Nyheter

De jagar nya kontrakt

Maurice Jones-Drew ledde NFL i springyards förra säsongen. Han är på det sista året av sitt nuvarande kontrakt och vill ha en förlängning. Men det är inte säkert att Jaguars kommer att ge honom vad han vill ha.

Vid den här tiden av året är det alltid flera spelare som inte kan komma överens med sina lag om deras kontrakt. I de flesta fall brukar det lösa sig men inte alltid. Låt oss titta på årets dispyter.

En spelare i NFL har egentligen bara ett alternativ om han vill kunna påverka förhandlingarna om sitt kontrakt. Det är att vägra spela. Det här har fansen ofta svårt att förstå. De sitter hemma och ser hur en spelare som Darrelle Revis, som ska tjäna drygt 50 miljoner kronor i år, säger att han inte kommer att komma till träningen förrän Jets förhandlar om hans kontrakt och ger honom mer pengar. Fansen tänker att de knappast tjänar 50 miljoner om året och undrar var fan lojaliteten till laget är. Sen ställer de sig på ägarens sida. Många människor tänker på det här sättet och det vet lagen i NFL och använder det som en del av förhandlingarna.

Men NFL är inte bara hårda tacklingar, skrikande fans och cheerleaders. Det är en industri. Stenhårda affärsmän äger klubbarna. Faktum är att klubbarna inte ens skulle blinka innan de släppte en spelare som har gjort allt för laget men plötsligt bröt benet eller drog av en hälsena vid fel tidpunkt. Det här vet spelarna. De vet också att en karriär i NFL både är kort och kommer med stora hälsorisker som kan ha konsekvenser som följer dem hela livet. Därför anställer spelarna stenhårda agenter som tjafsar med klubbarnas stenhårda förhandlare i något konferensrum långt från spelplanen.

Nedan är några av de spelarna som hoppas på ett nytt kontrakt.

Darrelle Revis, cornerback, New York Jets

Den här situationen är nästan skrattretande. Det här är Revis andra försök att skriva ett nytt mer lukrativt kontrakt innan det han spelat under har löpt ut. 2010 missade han hela träningslägret och samtliga försäsongsmatcher. Vad gjorde Jets då? Man skrev ett kontrakt värt 46 miljoner dollar utspritt över fyra år. Problemet var att 30 miljoner betalades ut under de två första åren. Nu är inte Revis så klart inte nöjd med de sista två åren då det ur hans synvinkel betyder att han kommer att tjäna hälften så mycket som åren innan. Det här är ju bara klantigt av Jets. Revis är den överlägset bästa spelaren på sin position i NFL och Jets måste i stort sett betala honom. Det vet han så klart om.

Drew Brees, quarterback, New Orleans Saints

Det här är en underlig situation. Saints har varit med om så mycket det här året och kommer att spela utan sin huvudtränare Sean Payton nästa säsong. Det borde vara av högsta prioritet att skriva nytt kontrakt med Brees, som är ledaren av det här laget, så fort som möjligt. Men det dröjer. Brees fullständigt krossade Dan Marinos rekord för mest passningsyards på en säsong förra året och har en bra förhandlingssituation. Han begär nog någonstans kring 22-23 miljoner dollar per år. Det här bara måste parterna lösa. Annars kommer Saints överlägset sist i NFC South i år.

Maurice Jones-Drew, running back, Jacksonville Jaguars

Jones-Drew ledde ligan i yards förra året. Tvåan var 250 yards bakom honom. Trots att Jaguars inte hade något passningsspel och motståndarna lade all sin energi på att stoppa honom så arbetade han upp ett respektabelt snitt. Jones-Drew har ett år kvar på sitt kontrakt men vill ha en förlängning. Han vill helt enkelt säkra de stora pengarna innan hans kropp slits ned och han inte har lika starkt förhandlingsläge. Men det sorgliga med running backs är att ju mer du spelar, ju mer ansvar du får, desto fortare bryts du ned. En running back har bara ett visst antal spel i kroppen innan karriären är över.

Tyvärr för Jones-Drew så har han varit Jaguars hela anfallsspel de senaste åren. Det finns många därute som tror att Jaguars kommer att låta honom spela sitt sista år under det nuvarande kontraktet och sen släppa honom. Eftersom Jones-Drew fortfarande måste visa vad han kan för att eventuellt skriva nytt med ett annat lag efter nästa säsong så får man anta att han ändå är motiverad att producera. Bucky Brooks, en före detta scout och spelare som arbetar för NFL Network, sade häromdagen att han tror att Jones-Drew är slutkörd. Han har fått bära för mycket av lasset i Jaguars anfallsspel. Jones-Drew fyller 27 i år.

Matt Forte, running back, Chicago Bears

Forte är i en liknande situation som Jones-Drew. Även han har fått dra ett tungt lass i Bears offensiv och gjort allt de har bett honom om. Men när det är dags för nytt kontrakt så tycker laget att han börjar bli lite gammal. Lite slutkörd. Men skillnaden är nog att Forte inte begär riktigt lika mycket pengar som Jones-Drew och att Bears är ett lag som faktiskt kan vinna redan nu. Och då behöver de Forte, även fast de har skrivit kontrakt med Michael Bush. Men han är mer av en backup, särskilt om man jämför med Forte. Dessutom har Forte sagt att han kommer att spela i år.

Ray Rice, running back, Baltimore Ravens

Ännu en running back som har gett mycket till sitt lag och nu vill få betalt. Problemet med running backs och kontrakt är just det. De vill ofta ha betalt för det de har gjort och inte det de kommer att göra. Därför draftar lagen unga running backs, kör dem så mycket som går och släpper dem. Men Rice kommer att få ett nytt kontrakt. Det är jag 100 procent säker på. Ravens vill vinna en Super Bowl och har inte en chans utan Rice.

Dwayne Bowe, wide receiver, Kansas City Chiefs

Dwayne Bowe, eller snarare hans vänner, har orsakat lite rabalder när det på Twitter kom fram att Vontae Davis och Ochocinco pratade med varandra om att ta Bowe till Miami. Och hävdade att Bowe hade sagt att han var intresserad av det. Men om vi lämnar det så är det här en rätt knivig situation för Chiefs. Troligtvis begär Bowe rätt mycket pengar. För det första har inte Bowe visat att han är värd att tjäna lika mycket som de stora pojkarna och för det andra har inte Chiefs hur mycket pengar över som helst. Min åsikt är ändå att man ska knyta upp Bowe eftersom jag tror att Chiefs kan vara med och konkurrera de närmsta åren.

Ligans bästa förhandlingsläge

Vissa spelare har tur med tajmingen när det vankas nytt kontrakt. En spelare som har hamnat i en sådan situation är Ryan Clady, left tackle i Denver Broncos. Han ska skydda Peyton Mannings blinda sida nästa säsong. Broncos kan inte gärna lämna den 35-åriga Manning, som har gjort fyra operationer på sin nacke, med någon svängdörr på left tackle. Clady kommer nog att få vad han vill ha.

Nyheter

To Top