Analyser

Torsdagsmatchen – Raiders hos Chiefs

I natt spelas en av de bästa matcherna på året, mellan glödheta Raiders (10-2) och stabila Chiefs (9-3). Vinnaren tar hem divisionstiteln, hur kommer matchen sluta?

Det är en oerhört viktig match med mycket på spel när Oakland Raiders gästar Kansas City Chiefs, så det kommer inte saknas dramatik. När de möttes i Oakland för sex veckor sedan dominerade Chiefs på spelets tre faser och framförallt på sidlinjen. HC Andy Reid bjöd på en föreställning av sitt strategiska fotbollssinne mot Raiders mindre kompetenta tränarstab. Det var en komfortabel vinst för Chiefs, men det borde inte bli lika lätt i natt.

Det är alltid en utmaning att spela torsdagsmatcher. Det innebär kortare vila för spelarna och mindre tid att förbereda sig strategiskt inför det kommande motståndet. Inför det senaste mötet hade Chiefs sin vilovecka och därmed 14 dagars tid för förberedelse. Andy Reid har vunnit 16 av 18 matcher efter viloveckan. Däremot har han det svårare på torsdagar, där har han bara vunnit tre av sju matcher och bara en av de senaste fem. Kanske kommer Chiefs inte ha samma övertag på sidlinjen som senast.

I oktober kontrollerade Chiefs matchen tack vare sitt springspel. De sprang för 183 yards, hade långa serier och över 61% bollinnehav. På så sätt höll de Raiders potenta anfall på sidlinjen och tröttade ut deras försvar. Spencer Ware var den stora hjälten. Försvaret gjorde också sitt. De släppte lite yards i första halvlek, men punkterade Raiders anfall i andra halvlek. Raiders lyckades inte ta ett enda poäng då och hade stora problem att flytta bollen.

Chiefs försvar är starkt på den defensiva linjen och behöver sätta press på Raiders QB Derek Carr. Med Justin Houston, Dee Ford, Chris Jones och Tamba Hali har Chiefs ett överskott av spelare som kan komma åt Carr. De måste begränsa hans tid i fickan, får han stå där obekymrat är Raiders anfall nästan ostoppbart. Amari Cooper och Michael Crabtree är kanske ligans bästa receiver-duo.

DENVER, CO - NOVEMBER 27:  Outside linebacker Justin Houston #50 of the Kansas City Chiefs sacks quarterback Trevor Siemian #13 of the Denver Broncos for a safety in the second quarter of the game at Sports Authority Field at Mile High on November 27, 2016 in Denver, Colorado. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Linebacker Justin Houston är tillbaka från skada och har redan hittat formen. På tre matcher har han fyra sacks och en safety. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Sen det senaste mötet har Raiders vunnit sex raka matcher och försvaret spelat bättre. De har däremot fortfarande problem mot springspelet och tillåter flera stora spel varje match. Mot Chiefs är det viktigt att de fokuserar på att stoppa blödningen mot springspelet och att markera TE Travis Kelce i passpel. De senaste tre matcherna har Kelce sammanlagt 23 mottagningar för 349 yards. Han är nyckeln i Chiefs passoffensiv, även om WR Jeremy Maclin är tillbaka från skada. Raiders DE Khalil Mack har varit ligans bästa försvarare de senaste sex veckorna, han behöver fortsätta spela på samma nivå i natt.

Raiders anfall bör återgå till samma strategi som de hade mot Broncos tidigare i år. Spring bollen. Sen, spring lite mer. Chiefs försvar tillåter över 120 yards per match och Raiders har en offensiv linje som kan öppna hål. Då undviker Raiders också att spela i händerna på Chiefs styrka – deras passförsvar. QB Derek Carr ska kasta bollen så få gånger som möjligt i närheten av CB Marcus Peters och S Eric Berry, som gemensamt har åtta interceptions i år.

Mycket kommer hänga på de två lagens anfall i red zone. Försvaren ger båda upp mycket yards men täpper till när det närmare sig eget målområde. Då gäller det att respektive anfall kan trycka in bollen och då är springspelet viktigt. Matchen i matchen kommer vara vilken running back som har bäst form – Raiders Latavius Murray eller Chiefs Spencer Ware.

Chiefs vann senaste och är favoriter också denna gång. De spelar jämna matcher, men hittar sätt att vinna. På hemmaplan är de dessutom ruskigt starka, Arrowhead är en av de svåraste arenorna att gästa. Den fenomenala publiken innehar rekordet som den mest högljudda. De har även den bästa tränarstaben och det är ofta avgörande i dessa jämna torsdagsmatcher. Vi förväntar oss i alla fall en helt fantastisk match mellan två av ligans bästa lag.

Nyheter

To Top