Analyser

”Det sticker ut att någon lyckades leta upp den statistiken!”

Statistik som sticker ut, saker som är skrämmande i halloweentider, tankar om att tanka. Ja, redaktionen har fått tycka till igen.

Vad tar du med dig från veckan som gick?

Richard: Kul att Rams anfall vaknade till liv igen. De hade visserligen en tacksam motståndare i Bengals urusla försvar, men det kanske kan få lite självförtroende i dem. De var ett roligare lag att följa förra året när anfallet trampade på och jag ser dem gärna komma tillbaka i form.

Daniel: Trade deadline sker vid ett datum som alla känner till och kan hantera långt i förväg. Men varje år står dåliga lag ut ur mängden på grund av vad som bara kan beskrivas som irrationellt beteende. Jets hann förolämpa ett par av sina stjärnspelare. Washington missade chansen att få något för Trent Williams som aldrig kommer spela för dom igen, och passade dessutom på att förnedra honom en sista gång i samband med läkarundersökningen. Bengals valde att bänka Andy Dalton bara någon timma innan trade deadline trots att dom förlorat alla matcher hittills i år…

Olof: Bounceback för Eagles efter en turbulent vecka. Viktigt nu att man slår ett Chicago i kris och får lite skjuts in i ett sin bye week för att se ha ett par svåra veckor där man möter Seahawks och Patriots. I övrigt i ligan så är det tydligt att många är sugna på en crazy trade deadline men det fortsätter att vara relativt lugnt. Många lag som begär alldeles för mycket för sina spelare så deals helt enkelt inte kan göras.

Magnus A: Flacco är på IR och har svårt att se honom spela i NFL igen, han är för alltid en hjälte efter Super Bowl-vinsten han ledde Ravens till. Men det var då och nu är han ingen som något lag bör lägga tid och resurser på. Joe Cool, tack för allt.

Svante: Deshaun Watson spelar som en MVP. Vad är egentligen Houston Texans utan honom? Killen är magisk när det kommer till att förlänga spel och verkar alltid ha ett ess i rockärmen. Hur många kan ta en sidekick i ögat och sen leverera en perfekt touchdownpass?!

Mattias: Att de kassa lagen i ligan gång på gång visar varför de är det? Varför bytte inte Washington bort sin 31-åriga missnöjda left tackle. De hade fått minst ett val i första rundan. Varför är Andy Dalton kvar i Bengals? Hur lyckades Jets reta upp sin unga stjärna, Jamal Adams? Samtidigt bråkar Baker Mayfield med lokala journalisterna och stormar ut från presskonferenser.

Magnus O: Eagles är inte helt körda ändå, starkt att vinna borta mot ett Bills som gått bra i år. Däremot ser skeppet ut att ha seglat för Bears, hemma mot Chargers måste man vinna om man ska hänga med i en stenhård division. Även att Raiders fortsätter vara frisky, överraskande för mig.

Per: Onekligen svårt att inte imponeras av 49ers. Sen slås jag av hur uppgivna många lag känns. Alla kan ju inte ”tanka” samtidigt…

 

Dina tankar om att tanka?

Richard: Dåligt. Dels skickar det hemska signaler, att man bara lägger sig ner och självdör. Dels innebär det allt för ofta att man tömmer truppen på sina bästa spelare. Vad ger man för möjligheter till framgång för de unga, kommande byggstenarna? Dessutom är det ju hemskt olyckat att tanka, kan inte minnas ett enda lag där det visat sig fungerat.

Daniel: Jag ser inga fördel med en fullständig tankning. Men jag kan förstå om man vill göra sig av med överbetalda spelare och andra med negativ inverkan i samband med att man försöker etablera en ny kultur i ett lag som varit dåligt länge. Men att bara riva ner allt utan någon riktigt plan – min definition av tankning – ger jag inget för. Jag tror inte det funkar och det bidrar till en mängd med ointressanta matcher under flera års tid.

