Nyheter

Dags för heltidsanställda domare

Fail Mary. Foto av: Otto Greule Jr/Getty Images.

Under onsdagen togs lite i skymundan ett beslut som kommer få stor inverkan på ligan framöver. Enligt MMQB kommer drygt 20 heltidsanställda domare kommer att rekryteras med målsättningen att ha de första på plats redan innan årets ordinarie säsong startat. Inga domare kommer att tvingas in i denna exklusiva anställningsformen, men den långsiktiga målsättningen är att få så många som möjligt av domarna anställda.

I en liga där så mycket hänger på enstaka spel och bedömningar har det under längre tid anmärkts på att domarna i ligan haft andra jobb. De har rimligen inte haft möjlighet att förbereda sig inför säsongen och sina matcher på ett sätt som man kan förvänta sig i en idrott och liga av NFLs magnitud.

Det har helt enkelt inte varit en rättvis situation, vilket 2012 års uppmärksammade ”Fail Mary” är ett lysande exempel på. Ett felaktigt domslut i slutspelet mellan Seahawks och Packers avgjorde matchen och försatte slutligen domaren i depression.

Domarnas fack står bakom initiativet vilket bör innebära att domarna äntligen får tillräckligt bra betalt för att inte behöva ha några extraknäck vid sidan av fotbollen. Förhoppningsvis kommer detta leda till en högre kvalitet på domarinsatserna, redan denna säsongen, med färre avgörande misstag.

Nyheter

To Top