College

Veckans College – Avancerad bergsbestigning

I tisdags presenterades årets första slutspelsranking. Den tidigare rankingen har egentligen inte varit mer än en indikation på hur de olika lagen ligger till. Slutspelsrankingen är alltså den ranking som avgör vilka fyra lag som gör upp i slutspelet och kommer att uppdateras varje tisdag.

Föga oväntat toppar Alabama listan och den som ifrågasätter det är nog mest ute efter en rolig debatt. Michigan och Clemson som tvåa respektive trea var inte heller det någon större överraskning. Båda skolorna har vunnit rubbet hittills, Clemson med en stark seger borta mot Florida State senast och Michigan slog delstatsrivalen Michigan State. Men, att Texas A&M just nu är det fjärde laget in var mer överraskande. Aggies har spelat riktigt bra hittills och lagets enda förlust är mot Alabama och det är lite som att fnysa åt någon som bara bestigit tre fjärdedelar av Mount Everest, fortfarande en fantastisk bedrift. Men vi har en skola utanför som spelare i en Power 5 division som hittills vunnit allt, Washington. De flesta, inklusive jag, trodde att just Huskies skulle få den sista platsen som det ser ut nu. Ska vi fortsätta att prata om bergsbestigning, som jag vet väldigt lite om, så misstänker jag att kommittén ser det som att Texas A&M just nu varit väldigt nära att bestiga världens högsta berg medan Washington bara hunnit ta sig en bit ovanför baslägret än. Men fortsätter man i samma takt så ser utsikten för att klättra förbi Texas A&M god ut.

Nej, nu skippar vi bergsklättringen och kollar in helgens hetaste matcher.

 

5 November, 17:00, Evanston, IL

wisconsin8. Wisconsin (6-2)

northwesternNorthwestern (4-4)

Wisconsin ligger fortfarande bakom Nebraska I BigTen West men samtidigt så har man sina tuffaste matcher bakom sig. Att Badgers ska vinna resterande matcher är mer än troligt, om det sen räcker till att få spela finalmatchen i konferensen återstår att se. Ska inte säga att allt handlar om försvaret i Wisconsin men bra nära i varje fall. Offensiven lever och dör med hur bra springspelet fungerar och det verkar i varje fall som RB Corey Clement kommit igång allt mer det sista. Men, som sagt, försvaret är grejen för Wisconsin och framförallt lagets LB’s med lillebror Watt, Vince Biegel och Jack Cichy. Northwestern är ett lurigt lag som blandar och ger. Man har visserligen fyra förluster men man spelade jämnt in i slutet både mot Ohio State och Nebraska. Precis som Wisconsin är man ett lag som lever på sitt försvar med LB:en Anthony Walker i spetsen. Men tillskillnad från sina motståndare fungerar man bättre i luften när det kommer till offensiven och QB:en Clayton Thorson har spelat bra hela året.

 

5 November, 20:30, Waco, TX

tcu TCU (4-4)

baylor 17. Baylor (6-1)

De åren de stora skolorna, Texas och Oklahoma, inte kunnat leverera hard et oftast stått mellan just TCU och Baylor. Både Baylor och West Virginia drog på sig sin första förlust förra helgen vilket gör att det krävs ett mindre mirakel för att Big12 ska kunna ta en slutspelsplats. Men chansen till att vinna Big12 är fortfarande öppen och där har Baylor en god möjlighet. Det kanske är väl enkelt och säga att allt handlar om offensiv när man pratar Baylor men så är det. Ska man på nått sett hylla lagets försvar så måste man ha bra många filter för att göra så. Det full fart framåt som gäller med QB Seth Russell i spetsen som senast mot Texas visade att han är mer än okej som ett springande alternativ till det spännande RB-paret Linwood/Williams. Måste även nämna atleten KD Cannon som WR. TCU har dalat lite, framförallt i offensiven och många trodde att vi skulle få se ett starkare defensiv i år. Tyvärr har inte riktigt försvaret levt upp till förväntningarna, safetyn Denzel Johnson är undantaget som verkligen spelar bra fotboll varje gång han får chansen. Pass-spelet har trots allt funkat bra framåt med QB Kenny Hill och RB Kyle Hicks är bra men visar det lite för sällan.