Olof: Jag har, i stort sett, inte något emot att ett lag tankar. Jag tycker det är beklagligt att det behöver ske men för Miami så var det nånstans det enda rätta. Sen tror jag att det i NFL är mycket svårt att genomföra och på riktigt lyckas bli ett bra lag. Nu börjar de på den absoluta botten med ett lag i princip helt tomt på kompetenta spelare. De måste lyckas klockrent i kommande drafter för att ens vara relevanta om 3-4 år och jag vet inte om jag tror på det.

Magnus A: Det är väl lite både och. Grunden ligger i att väldigt få spelare eller coacher har råd att vaska en säsong, tävlar du på högsta nivå så har du en speciell mentalitet som innebär att du alltid vill vinna. Börjar en organisation få en kultur av att det är okej att förlora så är det väldigt svårt att få bukt på med. Men samtidigt så finns det såklart fördelar med att vara sämst och få välja tidigt i draften. 

Svante: Delade tankar. Tycker alltid ett lag ska göra sitt bästa och det blir otroligt tråkigt för alla inblandade att titta på ett lag som vill förlora. Å andra sidan, när vi nu närmar oss slutet på säsongen och lag som Dolphins och Bengals vet att deras säsong är förlorad, båda lagen är i behov av en quarterback och med höga val i årets draft finns det chans att hitta riktigt duktiga spelare. Vad har de då att vinna på att vinna matcher?

Mattias: Jag tror att alla lag, tränare och spelare, gör sitt bästa under match även om ledningen tömmer truppen på talang. Så, det är nog ingen som ger upp matcher med flit. Spelarna har inget att vinna på det. Vi skriker ”tankning” för ofta. Enligt mig är det bara Dolphins som från ledningens sida puntar på säsongen. Sen tror jag heller inte att det är ett bra sätt att bygga om på.

Magnus O: Det går ju emot hela grejen med idrott, att vinna till varje pris. Förstår om lag gör det, men gillar det inte. I veckan var det exakt 17 år sedan Herm Edwards, då som Jets HC, yttrade sina bevingade ord, ”You play to win the game!!” Well, det gäller fortfarande i min värld.

Per: Oerhört svårt för det. Förstår tankarna bakom det, men samtidigt är draften ingen självklar väg til framgång. Väl där måste du spela dina kort rätt i alla fall, och för varje gubbe du ”reat” ut under året som varit så är det trots allt en position till som måste fyllas. 

 

Halloweentider, vad är mest skrämmande med säsongen hittills?

Richard: Raiders passförsvar, som konstant får motståndet att se ut som historiens bästa anfall.

Daniel: Att domarna vägrar kolla på challenges för pass interference. Och fascinationen över Minshews mustasch.

Olof: Jim Schwartz zero-blitzar på 3rd and long. Vad håller karln på med?

Magnus A: New England Patriots poängskillnad på +189. I snitt vinner Patriots med 31-7, 24(!) i snitt. Det är skrämmande på så många sätt. 

Svante: Alla skador och rotationer på Quarterbacks. Under tiden jag har följt NFL har jag aldrig sett så här många skador och quarterbackbyten som denna säsong.

Mattias: Hur många riktigt dåliga lag det finns. Hur stort glapp det är mellan de som är med och utmanar och de kassa. Det är ovanligt.

Magnus O: Hur många usla lag det finns, nio lag sitter på max två vinster vardera, vissa av dem har inga vinster alls halvvägs in i säsongen. Sen är det också ganska skrämmande hur Jets läkarstab verkar behandla sina spelare.

Per: Alla uppgivna lag. Vi är halvvägs och många spelar som om de vill ha semester redan nu.

 

Någon statistik som sticker ut enligt dig?

Richard: Vi har två spelare, Michael Thomas i Saints och Chris Godwin i Buccs, som båda snittar över 100 yards / match. Vi får se om det kan hålla i sig även under säsongens andra halva.

