Fantasy

Veckans Fantasy: Intervju med Chris Raybon

Vi har fått möjligheten att intervjua Chris Raybon som jobbar heltid med fantasy football på sidan 4for4.com. Här kommer bland annat lite tips på hur du blir bättre på fantasy. 

Hej Chris! Berätta lite om dig själv, vem är du?

Hej Emil! Jag är 30 år gammal, född och uppvuxen i New York City och bor fortfarande där nu. Jag brukade arbeta med bokföring, men har jobbat med fantasy fotboll heltid sedan 2015. Andra hobbys är stand-up komedi, NBA, hiphop, självförbättring, marknadsföring och mode.

Några favoriter i NFL och College?

Jag är ett fan av New York Giants. Min favoritspelare är Odell Beckham Jr. Jag är också ett stort fan av Le’Veon Bell, Antonio Brown, Tyreek Hill och Josh Norman.

När började du spela fantasyfotboll? Och hur utvecklades det du gör nu?

Jag har alltid älskat sportstatistik, speciellt att förutse den. Det började med att bara läsa resultat i tidningen och utvecklades sedan när jag lärde mig om basebollstatistik när jag gick i grundskolan. Jag började spela fantasy fotboll 1996 när jag var 9 år gammal. Jag köpte alla de vanliga NFL-tidningarna inför säsongen och så småningom snubblade jag också på tidningarna för fantasy fotboll och då blev jag helt såld. Jag spelade också ett NFL-simuleringsbrädspel som heter Strat-O-Matic, vilket jag tror också bidrog till min kärlek för fantasy fotboll.

Jag fortsatte spela fantasy under hela barndomen och in i vuxenlivet. Under min tid som revisor började jag också bli bra på kalkylblad. En dag skrev jag ett mejl till en fantasysajt och redaktören råkade tycka om vad jag skrev och erbjöd mig en plats. Jag fick fler och fler följare på Twitter och tillslut började jag jobba heltid med detta.

Hur många ligor spelar du i?

Jag är redan med i 25 best boll och kommer sannolikt att spela mer än 50. När det gäller traditionella redraft-ligor spelar jag bara i en handfull, eftersom jag måste ha tid att tänka på laguppställningar osv. Men jag spelar mer daily fantasy än någonting annat – vanligtvis 100 stycken per vecka.

Vad föredrar du PPR eller Standard? Redraft eller Dynasty? Eller något annat?

Jag föredrar PPR, inte bara för att mottagningar är en extra sak man får poäng i. Men också för att det ger ett extra lager i prognosprocessen där man måste titta närmare på hur en spelare kommer att användas av sina coacher.

Jag vet inte hur väl ni känner till det i Sverige ännu, men jag föredrar framför allt daily fantasy. Du kan spela i så många fler ligor och du kan du tjäna mycket pengar på det.

Vad beträffar traditionella ligor föredrar jag best boll eftersom man draftar en större trupp och man behöver inte göra något efter det. Din startuppställning bestäms av vem som gjorde flest poäng den veckan. Detta gör att du också kan ta några risker på spelare som du normalt inte skulle välja.

Och jag föredrar en redraft över dynasy. Det finns något med den klassiska känslan av en redraftliga som ingenting någonsin kommer kunna att ersätta.

Vilken plattform spelar du helst på?

För vanlig fantasy föredrar jag MyFantasyLeague.com. Jag har inte något emot ESPN eller Yahoo det är klassikerna, men jag spelar på dem mycket mindre idag. När jag spelar daily fantasy så spelar jag på FanDuel och DraftKings.

Vad ska man göra för att bli en bättre spelare i fantasy football?

Det finns några saker man kan göra:

  • Förstå vilken statistik som är tillförlitlig och vad som tenderar att ha stor variation: Exempelvis touchdowns återhämtar sig till medelvärdet starkt, vilket är varför du såg att Mike Evans fick 12 TDs i 2014, 3 TDs i 2015 och 12 igen år 2016; Det mest realistiska projektionen är någonstans i mitten. Tevin Coleman blir övervärderad i år för att han fick 11 TDs i 13 matcher; Året innan fick han bara 1 TDs i 12 matcher! Volymstatistik som hur ofta man springer med bollen, mottagningar och yards är mycket mer förutsägbara från ett år till nästa. Samma sak gäller under säsongen – på alla platser förutom QB, där det drivs mer av effektivitet.
  • Förstå begreppet värde i förhållande till position: En spelare som projiceras för mindre poäng kan vara mer värdefull än en spelare som projiceras för fler poäng på en annan position. Ett exempel är att många quarterbacks slutar på liknande poäng och därför brukar vi rekommendera att använda den sena QB-strategin, snarare än att drafta Aaron Rodgers tidigt. Ta hellre chansen att drafta en annan topp RB eller WR. Du måste förstå värdet av spelarna när du draftar.
  • Var alltid medveten om var spelarna draftas i genomsnitt (ADP): Om en spelare står högst upp på din draftboard i runda 4, men hans ADP inte är förrän runda 7, skulle du inte få mycket värde genom att drafta honom i runda 4. Du kanske ska vänta tills runda 6.
  • ”Streama” de positioner där du bara behöver en starter (QB / K / DEF) under säsongen: Det finns ingen stor skillnad mellan de bästa och sämsta quarterbacks, kickers och försvar. Den stora variationen ligger i deras matchup. Så under säsongen bör du lägga till spelare på dessa positioner baserat på vem som har den bästa matchupen den veckan. Det betyder att du inte behöver slösa tidiga draftpicks på dem och kan lagra spelare som RB, WR, en topp-TE. (TE kräver vanligtvis bara en spelare i en uppställning, men det är en topp-tung position med bara några få toppar som Gronk, Kelce…)

Nu över till årets säsong. Jag har förstavalet, vem väljer jag?

Le’Veon Bell. De flesta verkar välja David Johnson, men kom ihåg att volymen är mer förutsägbar än touchdowns. Johnson överglänste Bell i 2016 i touchtowns per spel, 1,25-0,75, men Bell överglänste Johnson i ”touches” per spel, 28,1-23,3, så Bells potential för 4-5 extra touch per spel gör honom säkrare och ger honom ett högre tak. Han har också den bättre offensiva linjen.

Bästa rookie denna säsong?

I fantasy är de rookies som kommer att göra bäst ifrån sig vanligtvis runningbacks. Som jag skrev i min NFL Draft recap artikel: runningbacks som tagits i den första omgången av NFL draften har i genomsnitt mer än 200 touches som en rookie. Så mitt val som den bästa rookien är Leonard Fournette.

Årets bust enligt Chris Raybon (Foto: Mike Ehrmann/Getty Images)

Största floppen denna säsong?

Tevin Coleman. Han draftas just nu sjätte rundan, men han är en backup RB som gjorde extremt många touchdowns vilket är ohållbart på sikt. I den delen av draften finns det fortfarande en massa WRs med WR2-potential och QBs och TEs med topp-5 potential.

Årets sleeper?

Eric Ebron. Kom ni ihåg hur Anquan Boldin kom från ingenstans för att fångade 8 touchdowns förra året? Ebron kommer att ärva den rollen. Lions har även fått in en ny tightend, Darren Fells, för att vara en blockerare så Ebron kan frigöras för att springa och fånga bollar. Ebron fångade bollen mycket förra säsongen. Den enda anledningen till att han inte gjorde mer ljud ifrån sig var för att han endast gjorde 1 touchdown. Han kommer att fånga fler touchdowns på grund av naturlig regression, men också på grund av en ökad mängd chanser i redzone.

Någon deepsleeper?

QB: Palmer och Wentz-kunde kan båda prestera bättre än sin nuvarande ADP. Sam Bradford har det enklaste QB-schemat enligt 4for4.

RB: Duke Johnson kan vara den som spelar slotreciever för Browns, vilket kan göra honom till en fattig mans Ty Mongomery. Robert Turbin kan bli starter för Colts pga Frank Gores ålder (34). Turbin fick nästan lika många chanser i redzone som Gore förra säsongen.

WR: Rookie Cooper Kupp kan leda Rams i mottagningar med Robert Woods och Tavon Austin som enda konkurrens. Curtis Samuel och Carlos Henderson borde ha plats som WR/RB/
Returner och kan bli liknande spelare som Tyreek Hill.

TE: Coby Fleener gick så högt som runda 5 förra året och går nu i slutet av draften. Han hade otur med touchdowns förra året och med Drew Brees som quarterback så finns chansen att hon blomstrar i år.

Slutligen, berätta om 4for4.com.

4for4.com har otroligt nog slutat i topp-fem med att förutse spelarnas statistik inför/under säsongen i sex av de sju senaste åren. Vi har massor av fantastiska verktyg och data-drivet innehåll.

För att visa vår uppskattning till er i Sverige kan era läsare använda rabattkoden: NFLSUPPORTER för att få 10% rabatt på någon prenumerationer på 4for4 har. Anmäl dig här.

Och följ mig på Twitter för året runt fantasyfotbollstatistik och info: @ChrisRaybon.

Lycka till denna fantasysäsong!

Nyheter

To Top