Nyheter

TV10 utvecklar sina NFL-sändningar

Efter förra säsongen gjorde Viasat klart, via NFL Supporter, att det fanns intresse av att utveckla sändningarna i TV10. Nu avslöjar sportchefen Erik Westberg det nya konceptet.

Viasat och TV10 har länge velat göra någonting nytt med sina NFL-sändningar. Det finns en tro på sportens attraktionskraft i Norden och nu har man gjort flera satsningar för att nå den breda massan. Man följer i danskarnas fotspår och satsar bland annat på svenska kommentatorer och ”highlights” från de andra matcherna under pauserna.

– Vi kommer att göra en lite större satsning på NFL i år, säger Erik Westberg, sportchef på VIasat.

Studiokonceptet är utvecklat och samma gäng som vi får se i pauserna kommer även att kommentera matcherna.

– För det första så kommer vi att ha studio till båda sändningarna, inte bara till första matchen som förra året. Sedan ska vi ha våra egna kommentatorer. Vi kommer att köra med Magnus Dahlborn, Carl-Johan Björck och en ny kille.

De amerikanska kommentatorerna är ju rätt duktiga, och erfarna. Särskilt när det gäller att förklara spelet på ett pedagogiskt sätt. Kan det inte bli svårt att göra det lika bra?

– Det kommer att bli en utmaning. Vi tror att det är viktigt steg för att nå den breda massan. I dag slår många på en match, hör de amerikanska kommentatorerna och känner sig helt borta. Vi kommer fortfarande att ha amerikanerna på våra Viasat-kanalerna.

Erik Westberg berättar också att man kommer att ha tillgång till något som kallas ”red zone-feed”. Det betyder att den svenska sändningen kommer att få bilder skickade till sig när något lag, i någon av de matcher som kanalen inte sänder, kommer innanför 20-yardslinjen.

– Vi kommer att få in bilder från alla matcher och på så sätt kunna gå runt till de olika arenorna och kolla på alla ”highlights” och touchdowns, säger han.

När vi skrev om det här förra gången var det flera som tyckte att det skulle vara en bra idé att ha någon form av ”fotbollsskola”. Att man ritar och förklarar. Har ni funderat på det?

– Det är något som vi har tittat på och kanske kommer det. Men det är lite krångligt med bilderna att göra det live. Däremot kan det bli aktuellt att titta på tidigare matcher av något lag för att se vad de gör bra eller vad en spelare är extra bra på, säger Erik Westberg.

Förra året blev det lite sura miner angående val av matcher. Vem vill se på Browns, liksom? Men Erik Westberg förklarar att svenskarna sitter i knät på de amerikanska TV-bolagen. Man får alltså inte välja.

Kommentar: Det är kul att se TV10 och Viasat satsa på NFL och man får hoppas att det går vägen. Personligen är jag väl något tveksam till att byta ut de mycket kompetenta kommentatorerna och hade kanske hellre sett att man satsar ordentligt på studio, inslag från ”andra sidan” och marknadsföring för att bygga upp ett intresse. Men man måste våga för att vinna och i slutändan är det ju roligt att de gör en satsning. Vi får se vart det bär.


Vad tycker DU om förändringarna?

Nyheter

To Top