Nyheter

Franchise tag – vad betyder det?

Det som kallas franchise tag gör det möjligt för lagen att varje år behålla sin viktigaste spelare. Låt oss kolla på vad regeln egentligen innebär och vilka spelare som är aktuella i år.

Varje år får alla lag i NFL sätta sin så kallade franchise tag på en av sina spelare som är på väg ut på den öppna marknaden. Den spelaren har då inte möjlighet att gå till något annat lag på ett år. Tanken är att regeln ska hindra att alla stora spelare samlas i samma lag.

Lag har möjlighet att välja mellan två typer av franchise tags. En exklusiv variant där spelaren inte får förhandla med andra klubbar och en icke exklusiv variant. Under den sistnämnda har spelaren rätt att förhandla med andra klubbar, men om ett erbjudande ligger på bordet så har originalklubben möjlighet att matcha budet.

Lönenivån spelar in

Om ett lag sätter sin franchise tag på en spelare så gäller strikta regler för lönesättningen. Det är en av anledningarna till att de flesta lag inte utnyttjar den här rätten varje år. Det är en ekonomisk chansning. Spelaren får nämligen en lön som matchar snittet av de fem bästa betalda spelarna på sin position året före. Eller 120 procent av det han själv tjänade året innan, om det är mer.

Här är lönen per position och år för en spelare under franchise tag 2012 (sifforna för K/P:s är från året innan).

Quarterback: $16,1 miljoner
Offensive linemen: $9,4 miljoner
Wide receiver: $9,4 miljoner
Running back: $7,7 miljoner
Tight end: $5,4 miljoner
Defensive end: $10,6 miljoner
Defensive tackle: $7,9 miljoner
Linebacker: $8,8 miljoner
Cornerback: $10,6 miljoner
Safety: $6,2 miljoner
Kicker/Punter: $2,8 miljoner

Vilka spelare kan få en franchise tag i år?

Det här är alltid svårt att gissa eftersom många lag kommer överens med sina spelare om ett nytt kontrakt utan att använda den här möjligheten. Annars kan lagen använda sin franchise tag och ägna friåret åt att skissa på ett nytt kontrakt.

Men en spelare som Ray Rice kan mycket väl hamna under en franchise tag. Han är så fruktansvärt viktig för Ravens att de inte har råd att bli av med honom.

Desean Jackson i Eagles, den supersnabba receivern, kan vara aktuell för Eagles. Även fast det bästa vore att försöka jobba fram ett kontrakt till Jackson istället. Oavsett kommer det att innebär en rejäl löneökning för den missnöjda och dåligt betalda stjärnan.

Drew Brees i Saints är en kandidat så klart.

Brent Grimes är en riktigt duktig cornerback, trots sin ringa längd, i Falcons som de inte har råd att bli av med.

Mike Wallace är en annan receiver med en sällan skådad snabbhet. Steelers behåller nog gärna honom.

Patriots kommer ju knappast att släppa Wes Welker, deras mest produktiva receiver, men frågan är väl om Welker ens är intresserad av att lämna laget som har givit honom så mycket framgång.

Även CBSSports har gjort en sammanställning av vilka spelare som kan väntas få en franchise tag till 2012.

Lista över möjliga franchise players

Nyheter

To Top