Analyser

Chiefs spektakulära vinster ett gott tecken

Kansas City Chiefs fortsätter hitta makalösa sätt att vinna matcher. Söndagens rysare mot Falcons vara en av många matcher i år där de lyckats hitta de mest spektakulära sätt att vinna.

Många av Chiefs matcher i år har varit riktigt spännande. Åtta av tolv matcher har avgjorts med sju eller färre poäng. De har haft tre matcher som gått till övertid, och vunnit alla tre. De har vänt stora underlägen, haft matchavgörande spel med bara minuter kvar och trotsat oddsen upprepade gånger. Söndagens interception på Falcons extrapoäng, som gav Chiefs två poäng och därmed segern, vara bara ett av många mirakulösa spel.

Man kan se på Chiefs vinster som slumpmatcher och avfärda dem som tur. Men det vore dumdristigt. Istället ska man uppskatta hur de ständigt hittar sätt att vinna. Det är inte tur. ”Tur” i sport handlar om att sätta sig i situationer för att lyckas och att ta vara på chansen när den uppstår. Det är precis så Chiefs spelar fotboll. Det är inte tur att de har en interception i slutet av matchen, det är ett bra spelande försvar som tvingar motståndet till att ta risker, risker som Chiefs utnyttjar.

Anfallet har haft sina bekymmer, förstärkta av skadan på Jeremy Maclin. De har varit bedrövliga på tredje försök och har svårt att plocka upp enkla yards. Travis Kelce är fortfarande dominant och spelar på en fantastisk nivå, men kan inte vara det enda hotet. Maclin verkar tack och lov vara på väg tillbaka för att ge anfallet lite fler dimensioner. Men anfallets problem att flytta bollen och ta poäng har kompenserats på annat håll.

Vi börjar med försvaret, som har flest turnovers i NFL. De har också fem defensiva touchdowns, vilket även det är bäst. Chiefs special teams är utmärkt, med rookien Tyreek Hill som returner. Han är farlig med bollen i händerna och hjälper anfallet till tacksamt field position. Tillsammans har försvaret och special teams hjälpt Chiefs till bäst genomsnittlig startposition på sina serier. De börjar i snitt på egen 30-yardslinje. Det hjälper också att kicker Cairo Santos bara har missat tre field goals i år och har suttit åtta av nio försök på +40 yards.

Något som gått obemärkt förbi är alla matcher där Chiefs vänt från underläge. De har flest comeback-vinster i år, även om vi pratar mer om t.ex. Matthew Stafford. Det här ett tecken på att det här laget inte går att räkna bort. De klamrar sig fast och är inte längre en ett spektakulärt spel ifrån att vinna.

Alla dessa fantastiska spel i slutet av Chiefs matcher är häpnadsväckande, men inte överraskande. Anfallet är konservativa tills de måste vara explosiva, då finns spelare som Kelce och Hill. Försvaret är opportunistiska, de må ge upp lite extra yards men kontrar med en mängd turnovers och avgörande spel i slutet. Det gör att Chiefs kan gå långt. Deras förmåga att vinna matcher på så många olika sätt gör dem oberäkneliga och tuffa att möta i ett eventuellt slutspel.

Nyheter

To Top