Analyser

Super Bowl LV: Geten mot Killingen

Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Efter 21 veckor är vi äntligen här. Super Bowl! Det alla lag har strävat mot sedan början av September. Det blev tillslut Kansas City Chiefs och Tampa Bay Buccaneers som tog sig hela vägen och får inatt göra upp om Lombardi Trofén på Raymond James Stadium i just Tampa Bay. Det finns så många bra storylines inför denna match. Det är första gången någonsin ett lag spelar Super Bowl på hemmaplan. Vi har även ligans fotbollsmässigt mest aggressiva huvudtränare. Viktigaste av allt dock. En Super Bowl mellan ‘The GOAT’ Tom Brady och en spelare som, om han fortsätter på denna utstakade bana, kan utmana om titeln som The Greatest of All Time i framtiden. Jag tror att denna match, mellan dessa två spelare, är större och kommer ha en större påverkan på NFL-historien än vi förstår i detta nu. Självklart har vi tagit fram fem framgångsfaktorer för denna otroligt spännande uppgörelse i Super Bowl LV

 

Buccaneers

 

Geten: Det går inte att argumentera emot 10 Super Bowls och sex ringar. Brady har varit på denna scenen många gånger förut och han vet vad som krävs för att vinna. Hans erfarenhet i viktiga matcher är oöverträffad. Det är svårt att koka ner det till en enskild egenskap som gjort att han finner sig själv i denna typ av matcher om och om igen. Det handlar snarare om en kombination av hans lugn, ledarskap och hans kommando över offensiven. Allt det, tillsammans med hans otroliga blick och talang för spelet, gör honom till ligans utan tvekan bästa spelare någonsin. Brady gjorde tre riktigt bra kvartar mot Green Bay senast. Sedan hade han en period på cirka 15 minuter där han kastade tre interceptions. Detta har man inte råd med mot Chiefs, men spelar han så bra som han gjorde de andra tre kvartarna så spelar det kanske ingen roll. Jag vet inte hur bra Tampa kommer se ut på söndag, men jag vet att vi aldrig ska räkna ut Brady förrän det är helt över. Han har stått för några av de mest osannolika vinsterna i Super Bowl-historien och trots hans höga ålder är det inget som pekar på att han inte har vad som krävs för att göra det igen. 

Buccaneers passrush: Tampa Bay Buccaneers passrush rankade som nummer sex i sacks per match denna säsong och de var en enorm faktor i vinsten mot Packers förra veckan. Fem sacks och åtta qb-hits mot Aaron Rodgers blev det totalt. Ledde vägen gjorde Shaq Barret och Jason Pierre-Paul som hade tre respektive två sacks vardera. Utöver det hade de även två qb-hits var. Förutom Shaq och JPP har Buccaneers två stora pjäser i mitten i form utav Ndamukong Suh och Vita Vea som båda två är riktiga spelförstörare för motståndarlags offensiv. Lägg där till deras duktiga linebackers Devin White och Lavonte David som defensiva koordinatorn Todd Bowles gillar att blitza med och du får en enormt farlig passrush. Det gäller att denna grupp hittar till Mahomes och sätter honom under press. Lyckas man få Mahomes ur balans och rubba hans säkerhet i fickan bara en aning så har man genast en mycket bättre chans. Detta kommer tvinga Mahomes att göra sig av med bollen snabbare och Chiefs kan därför inte vänta ut långa djupa spel på samma sätt som de gärna brukar göra. 

Mike Evans: Wide receivern Mike Evans har blivit Tom Bradys “go to guy” när de närmar sig endzone. Evans stod för 13 mottagna touchdowns denna säsong, vilket var fjärde mest av alla i ligan. Han har sedan adderat ytterligare två till i slutspelet. En mot Saints och en mot Packers. Han har inte varit den yardmaskin denna säsong som han varit vissa tidigare år, men han är ett av ligans bästa spelare i endzone och hans storlek och fysik är extremt svår att försvara sig emot. Han kommer få möjligheter på söndag, det är jag övertygad om, och då gäller det att han tar vara på dem. Senast dessa lag möttes, i november tidigare i säsongen, stod han för två touchdowns och jag tror att han har möjlighet att göra något liknande på söndag igen. Jag ser ingen cornerback i Chiefs som har fysiken som krävs för att försvara Evans i endzone. 

