Analyser

Vad bjöd säsongens första NFL-söndag på?

Då så, nu är vi igång på allvar. Torsdagsmatchen var en bra kittling men det är den första söndagen på spelåret som är den verkliga premiären. Visst fanns det en del rost på sina håll, men vi fick se klubbrekord, givmilda jubilarer, en kicker med djup och kanske fick vi också se en stjärna tändas.

 

Bengals bjöd in till fest

Cincinnati Bengals fyller 50 år denna säsong och det firandet inleddes med en riktigt givmild insats mot Baltimore Ravens. Andy Dalton bjöd på femfaldigt i turnovers då han kastade fyra interceptions och fumblade vid ett tillfälle. Två av Daltons turnovers var i red zone och var helt klart avgörande. Ravens försvar var väldigt bra och höll ett stjärnfyllt Cincinnati-anfall till noll poäng. Hela försvaret gjorde var bra men veteranen Terrell Suggs bör nämnas då han såg ut som i fornstora dagar, han hade ett finger med i många spel. Anfallsmässigt var Ravens speciellt bra, men spelade enkelt och tog tillvara på det som bjöds. Endast 17 gånger kallades spel där Joe Flacco kastade bollen, vilket är stor skillnad från förra året då det ofta var runt 50 gånger per match. Lite skrämmande är att Flacco hade nio lyckade passningar, sex av dessa kom i Ravens första offensiva drive.

En meriterande och efterlängtad seger då det var Ravens första seger i Cincinnati sedan 2011 och första nollan sedan 2006. För Bengals del får vi hoppas att resten av denna jubileumssäsong blir lite trivsammare. Bengals – Ravens 0-20.

Ravens försvar dominerade i Cincinnati (Photo by John Grieshop/Getty Images)

 

Örnförsvaret gjorde skillnaden

Redskins hade vunnit de senaste fem mötena lagen emellan men i säsongsöppningen visade sig gästerna starkast och det var försvaret som gjorde det med ständig press på Cousins och bra aggressivitet från secondary. Redskins anfall hade svårt att flytta boll. Samarbetet Cousins och Pryor såg emellertid ganska bra ut, Jameson Crowder däremot nästan osynlig.

Matchen kantades av rostiga spel från båda QB:s. Eagles startade bäst, Redskins kom ifatt till halvtid men med fyra turnovers blir det svårt att vinna matcher .
Avgörandet kom i fjärde kvarten, duktige DE Brandon Graham ordnade en strip sack och DT Fletcher Cox skopade upp bollen för blott sin andra TD i karriären.

Smolk i glädjebägaren för Eagles var att nyförvärvet från Bills, CB Darby, lämnade matchen med en fotskada, hur allvarlig skadan är återstår att se.
Redskins – Eagles 17-30.

 

Megatron 2.0?

Kanske lite väl tidigt att utropa Detroit Lions receiver Kenny Golladay till den nye Calvin Johnson, men rookiens debut i NFL fick nog Lions fansen att slicka sig om läpparna. Tredjerundsvalet från i våras stod för två fina touchdown mottagningar när Lions, kanske lite oväntat, besegrade Arizona Cardinals. Cardinals var i ledning med 17-15 när den fjärde kvarten inleddes men Lions, som vann hela åtta matcher efter fjärdekvarts vändningar förra säsongen, kunde med hjälpa av Golladays två touchdowns och en pick-six vända till en rätt komfortabel seger. Hos Cardinals spelade Carson Palmer upp till sin ålder och offensiven fick aldrig igång något springspel och gav i stort sett upp det när stjärnan David Johnson ådrog sig en stukad fot. Lions-Cardinals 35-23.

 

Hjälten

Raiders kicker Giorgio Tavecchio blev hjälte nere i Tennessee. Han plockades upp igår när Oakland satte legenden Sebastian Janikowski på skadelistan och Tavecchios senaste riktiga match var på college 2011. Igår klev han, som förövrigt är den första Italienfödde NFL-spelaren på 40 år, kyligt in och satte fyra av fyra field goals, varav två var på 52 yards och den sista på 43 yards som avgjorde matchen. Tavecchio stod för över hälften av Raiders poäng i en match som var inte var den offensiva dominans som många väntat sig.

När hjälten efter matchen fick frågan om den långa väntan på speltid efter matchen så visade han att det inte bara var i sina sparkar han har ett djup ”Aristotle said anticipation can be the greatest form of pleasure.” . Titans – Raiders 16-26. 