Daniel: När Minkah Fitzpatrick gjorde två interceptions passningar från Ryan Fitzpatrick på senaste Monday Night Football så var det första gången sedan 1974 som en försvarare med samma efternamn som quarterbacken gjorde två interceptions på densamma. Det sticker ut att någon lyckades leta upp den statistiken!

Olof: Tom Cables offensiva linje i Oakland har tillåtit 14…14!! QB hits och 8 sacks hittils under säsongen. Carr skulle kunna lira i vit kostym och se perfekt ut efter matchen. Den evigt bespottade Tom Cable. Kul för han.

Magnus A: Tar väl New England igen då, deras försvar. När motståndarna är i Patriots red zone kommer de därifrån med en touchdown vid 14% av fallen. 49ers är tvåa med 31%. Historiskt har endast 4 lag haft under 35% sedan 2003, Ravens 2006 främst med 31,4%. Annars är det väl värt att lyfta att Cleveland Browns är tre segrar ifrån att nå 100 sedan återkomsten 1999. Bara för att. 

Svante: Patriots defensiv har ju varit otrolig i år och kan mycket väl vara ett av historiens bästa. En häftig statistik är att patriots defensiv har gjort lika många touchdowns (fyra) som de har släppt till.

Mattias: I fjol hade Russell Wilson en perfekt passer rating (158,3) när han passade till Tyler Lockett. En absurd siffra med tanke på att det var över en hel säsong. Förra veckan gick duon 6/6 för 100 yards med några galet fina spel och hittills 2019 är deras rating nästan 140. Det finns ingen mer effektiv QB/WR-kombination i NFL.

Magnus O: 49ers nolla i förlustkolumnen är imponerande och sticker ut ordentligt. New Englands försvar har det pratats till leda om, men att lagdelen leder ligan med sex TD, dubbelt så många som tvåan, sticker väl ändå ut lite.

Per: Kan inte några konkreta siffror, men Patriots defensiv imponerar stort. 

 

Vad ser du denna söndag?

Richard: Patriots mot Ravens är helgens absoluta toppmatch, måste-TV! Äntligen får Patriots lite ordentligt motstånd, så vi får se vad de går för. Att stoppa Lamar och Ravens unika anfall är inte helt lätt. Att dessutom göra det i ett kokande Baltimore gör det ännu tuffare.

Daniel: Jag skulle verkligen vilja se Bills avgöra en match tidigt. Jag hoppas att Washington och Dwayne Haskins kan bjuda på det. I så fall slår jag över till Chiefs – Vikings och sen kollar jag Raiders mot Lions.

Olof: Det är en ganska svag vecka när det gäller riktigt heta matcher. Förutom SNF så är det inget som riktigt står ut. Så det blir Bears @ Eagles och sen Lions @ Raiders.

Magnus A: Texans mot Jaguars i London är ju en väldigt intressant match för AFC South men också wildcard-platserna, ja vi är där nu när konferenserna följs på det sättet. Jaguars har inte råd att förlora. Men stora matchen för mig är ju att Ravens tar emot Patriots på söndagsnatten. En match som borde intressera de flesta. 

Svante: 49ers spelade ju torsdagsmatch så dem kan jag ju inte följa på söndag. Jag kommer nog hålla ett extra öga på Vikings – Chiefs som kan bli em rolig match. Den får gå på TVn medan Redzone går på datorn.

Mattias: Börjar ju med London-matchen så klart. Sen blir det nog Bills-Skins. Lite sugen på att se QB Haskins starta för Washington. Efter Seahawks-Bucs så får man ju inte missa helgens stormatch. Patriots-Ravens.

Magnus O: Jaguars vs Texans men det är mest för att det är tidigt och innebär mer fotboll. Annars hoppas jag på att Ravens kan ge Patriots deras första förlust för säsongen, vore mumma!

Per: Cowboys mot Giants är ju självklar för mig, men Patriots möte med Ravens skall bli kul att spana in också.

”Det sticker ut att någon lyckades leta upp den statistiken!”

Nyheter

To Top