Analyser

Inför TV-matchen (Packers @ Lions) med Stefan Björkman

Söndagskvällen inleds med ett divisionsmöte i NFC North där Packers är på besök i Detroit för att mäta sina styrkor med Detroit Lions. Matchen sänds på Viasats kanaler (t.ex. TV3) med start klockan 19.00, och vi har fått möjligheten att byta några ord med Stefan Björkman kring kvällens batalj.

Detroit Lions har bjudit på allt från miserabla insatser (Jets) till heroiska vinster (Patriots). Vilket är det ”sanna” Lions? Vad kan vi förvänta oss av Lions i år?

Lions är ett lag under uppbyggnad, inte minst rent kulturellt med en importerad Patriots version 2.0 med allt vad det innebär. HC Matt Patricia har haft en viss Belichick som chef under 14 år. Lagets QB Stafford är en av ligans tio bästa, men vad som saknas är en djupare WR-kår.  Här finns visserligen Staffords favorit Golden Tate, men jag saknar en dominant TE i det här laget. Luke Wilson (TE) från Seahawks är bland de snabbare TE jag sett, men denne måste kliva fram mer i passningsspelet. I övrigt finns t.ex. Golladay, som är en ny förmåga som har framtiden för sig, samt Marvin Jones är inne på sitt 7 år i ligan, men kanske kan ha haft sina bästa år bakom sig.

Gillar deras OL där vänster OT Decker och vänster OG rookien Ragnow, höger OG Lang (skadad) är tre starka namn. De har bara släppt till 6 st sacks hittills. De har visserligen haft lite problem med sitt running game men med nye RB Kerryon Johnson, tillsammans med veteranen Blount, är dem ett bra komplement till ett stabilt run game.

Lions defense är ett större problem, där förlusten mot Jets i första matchen (48 insläppta poäng) sved ordentligt. Sedan följde matcherna mot 49:ers (30 poäng) och Cowboys (26 poäng). Och då räknas de lagen anfall ändå inte till de starkaste i ligan. Vinsten mot Patriots var dock definitivt en fjäder i hatten. Hittills efter fyra matcher kan vi inte ha för stora förväntningar av Lions, men klart är att de har en stomme i sitt anfall med QB Stafford, OL och RB Johnson. Jag gillar Golden Tate som drar ett stort lass, men med 9 år i ligan, kan man undra om han verkligen är en del av framtiden i Lions? Försvaret med sina 13 sacks gillas, men det kan behövas lite mer tyngd på DT som kan plugga igen runspelen. Secondary är minst lika ungt om resten av försvaret men under HC Patricias ledning så kan detta försvar utvecklas allt eftersom. Detta är Patricias första HC jobb och detta i Detroit som man inte vänder på en säsong som så. Dock ska dom bli intressanta att följa under säsongen. Lions fans har lärt sig tålamod under årens lopp och det lär dem fortfarande ha under denna säsong.

 

Veckans snackis i Green Bay är Aaron Rodgers sågning av det egna anfallet som, trots 22-0 och 427 yards mot Bills, uppenbarligen inte håller måttet. Är Rodgers bara en grinig halvskadad gubbe, eller har han fog för sin kritik?

Rodgers sågning av sitt egna anfall efter 22-0 och över 400 yards offense är i sig en liten förklaring varför Packers och Rogders har varit så framgångsrika under dennes ledning, och varför Rodgers är så bra som han är. ”Rodgers kan ju gå på vatten” har jag hört en kommentar i medieran nyligen. Rodgers är en del av vinnande kultur där medelmåttighet inte accepteras om man har som mål att vinna Superbowl. Mot Bills lämnade man en hel del därute på offense mot ett, inte ens, medelmåttigt försvar som tyvärr Bills försvar är just nu. Även om segern över Vikings var ett stort utropstecken härom veckan. Att gå ut och kritisera som Rodgers gjorde ger ju en signal till hela laget vad som gäller i Packers för resten av säsongen. Sedan att Packers nollade för första gången på 7-8 år är en annan sak.

Inför dagens match har dock Rodgers ett antal av sina veteran WR på skadelistan. Exempelvis får vi inte se Randall Cobb ikväll. Vidare är Adams och unge Allison listande som ”Questionable”. Senaste rapporterna gör dock gällande att de kommer till spel, ”…om än i begränsad omfattning”, vilket gör att lagets unga unga rookies WR i Packers verkligen bör kliva fram. Att etablera ett rungame brukar jag alltid tjata om, men i denna match är det nog så viktigt för att dels avlasta sin OL och göra det lättare att etablera ett fungerande passningsspel med sina rookie WR St Brown, Moore och Valdes-Scantling. En gameplan med ett mer bollkontrollerat anfall kommer även avlasta Packers försvar i denna match.

Packers sparkade både OC och DC efter förra säsongen och har nu två stycken f d NFL HC på dessa coordinatorsjobb vilket var ett direkt resultat av förra årets säsong. Problemet är bara att så mycket hänger på Aaron Rodgers hälsa om hur säsongen ska gå, även den nya backup Qb:en Kizer är ett antal snäpp bättre än förra årets Hundley.

Vem som vinner? Packers.

 

Tack Stefan, nu får vi se om Lions kan rå på Packers. Matchen spelas på Ford Field i Detroit och visas på TV3 (Viasat Extra, Viaplay) med inledande studio från 18.30. Övriga TV-tider hittar ni HÄR.

Inför TV-matchen (Packers @ Lions) med Stefan Björkman

Nyheter

To Top