 

5 November, 20:30, Fayetteville, AR

florida 11. Florida (6-1)

arkansas Arkansas (5-3)

Florida smyger fortfarande i det tysta i den svagare SEC East. Efter det att Tennessee tappat allt och lite till är divisionen nu Gators att förlora och väl i en SEC-final kan allt hända. Florida har ett par bra spelare i offensiven och en underskattad linje och det är alldeles för enkelt att säga att Gators vinner tack vare sitt försvar. Men det är fortfarande försvaret som är skolans stolthet och styrka. CB:en Jalen Tabor är bra nära perfekt och längre fram har du LB Jarrad Davis och DE Bryan Cox som styr upp det. Arkansas har haft ett tufft schema men är trots det 5-3 vilket får ses som mer än okej med tanke på vad man tappade förra året. Lagets offensiva linje är inte lika bra som ett år sen men fortfarande bra nog. Efter att ha slussat iväg två stycken RB’s till NFL förra året är springspelet inte lika vasst som det varit så länge jag kan minnas. Istället är det QB Austin Allen tillsammans med framförallt WR Drew Morgan och TE Jeremy Sprinkle som gäller. Försvaret är okej, inte dåliga, inte bra helt enkelt.

 

6 November, 01:00, Baton Rouge, LA

alabama 1. Alabama (8-0)

lsu 13. LSU (5-2)

Utan tvekan veckans match. Oavsett vilka andra lag som är med och utmanar i SEC och framförallt i den västra divisionen är denna match alltid något extra. LSU fick en tuff start och coach Miles fick foten, men luras inte av det. LSU är på gång, trots att man inte har QB:en så har man det mesta förutom just det. RB Leonard Fournette mosar allt i sin väg med god hjälp av en riktigt bra linje. Receivers finns det gott, försvaret har förvisso svajat men i en match som denna med de spelare man har, LB-paret Key och Beckwith och CB-paret White och Adams i synnerhet, så finns alla chanser för en skräll hemma i Baton Rouge. För jag vill ju tro att man på något sett kan rubba stora, starka Alabama. För just nu är det Alabama mot resten och det är lätt att heja på resten i lägen som dessa. Istället för att lyfta fram precis alla saker som ’Bama är överjävligt bra på, det mesta, så lyfter jag fram de två sakerna jag kan hitta som man kan komma åt dem på och det är i luften. Visst, man har två av landets bästa corners i Humphrey och Fitzpatrick och en riktigt bra safety i Jackson men man har släppt poäng i luften. Fournette är den bästa RB:en i landet men jäklar vilket minfält han måste ta sig igenom ed DE Allen, LB Foster och Williams i spetsen. Problemet är bara det att LSU inte har QB:en för attbomba sönder dem i luften just nu. Vänder man på det måste LSU ladda boxen med spelare och tvinga Alabamas unga QB Hurts att utmana i luften.

 

6 November, 01:00, Columbus, OH

nebraska 10. Nebraska (7-1)

ohio-state 6. Ohio State (7-1)

Även detta en fin kamp i BigTen där Ohio State ändå få ses som en klar favorit. Men, Buckeyes har två tveksamma matcher i ryggen. Förlusten mot Penn State och en knapp seger mot Northwestern senast. QB J.T. Barrett är för ojämn för att luta sig emot och offensiven blir ofta lite för endimensionell trots att man har en bra linje och bra RB’s i Mike Weber och Samuel Curtis. Försvaret är det inte mycket att klaga på, bland det bästa i landet med LB McMillan, DE Bosa och DE Lewis där fram och CB Lattimore och framförallt safetyn Malik Hooker där bak som har sett gudomlig ut hittills. Nebraska har chansen men de måste höja sitt eget spel betydligt för att ta den. Trots att man är 7-1 har långt ifrån allt klickat. QB Tommy Armstrong har varit bra i offensiven men sen är det höga berg och djupa dalar när det kommer till resten. Försvaret har visserligen sett bra ut men det har också varit mot betydligt svagare offensiv.

Nyheter

To Top