Nyheter

Kan Cam bli ”Superman” igen?

Förra året skulle han äntligen visa vart skåpet skulle stå. Den snöpliga förlusten i Super Bowl sved fortfarande, men 2016 skulle bli Cams och Panthers år. Så blev dock inte fallet utan fjolårets säsong var ett riktigt bottennapp som de forna mästarna i NFC gärna glömmer.

När det blir dags att prata om Carolina Panthers glider man självfallet lätt in på Cam Newton. Den 28-årige superstjärnan till QB, som både kan hota utmed marken och i luften. Det positiva skenet bedrar dock en aning för om vi bortser från 2015 års säsong, då han valdes till ligans MVP, har siffrorna varit tämligen medelmåttiga. Statistik är visserligen inte allt, men att exempelvis knappt få fram mer än hälften av passen är inte bra, och mäter vi ”Passer rating” hittar vi honom snarare bland den sämre halvan av ligans 32 startande QBs. Men vad är det då som går fel egentligen? Han borde vara så mycket bättre?

“I see myself not only as a football player, but an entertainer and icon.”Cam Newton

Många gånger känns det, i min mening, som att Cam hemskt gärna vill göra allt själv, och gärna håller i bollen lite för mycket. 1  Något som också lett till att han fått ta mycket emot stryk genom åren. De senaste halvåret har exempelvis spenderats med rehabilitering efter en operation i mars, vilket självfallet inte är en idealisk uppladdning inför säsongen. Sen är det den där lilla saken med hans attityd. Det gnälls och grinas lite för ofta. Det är absolut inget fel att vara lite sur efter en match, det är Brady också. Men du kan inte bete dig som en barnunge. Det är helt enkelt på tiden att Newton tar sitt ansvar och växer upp lite.

I år hoppas dock alla Panthers-fans att dessa Newton-manéer och skador är ett minne blott. Genom draften har man fått in lite nytt blod som förhoppningsvis skall revitalisera Panthers offensiv. Primärt tänker jag här på den allsidige Christian McCaffery som kommer erbjuda nya lösningar i Panthers anfall.

Värt att poängtera i sammananget är att det även krävs en förändring i hur laget spelar, eftersom de inte haft den typen av spelare innan. Inget lag, sedan Cam äntrade ligan, har kastat färre pass till sin running backs än just Panthers. Med McCaffery kommer det bli ändring på det här, och det gäller att Cam & Co vet hur det skall utnyttja den unge Stanfordgrabben till max. Men även om det innebär en viss omställning kommer McCaffery även erbjuda Cam en enkel väg ut. Istället för att förlänga spelet själv och utsätta sig själv för fara, kan han troligtivs många gånger bara ”dumpa” bollen till sin unge RB med ett enkelt pass. Ett alternativ som säkerligen kommer utnyttjas, och även i förlängningen förbättra den tråkiga pass-statistiken som vi nände ovan.

Panthers börjar sin säsong på bortaplan i år, och beger sig till Kalifornien för ett möte med San Fransisco 49ers. Ett lag som har mycket att bevisa efter några mediokra år. Även om laget på pappret fortfarande ser aningen tunt ut, så har det en positiv aura kring sig med den nya ledningen i form av Shanahan och Lynch.  Om det här kan konverteras till poäng på planen låter vi däremot vara osagt. På pappret ser det här dock ut som en bra möjlighet för Panthers att starta den här säsongen på ett bra sätt. Kanske kan Cam återigen blir Super-Cam?

  1. Självfallet är det här inte alltid uteslutande Cams fel. Många gånger är hans omgivningen lika skyldig för situationer som uppstår

Nyheter

To Top