Frosts UCF försvar. Med sig i uppställningen hade han sin 4 minuter äldre tvillingbror, Shaquille. Den äldre Griffin-brodern återfinns idag i NFL där han spelare corner för Seattle Seahawks. Något som sporrat Shaquem än mer att uppnå sitt mål.

Att växa upp med en hand och en talangfull tvillingbror har lärt Central Florida-linebackern att jobba hårt för att hålla jämna steg. När de var barn och spelade med pappa på baksidan av huset så fick pojkarna gå igenom övningarna på samma sätt. Till Sport Illustrated berättade Shaquem om hur det var. ”He didn’t want me to make any excuses for why I couldn’t catch the ball. I took a couple footballs to the face before I learned to catch.”. Hemma i garaget byggdes ett gym anpassat för att han skulle kunna träna med bägge armarna, allt för att ge honom förutsättningar att följa sin dröm.

Efter att han fick chansen som starter under 2016 har han imponerat stort med sin vilja, snabbhet och förmåga att göra spel. 148 tacklingar, 28 TFL och 17 sacks har det blivit över de två senaste säsongerna. Dessutom har han stått för två interceptions och plockat upp tre fumbles, inte illa för en spelare med en hand. Shaquem har vuxit ut till en ledare för ett lag som gick från sämst i konferensen till att gå obesegrade fram till konferensfinalen mot Memphis. Finalen blev en offensiv nagelbitare där UCF  vann efter dubbel övertid, Shaquem Griffin stod för bland annat 2 sacks och en preassure på matchens sista spel då Memphis Riley Ferguson kastade en interception. Med sin attityd, hårda arbete och driv har han fått med sig lagkamraterna i match efter match. Efter förra säsongen så kröntes han med priset som AAC Defensive Player of the Year, detta år hoppas han på att få krönas med att bli draftad.

Visst kommer lagen i NFL ha åsikter om att Shaquem Griffin saknar en hand, men något säger mig att han kan se till att övertyga om sin kapacitet bara han får en chans. Det är något han gjort förr.

 ”A lot of people in our generation like to make excuses about little things that really don’t hinder them from doing what they want to, It always comes down to the work ethic.” – Shaquem Griffin

Nyheter

To Top