Mr White: Devin White har blivit en stående punkt här när jag skriver mina framgångsfaktorer för Buccaneers, men han gör det ju så extremt bra så jag måste ha kvar honom. Han ledde laget i antalet tacklingar med över dubbla mängden jämfört med tvåan. Utöver det hade han ännu en fumble recovery vilket gör att White nu på sina två slutspelsmatcher har otroliga 26 tacklingar, två fumble recoveries och en interception. Han spelar på en extremt hög nivå och det är exakt vad han måste fortsätta göra om Bucs ska ta hem detta. White kommer med största sannolikhet få den extremt tuffa uppgiften att försvara Travis Kelce många gånger på söndag. detta kommer bli en nyckelmatch att följa. När han inte gör det kommer han många gånger behöva hålla koll på sin gamla LSU-kompis Clyde Edwards-Helaire. Jag förväntar mig inte att White ska lyckas stoppa båda två, men om han iallafall kan kontrollera dem och vara lika påpasslig vid turnovers så ökar han vinstchansen rejält för Bucs. 

No risk it no biscuit: Bruce Arians livsfilosofi. Arians visade det verkligen mot Packers när han kallade ett passpel i slutsekunden av första halvlek istället för att punta eller försöka på ett långt field goal. Det betalade av sig och spelet resulterade i 7 poäng för Bucs och en komfortabel ledning med sig i halvtidsvilan. Sån typ av aggressivitet älskar jag att se och det verkar som att det lönar sig. Har vi inte ligans två mest aggressiva tränare, play call-mässigt, i denna Super Bowl? Bruce Arians och Andy Reid är kända för att köra gasen i botten. Det spelet mot Packers innan halvtid kan ha varit det som avgjorde matchen, går man inte där så är matchen fortfarande vidöppen. Kanske får vi en liknande situation igen på söndag och då ska ni veta att Bruce Arians är inte den som backar, och kanske är det just det som behövs för att vinna mot Chiefs. Ge dem en dos av deras egen medicin. 

 

Chiefs

 

Killingen: Självklart måste vi ha vår regerande Super Bowl-MVP med på listan. Precis som Brady så har Mahomes redan visat att han kan vinna på den största scenen. Så sent som förra året såg vi honom vända ett tio poängs underläge till vinst. Vi vet att han har det i sig och jag tar inte i när jag säger att han mycket möjligt kommer att utmana Brady om titeln ‘The Goat’ en dag. Mahomes har en sådan otrolig högsta nivå och är en riktig trollkarl bakom sin offensiva linje. Lägg där till hans otroligt skickliga offensiva vapen och du får ligans kanske bästa passattack. När dessa två lag möttes i November tidigare i år så stod Mahomes för 462 yards och tre touchdown mot noll interceptions. Han vet uppenbarligen hur man hittar hålen i detta försvar och om inte Bucs kommer med en annorlunda gameplan på söndag så är risken hög att Mahomes kör över dem igen.

