Nyheter

Tungviktarna gör upp i helgen

Den här veckan möts några av NFL:s bästa lag under en historisk helg. NFL Supporter ger dig bakgrunden och alla vinklar inför fyra heta stormöten.

NFL är sportvärldens jämnaste liga. Det är alltid spännande matcher på gång. Men den här veckan är något i hästväg. I fyra av matcherna har alla de åtta lagen vunnit minst två tredjedelar av sina matcher. Aldrig tidigare har fyra sådana toppmöten spelats samma helg så här långt in på säsongen.

Söndagkvällen inleds med Seattle Seahawks hos Kansas City Chiefs, där båda lagen jagar en wild card-plats. Sedan följer tre stycken matcher som får armhåren att resa sig, Philadephia Eagles hos Green Bay Packers, Detroit Lions hos Arizona Cardinals och New England Patriots hos Indianapolis Colts.

Totalt har dessa lag 54 vinster i år, bara 19 förluster.

Seahawks hos Chiefs

Förra veckan fick Seattle igång springspelet mot ett slarvigt Giants. Det kommer inte att gå lika lätt mot Kansas imponerande defensiva front. Vi får gissa att bortalaget får kämpa hårt för poängen. Samma sak kan man nästan säga om Chiefs anfall. Det är varken en särskilt explosiv eller fysisk grupp. Andy Reid och hans quarterback Alex Smith trollar fram poäng ur korta passningar och genom att utnyttja motståndarnas misstag. Även här blir det uppförsbacke mot ett försvar byggt kring snabbhet och disciplin. Jag gissar på en match dominerad av försvarsspel.

Det kan vara värt att hålla ett extra öga på två av ligans bästa running backs. Marshawn Lynch i Seahawks är en fysisk spelare som sätter skräck i motståndarna genom att vara nära omöjlig att få till marken, Jamaal Charles i Chiefs skrämmer snarare med sin snabbhet och för att han med sina kroppsfinter är svår att överhuvudtaget få en hand på. Det är också betydligt bättre pass rushers än offensiva linjespelare i den här matchen. Justin Houston i Kansas City har flest sacks i NFL och vi har sett många exempel på vad Bennett och Avril kan göra för Seattle.

Eagles hos Packers

Vilken härlig offensiv fajt det här lär bli. I Eagles härskar den kreativa tränaren Chip Kelly med sitt oslagbara system. Nu startar Mark Sanchez som quarterback efter att ha blivit utjagad ur New York av besvikna Jets-fans. Förra matchen fick han värma upp mot ett svagt Panthers. Det här blir ett tuffare test mot ett begåvat passförsvar. På andra sidan står NFL:s kanske bästa spelare i Aaron Rodgers. Han har sett omänsklig ut långa stunder nu när han har både passmottagare, ett springspel och hyfsat linjespel till sin hjälp. Men Eagles hade nio sacks förra veckan och vill nog mer än gärna ta ned Mr Rodgers på jorden.

Mark Sanchez framgångar i det här systemet är ju en oerhört intressant historia. Han såg rörlig och pigg ut senast men knappast perfekt. Om Clay Matthews får ställa upp lite mer som en ren pass rusher i den här matchen är det en giganternas kamp mellan honom och ligans bästa left tackle, Jason Peters i Eagles. Håll också ett öga på trollgubben Darren Sproles och duktiga rookie slot receivern Jordan Matthews över mitten mot Packers svaga linebackers.

Lions hos Cardinals

Ett test. Det är det första jag tänker på med den här matchen. Ett test för Lions hurivida de ska göra den här säsongen till något riktigt roligt, de har lurat oss förut, och om de kan vinna mot kvalitetsmotstånd på bortaplan. Det är också ett test för Cardinals nya starter Drew Stanton. Arizona har ett bra lag och har vunnit åtta av nio matcher. Finare femton minuter i rampljuset kommer Stanton aldrig få. Men det börjar mot ligans bästa försvar. Sedan får man väl säga att det här helt enkelt är två väldigt roliga lag att se på. Bruce Arians med hans vertikala passfilosofi i Cardinals och Lions alla explosiva offensiva skillspelare.

Calvin Johnson och Patrick Peterson är två av ligans vassaste på sina positioner. I den här matchen gör de upp. Men ingen har haft något vidare år än så länge. Peterson har spelat dåligt i perioder men hade två interceptions senast. Johnson har haft ihärdiga skador som stoppat honom från spel men kom tillbaka förra veckan. En extra krydda är att Lions har en till bra receiver i Golden Tate och Cardinals en bra andra cornerback i Antonio Cromartie. I övrigt är det alltid kul att se Lions defensiva linje. Hur ska Cardinals stora killar stå emot?

Patriots hos Colts

Två quarterbacks som båda är med i striden om att bli årets spelare. Två lag som troligtvis lär vinna sina divisioner. Kanske möts de igen i slutspelet. Helgens nattmatch lovar sprudlande passoffensiv till spännande playmakers. New England har vunnit fem raka och drar sakta men säkert ifrån i öst. Försvaret klev fram senast och stängde ned Broncos, särskilt på marken. Indianapolis har gjort en riktig plattmatch mot Steelers men annars har de varit bra på båda sidor av bollen hela året.

Det är två riktigt bra tight ends som spelar i den här matchen. Alla känner till Rob Gronkowski, inte lika många tänker på Dwayne Allen i Colts. Båda sköter sig väl både i blockering och som passmottagare och tillsammans har de fångat 15 touchdowns i år. Samtidigt får vi njuta av två av ligans bästa cornerbacks, Vontae Davis och Darrelle Revis. Fysiska spelare som låser in sig på en receiver. De lämnas ofta ensamma en mot en, vilket få klarar av.


Vilka fyra vaknar som vinnare på måndag?

Nyheter

To Top