Giorgio Tavecchio var säkerheten själv mot Titans (Photo by Wesley Hitt/Getty Images)

 

Jaguars slog rekord

Jacksonville Jaguars har blivit något av favoritlaget att hacka tack vare deras ständiga misslyckanden att ta sig upp från botten. Men mot Houston Texans visade försvaret att det är minst lika bra som många spekulerat i. Jaguars pass rushers hade öppet hus och de 10 sacks man noterade var ett nytt fint klubbrekord. Mest bidrog nyförvärvet Calais Campbell med sina fyra. Jaguars utnyttjade Texans svaga offensiva linje på ett brutalt sätt och vann överlägset. Offensivt fick den ifrågasatte quarterbacken Blake Bortles hålla låg profil och istället se på när rookien Leonard Fournette sprang för 100 yards och en touchdown.

Som smolk i Jaguars glädjebägare fick dem se Allen Robinson lämna matchen och säsongen i förtid. En ACL-skada är domen för Jaguars stjärnreceiver.  Texans – Jaguars 7-29

 

Lillebror Watt imponerar

T.J Watt valdes av Pittsburgh i den första rundan i vårens draft. Att vara lillebror till den fantastiske J.J Watt innebär att det kommer lite extra press, men det var inget som hade negativ inverkan på T.Js debut. Med en interception och två sacks var han en starkt bidragande orsak till att Pittsburgh kunde resa hem från Cleveland med en seger i bagaget. Watt var den förste spelaren på 30 år som noterades för en interception och två sacks i sin debut. Det blev oväntat jämt i matchen och Steelers fick inte riktigt igång sitt anfallsspel, trots det hade Antonio Brown 11 mottagningar för 182 yards. Le´Veon Bell, som avstod försäsongen, matchades sparsamt och stod inte riktigt att känna igen när han deltog. 

För Browns del finns det en del bra att spinna vidare på, t.ex. rookie quarterbacken Deshone Kizers insats. Inte prickfri men lovande. Browns – Steelers 18-21

 

Rams dominerade

Förra säsongen var Los Angeles Rams ett av de allra mest uddlösa lagen i NFL, denna säsong verkar det ha ändrats, i alla fall om vi ska gå på det som hände i premiären. Rams nye huvudtränare, Sean McVay, var med sina 31-år den yngste huvudtränaren att coacha i NFL sedan 1940. Offensivt har Jarred Goff fått nya spännande lekkamrater i form av t.ex. receiversen Sammy Watkins och Cooper Kupp, samt lite stabilitet på den offensiva linjen. Mot Colts kunde Rams flytta bollen och göra poäng, vilket inte hörde till vanligheterna under förra säsongen. Goff passade för över 300 yards för första gången i sin NFL-karriär och rookien Kupp imponerade i sin debut. 4 mottagningar för 76 yards och en touchdown. Att det finns en begynnande kemi de två emellan gick att se.

Motståndarna Indianapolis Colts saknar sin storstjärna Andrew Luck och utan honom har Colts egentligen ingenting, eller som någon på redaktionen sa ”en riktig bajsmacka”. Lucks ersättare, Scott Tolzien, kastade två pick-six (interceptions som försvararen springer in en touchdown med) och det var i stort sett det han gjorde. Till Tolziens försvar ska sägas att hans offensiva linje var allt annat än bra. Colts utan Luck är ett av NFLs sämsta lag, det visade man upp i dag. Rams – Colts 46-9

 

Packers vann med försvaret

Under förra säsongen slutspel var Aaron Rodgers i kalasslag men fick ändå se sitt Green Bay slås ut i konferensfinalen. Orsaken till det var en bedrövligt försvar. Mot Seahawks var det istället försvaret som var segerorganisatörer, vilket Rodgers nog kan leva med. Matchen präglades av två starka försvar som utnyttjade att motståndarnas offensiva linjer inte höll måttet, speciellt Seattles var skäl för framtida oro då det ofta var fri jakt på Russell Wilson. Defensiva tacklen Mike Daniels belönades nyligen med ett nytt fint kontrakt och nu visade han varför Packers betalat honom. Daniels var planens främste spelare och en ständig nagel i ögat på Seahawks, med honom i spetsen höll Packers Seahawks till endast 12 first downs, 225 yards och tre field goals. De var två förväntade topplag som möttes och det är nog ingen som är förvånad om dessa möts igen senare på säsongen. Packers – Seahawks 17-9

 

Övriga resultat

Bears – Falcons 17-23

Bills – Jets 21-12

49ers – Panthers 3-23

Cowboys – Giants 19-3

Nyheter

To Top