Tyreek och Travis: Ligans bästa tandem i passningsspelet. Travis Kelce och Tyreek Hill är otroligt bra som enskilda spelare, men sättet de kompletterar varandra är nästan ännu bättre. Tyreek Hill stretchar ut planen med sin speed, vilket ger utrymmer för Kelce på korta och mellanlånga passningar i mitten av planen. Skickar motståndarna för mycket resurser för att skydda Kelce så straffar Hill dem djupt. Lägger de för mycket krut på att försvara de stora spelen från Hill så plockar Kelce upp många medellånga  mottagningar i mitten av banan. Båda två har över 100 mottagna yards var i båda Chiefs slutspelsmatcher hittills. Kelce har även tre touchdowns i dessa matcher och stod för flest mottagningar någonsin i en conference final senast mot Bills då han tog emot 13 bollar. Juste, om ni har glömt bort det, senast dessa två lag möttes så stod Tyreek Hill för 203 yards och två touchdowns. I första kvarten! Totalt blev det 269 yards och tre touchdowns för honom den matchen. Även Kelce hade en bra dag då när han stod för 8 mottagningar och 82 yards. Om inte Bucs kan stoppa dessa två på ett effektivare sätt så blir det en lång kväll för dem. 

Den skadedrabbade offensiva linjen: Kansas City Chiefs vinst mot Buffalo Bills tog ut sin rätt. Lagets startande left tackle Eric Fisher drog hälsenan i fjärde kvarten och kommer att missa Super Bowl. Utöver detta så är Chiefs redan av med sin bästa spelare på linjen, Mitchell Schwartz, sedan tidigare. Det gör att de kommer behöva starta två back ups på båda tackle-positionerna mot en passrush i Bucs som stod för fem sacks senast. Det blir ingen lätt uppgift men de är ytterst viktigt att de gör en bra match här. Bucs passrush kan inte tillåtas samma framgång som förra veckan. Mahomes behöver lite tid på sig för att låta de djupa spelen etablera sig och det får han verkligen inte om Pierre-Paul och Barrett är på honom efter två sekunder. 

Clyde Edwards-Helaire: Som lagets bästa passmottagare ur backfield tror jag att CEH kan få chansen att verklgien visa upp sig på söndag. Som sagt så är den offensiva linjen skadedrabbad, vilket gör att Mahomes kanske tvingas till en del check downs på CEH. Utöver det så tror jag att Bienemy kommer att planera in mer korta passningar i matchplanen då Todd Bowles gillar att skicka sina duktiga linebackers på blitzar. Det skulle inte förvåna mig om Clyde Edwards-Helaire fångar 6-9 bollar i denna match. Utöver det så är han med största sannolikhet Chiefs förstaval på marken, så han bör kunna skrapa ihop lite yards där också. Jag tror att Edwards-Helaire kan göra en riktig kanonmatch förutsatt att han tar vara på alla chanser som kommer att komma hans väg. 

Chris Jones och Frank Clark: Även Chiefs behöver hitta sätt att pressa Tom Brady på. Där blir Frank “The Shark” Clark och Chris Jones väldigt viktiga. Clark och Jones är utan tvekan Chiefs största talanger på den defensiva linjen och det är dem som måste få det gjort. Uppgiften är inte lätt, då de ställs mot en offensiv linjen i Buccaneers som har spelat på en otroligt hög nivå, men Clark och Jones har en tendens att höja sig i matcher där det verkligen gäller. Frank Clark hade två sacks på Josh Allen i AFC-finalen för två veckor sedan. Det jag tänker främst på är dock deras insats i Super Bowl förra året. Där hade Clark en sack på Jimmy Garoppolo och Chris Jones var framme och hade tre pass deflections i matchavgörande situationer. Det är en liten underskattad statistik, just pass deflections. Att ha en defensiv linjeman med Chris Jones längd som, om han inte når fram med sin pass rush, kan hoppa upp och slå ner passningarna i luften är en otrolig tillgång. Som sagt, hans pass deflections i Super Bowl förra året var direkt matchavgörande. Vi har sett högsta nivån från dessa två killar och vi vet att de dyker upp i de viktigaste matcherna. Chris Jones och Frank Clark mot Buccaneers blir en viktig match i matchen och en viktig framgångsfaktor för Kansas City Chiefs. 

Super Bowl LV har avspark inatt 00:30 svensk tid.

Super Bowl LV: Geten mot Killingen

Nyheter

To Top