Nyheter

Chiefs och Bucs spelar Super Bowl LV

I natt blev det klart vilka lag som ska göra upp i Super Bowl LV i Tampa. För första gången kommer ett lag att spela finalmatchen på hemmaplan, då Tom Brady och hans Buccaneers knep en av platserna. De regerande mästarna Kansas City Chiefs står för motståndet.

Conference-rundan bjöd på gott om fantastiska individuella prestationer, kreativa spel och mycket poäng. Men det blev en relativt liknande matchbild i båda uppgörelser. I båda matcherna lyckades ett av lagen ta med sig en bekväm ledning in i halvtid och inget av de jagande lagen lyckades ta igen underläget. I NFC vann Tampa Bay Buccaneers till slut med 31-26 mot Green Bay Packers. I AFC blev det seger för Kansas City Chiefs mot Buffalo Bills, 38-24.

Det betyder att Tom Brady alltså tagit sig till osannolika 10 Super Bowls i sin karriär. Det är fler än samtliga organisationer i ligan, bortsett från Patriots. Buccaneers kommer som sagt också att spela på hemmaplan, vilket är ett stycke historia i sig.

Kansas City tog sig till sin andra raka Super Bowl och hoppas så klart på liknande resultat som när de slog San Francisco 49ers i fjol.

Även om båda anfallen gjorde en hel del poäng är frågan om inte den avgörande faktorn i dessa matcher var försvarsspelet i de vinnande lagen. Tampa Bays försvar fick gott om press på Aaron Rodgers hela matchen och producerade flera turnovers. Tack vare att de saktade ned Packers anfall kunde Buccaneers överleva tre interceptions från Brady i andra halvlek och ändå säkra en biljett till Super Bowl.

Chiefs anfall hade inte några större problem att flytta bollen på Bills försvar, men det hade kunnat bli svettigt om inte försvaret i Chiefs gjort en sådan stark insats. En fumble i special teams gjorde att Bills fick en tidig ledning och med kalibern på Buffalos anfall borde de haft möjlighet att hålla undan. Men Chiefs spelade tajt markeringsspel och fick ständigt press på Allen i passningsfickan. Buffalo kickade field goals och puntade medan Chiefs gjorde touchdowns. Det tog inte lång tid innan Buffalos ledning hade raderats och ersatts av ett stort överläge åt andra hållet.

Båda förlorande tränarna, Sean McDermott i Bills och Matt LaFleur i Packers, fick kritik efter matchen för att de valde att sparka field goals istället för att spela på fjärde down nere vid motståndarnas målområde. Vi kan i alla fall konstatera att tränarna på den vinnande sidan har en mer aggressiv filosofi. Andy Reid, med sitt våghalsiga spel på fjärde down i Divisional-rundan, och Bruce Arians, vars mantra är ”no risk it, no biscuit.”

Vi kan nog se fram mot en underhållande Super Bowl.

Hör mer om vad som hände i matcherna i nästa avsnitt av Veckans NFL. 

Chiefs och Bucs spelar Super Bowl LV

Nyheter

To Top